“Ca volum al tranzactiilor, noi estimam piata de M&A din Romania la 100 – 120 de tranzactii in acest an, cu o valoare a pietei de 2 – 2,5 mld. Euro sa spunem ca inchidem”, a declarat Razvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader in cadrul firmei de consultanta Forvis Mazars Romania, la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024, eveniment organizat pe 5 decembrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO alaturi de jucatori activi in tranzactiile de M&A, finantare, piete de capital, real estate si NPL din Romania si din spatiul Europei Centrale si de Est.
“Numarul tranzactiilor s-a mentinut pe o linie constanta usor in scadere, valoarea acesteia a scazut in CEE inclusiv in Romania.”, a adaugat Razvan Butucaru.
Potrivit acestuia, analiza Forvis Mazars include numai tranzactiile a caror valoare a fost anuntata, iar din sectorul de real estate au fost diferentiate tranzactiile cu active fata de cele la nivel de holding sau tranzactiile cu pachete de actiuni.
“Vorbim de tranzactii peste 5 mil. Euro, nu vorbim de estimari de valoare la tranzactii, de aceea cu siguranta piata este mai mare. In mod normal tranzactiile anuntate reprezinta doar o fractiune din ceea ce se desfasoara in piata”, a precizat consultantul Forvis Mazars.
“Observam un apetit mai scazut al investitorilor pentru tranzactiile mari si foarte mari si un interes pentru tranzactiile medii si mici, cumva explicabil datorita contextului general economic si geopolitic”, noteaza Razvan Butucaru.
“In ceea ce priveste investitorii in Europa Centrala si de Est (CEE) si in Romania, in 2023 in CEE s-a schimbat proportia ca valoare, adica daca in perioadele precedente peste 60% din volumul tranzactiilor din CEE veneau de la investitori din afara CEE, in 2024 observam un procent in scadere, undeva spre 40% – 45%. Vedem o crestere a volumului tranzactiilor domestice, ponderea investitorilor din CEE crescand de la 35% la 45% – 50%. Ca numar al tranzactiilor se mentin similar cam 44% din investitii sunt dinafara CEE”, a detaliat Razvan Butucaru.
“Cei mai activi sunt investitorii germani, din Marea Britanite si din SUA, ca volum ei facand cam 45% din piata. Dupa valoare, topul se schimba, iar investitorii din SUA si Marea Britanie ar fi pe primele locuri in CEE, cu o fluctuatie destul de mare de la o perioada la alta”, a adaugat acesta.
“In Romania, ca volum al tranzactiilor ne inscriem cumva in trendul general al CEE, dar ca valoare investitiile mari nu vin neaparat din Marea Britanie sau din SUA, ci investitori din Grecia, Cipru. Este un peisaj usor diferit, dar cel mai relevant ar fi volumul tranzactiilor pentru ca CEE si Romania inca este o piata a tranzactiilor medii si mici si acolo se vede interesul investitorilor, cu siguranta si al celor domestici”, afirma Razvan Butucaru.
“Anul 2024 il estimam in scadere fata de 2023 la nivelul CEE, estimarile fiind ca vom ajunge spre 25 mld. Euro, asta inseamna o scadere de 30 – 40% fata de 2023, unde nivelul tranzactiilor era la 37 – 40 mld. Euro.”, estimeaza consultantul Forvis Mazars.
“Se observa o scadere generala in intreaga CEE, nivelul pietei ca volum al tranzactiilor a fluctuat in scadere fata de perioada precedenta, dar nu foarte mult, vorbim undeva la 1.000 – 1.100 de tranzactii. Ca valoare a tranzactiilor ne situam undeva la media ultimilor 5 ani prepandemici 2015 – 2020, unde media pietei era inspre 25 – 27 mld. Euro.”, sustine Razvan Butucaru.
