Valoarea fuziunilor și achizițiilor din România a scăzut cu 24% în primul semestru al anului până la 578 mil. dolari față de perioada similară a anului, în condițiile în care media de creștere din Europa Centrală și de Sud – Est a fost de 35,9%, estimează consultanții EY. După mărimea pieței, România privește de jos în sus la încă opt piețe din totalul de 11 țări din regiune.
La nivel local, domină tranzacțiile sub pragul de 20 de milioane de euro ceea ce arată o altă caracteristică a pieței, și anume dificultatea pe care o au companiile locale de a genera fuziuni și achiziții de anvergură.
„Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii din prima jumătate a anului 2014 a fost dominată de tranzacţii sub pragul de 20 de milioane euro. Chiar dacă au apărut anumite tranzacţii mari în sectorul serviciilor financiare, energiei şi materialelor de construcţii, acestea urmează să se finalizeze în 2015”, a declarat Florin Vasilică, partener şi lider al departamentului servicii de asistenţă în tranzacţii în cadrul EY România, conform Mediafax.
Numărul de tranzacții înregistrat pe piața românească a scăzut și el în perioada analizată de la 75 în perioada ianuarie – iunie 2013 la 61 de fuziuni și achiziții în prima parte a acestui an, conform datelor prezentate de către firma de consultanță în raportul său EY M&A Barometer România, citat de Mediafax. Din totalul tranzacţiilor realizate în acest an, pentru 23 au fost publicate valorile, echivalentul a 38%, în scădere cu 6% faţă de primul semestru din anul trecut.
Din cele 11 piețe analizate de experții EY, România este pe locul 9 după mărimea estimată a pieței fiind depășită de țări la scară geografică și demografică mai mică. Astfel, Slovenia, o țară mult mai mică decât România are o piață de fuziuni și achiziții estimată la 0,7 mld. dolari. În schimb, Ungaria, Grecia, Bulgaria, țări de două ori mai mici generează fiecare tranzacții cu valori mai mari decât cele locale. În topul regiunii Europei Centrală şi de Sud-Est, podiumul este ocupat de Turcia (5,5 mld. dolari), Cehia (4,3 mld. dolari) și Polonia (2,5 mld. dolari).
Rata de creștere a pieței în această regiune a fost estimată la 35,9% în prima jumătate a anului la un număr total de 629 de tranzacții.
Fondurile de investiții au făcut mai multe tranzacții decât investitorii strategici. Companiile românești, vândute tot către români
Cele mai multe dintre companiile românești vândute în prima parte a anului au avut cumpărători din România. Astfel, cumpărătorii din România au fost în cazul a 66% din totalul tranzacțiilor, susțin datele EY. Procentul scade la 51% când vine vorba de numărul de cumpărători din Europa Centrală și de Sud – Est înregistrat la nivelul celor 11 piețe din regiune, conform calculelor firmei de consultanță.
Față de anul anterior, fondurile de investiții au luat fața investitorilor strategici pe piața românească, fiind mai active și înclinând balanța ușor în favoarea lor, cu 51% pondere în numărul total de fuziuni și achiziții în perioada ianuarie – iunie 2014 față de 49% cât a fost cota investitorilor strategici.
În perioada similară a anului anterior, investitorii financiari reprezentau numai 41% din numărul total de fuziuni și achiziții.
După țara de origine a capitalului, 19 tranzacții din cele 68, adică aproape un sfert, au fost efectuate de către investitori externi. Cei mai activi astfel de investitori au venit din Polonia, cu o pondere de 15% în numărul total de investiții, apoi din Germania, Luxemburg și Canada fiecare cu câte 11%.
IT-ul, cel mai prolific sector pentru fuziuni și achiziții. Urmează telecomunicațiile și serviciile
Sectorul de tehnologie a informației a atras nouă tranzacții de acest tip în primele șase luni, fiind astfel cel mai activ segment al economiei pentru fuziuni și achiziții. Apoi, sectorul de media și telecomunicații a înregistrat șapte tranzacții, susține raportul EY, un număr egal fiind și în sectorul serviciilor.
Din punct de vedere al valorii, cel mai mare aport la piața locală de fuziuni și achiziții a fost adus de către energie și minerit cu 29 mil. dolari. Valori mai mici au fost înregistrate în transporturi (17,3 mil. dolari) și pe piața serviciilor financiar – bancare (16,7 mil. dolari).
IT-ul este magnetul investițiilor de acest tip și la nivel de regiune în Europa Centrală și de Sud- Est, fiind cel mai atractiv sector pentru cumpărători. După valoare, cele mai mari tranzacții au venit însă din industria chimică.
Tendință de consolidare pe piața de energie și în servicii financiare
Energiile regenerabile sunt magnetul investițiilor pe piața de energie, unde s-a conturat o tendință de consolidare. Parcurile de energie fotovoltaică și microhidrocentralele au atras jumătate din numărul de tranzacții încheiate în perioada analizată, mai notează experții EY, citați de Mediafax. În domeniul parcurilor de energie solară, au fost tranzacții private între jucătorii din industrie, în timp ce producătorul de stat Hidroelectrica și-a continuat politica de externalizare de active cu valoare mai mică, preferând să obțină lichidități care să-i întărească profilul financiar. Hidroelectrica este una dintre ultimele companii de stat mari așteptate de către investitorii de pe bursă.
Un trend asemănător de consolidare are loc și pe piața serviciilor financiare, cu tranzacții înregistrate în bănci, firme de asigurări și leasing.
Pe segmentul tranzacţiilor de mărime medie, s-au remarcat mișcările investitorilor în special din așa – numitul sector TMT (tehnologie, media şi telecomunicaţii).