“A urmat perioada pandemica cu o evolutie foarte buna cu o medie a pietei de peste 40 mld. Euro, in 2021 a fost chiar peste 50 mld. Euro, dupa care a inceput un trend relativ in scadere dar oricum situat peste media primilor 5 ani din decada. Ca volum al tranzactiilor suntem aproape dublu in ultimii 5 ani fata de primii 5 ani ai decadei, unde erau 500 – 600 tranzactii”, explica acesta.
“Polonia a avut o scadere a valorii pietei mai semnificativa, peste 50%, noi estimam spre 4,5 – 5 mld. Euro comparativ cu anul precedent cand a fost peste 10 mld. Euro. Si similar cu Austria, poate la egalitate cu 4,5 – 5 mld. Euro. In ceea ce priveste numarul tranzactiilor, vorbim despre 220 – 270 inspre 300 de tranzactii, in scadere cu 16% fata de perioada precedenta. Romania se mentine bine pe locul al treilea”, a punctat Razvan Butucaru.
“Anul trecut am avut tranzactii in top 10 peste 1 mld. Euro, inclusiv in Romania. Nu a mai fost cazul in acest an, abia in top 5 avem tranzactii de peste 1 mld. Euro. In Romania cea mai mare achizitie este cea a PPC de la Macquarie Asset Management in sectorul de regenerabile”, nuanteaza consultantul Forvis Mazars Romania.
Care este evolutia multiplilor de evaluare in tranzactiile M&A?
“Daca ne referim la 2024 pana acum contextul a fost cumva de inteles cu presiune pe valuation (evaluare), adica vorbim inca de rate de finantare destul de mari, vorbim despre un cost al capitalului ridicat ceea ce a dus la o valoare in prezent si a unui cost de oportunitate care a generat niste evaluari mai mici si vorbim despre o prima de risc ridicata pentru regiune, determinata de contextul economic si cel geopolitic”, a raspuns Razvan Butucaru.
“Ca o consecinta, multiplicatorul asa cum l-am estimat a scazut fata de anul trecut dar nu cu mult semnificativ adica pe media CEE este undeva la EBITDA vs EV de 6 – 6,3/6,5. Anul trecut era undeva spre 6 – 7x. Comparativ, in Europa de Vest multiplicatorul in 2024 este de 9,4 spre 10x, in scadere fata de anul trecut unde era spre 11,4x sau chiar 12x.”, estimeaza consultantul Forvis Mazars.
“Pe industrii sunt diferente destul de mari, de la industria tehnologiei unde vorbim de multipli de peste 10x pana la retail si bunuri de consum unde este undeva spre 6x.”, a adaugat acesta.
“Romania a avut o evolutie foarte buna in ultimii ani, a crescut foarte multi in vizibilitate in fata investitorilor. Am avut si tranzactii mari si foarte mari care nu erau posibile acum 5 ani. Sentimentul investitorilor a fost unul bun. Am observat investitori noi care au venit din toate zonele, am observat si noi acest <<beauty contest>> (concursuri de frumusete, n.r.), si anume care tara din regiune se califica pentru anumite investitii si am fost incantat ca Romania a castigat de multe ori in aceste <<beauty contest>>. Si Romania este si a fost in 2024 un an de interes pentru investitori, in special in domeniul energiei si nu numai, iar lucrul acesta nu s-a realizat de unul singur, s-a realizat in timp, cu eforturi, cu investitii atat locale, cat si investitii europene si este un moment delicat in a previziona unde vrem sa mergem pe mai departe”, este de parere Razvan Butucaru.
“Ca piata, au fost cateva momente in decursul acestei decade si mai ales in ultimii 5 ani care au marcat cateva premiere. Piata din Romania a capatat maturitate mai mare si in ceea ce privesc companiile – target, investitorii sau antreprenorii sunt mult mai deschisi la a vorbi despre o investitie cu un investitor strategic sau cu un private equity. Au invatat ca sunt surse alternative de finantare inafara bancilor, vorbim si de bursa de valori si de private equity si alte surse de finantare. Acest lucru a crescut foarte mult in ultimii 5 ani”, sustine el.
“Investitorii vad Romania integrata in regiune, cel putin pana acum. Pozitia Romaniei suntem pe locul 3 dupa numarul tranzactiilor, nr. 4 dupa volumul constant al tranzactiilor. Suntem al doilea an cand suntem in aceasta pozitie ceea ce nu vedeam acum 5 ani, eram mult sub Cehia, Ungaria, acum suntem in pozitii fruntase”, a mai spus Razvan Butucaru.
“Un impact in piata de fuziuni si achizitii in perioada urmatoare se va simti fie ca vom continua un parcurs normal care putea fi estimat acum o luna de zile, cu siguranta va fi un impact datorita incetinirii cresterii economice in UE, politicilor fiscale si deficitelor bugetare nu doar in Romania, dar si in alte tari din regiune”, a semnalat acesta.
“De asemenea, daca dintr-un eveniment politic vom schimba acest parcurs, asteptarile sunt, pentru ca se vede si pe bursa, vorbim despre o reducere semnificativa a investitiilor, o reducere semnificativa a interesului investitorilor, o instabilitate cel putin pe termen scurt politica, care duce intr-un mod absolut inevitabil la o retrogradare a Romaniei si la o pozitionare diferita a investitorilor vizavi de Romania. Cred ca avem sanse destul de mari de a ne intoarce cel putin cu 5 ani in urma si tot acest parcurs si ani buni pe care i-am castigat si pe care ii putem capitaliza impreuna pot fi afectati de o decizie politica in perioada urmatoare”, a mai spus Razvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader in cadrul firmei de consultanta Forvis Mazars Romania, la panelul M&A al evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024 sunt KRUK Romania, Forvis Mazars Romania si NNDKP si are sprijinul Supporting Partners din partea Datasite, AxFina, Kapital Minds, Dentons, Sancons Capital & Investment, Bursa de Valori Bucuresti si Vetimex Capital.
Citeste seria integrala de articole MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024
MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. “In a storm it’s pretty hard to stay dry”. Lichiditatea din pietele private si din pietele publice va fi afectata de “furtunile” din comertul global, ceea ce va impune schimbarea si adaptarea strategiilor jucatorilor la noul mediu de piata. Ce tendinte modeleaza tranzactiile M&A si de finantare ale investitorilor strategici, ale fondurilor de PE & VC si ale companiilor antreprenoriale. Ce asteptari au investitorii pe pietele de capital, real estate si NPL pentru 2025
Valeriu Binig, PPC Group: PPC a depasit pana acum 2 mld. Euro investitii pe piata de energie din Romania. Vom vedea in sector un flux de capital, intrebarea este cum va fi el ridicat. Pe fondul evolutiilor impredictibile din piete, project finance incepe sa fie sub semnul intrebarii ca tip de finantare si atunci se prefera corporate finance
Radu Hanga, Bursa de Valori Bucuresti: Ne mutam treptat dintr-o lume globala catre una mai locala, in care bursele si fondurile de investitii vor avea un rol mai important. Bursele sunt suficient de mature ca sa preia sarcina de exit a fondurilor de private equity din companii. Pe bursa de la Bucuresti vor continua sa vina pe termen scurt emisiuni de obligatiuni corporate si emitenti non-bancari
Ciprian Dascalu, BCR: Dobanzile pentru companiile din Romania sunt mai mici decat in Ungaria si mai mari decat in Polonia. Ne asteptam sa performeze in anii urmatori sectoarele cu o cerere inelastica sau mai putin elastica din perspectiva consumatorilor
Razvan Butucaru, Forvis Mazars: Estimam piata de M&A din Romania pentru 2024 la un volum de 100 – 120 tranzactii si ne asteptam sa se inchida ca valoare pana undeva la 2,5 mld. Euro. Observam un apetit mai scazut al investitorilor fata de tichetele mari si foarte mari, explicabil in contextul general economic si geopolitic
Bill Watson, Value4Capital: Pentru ca activitatea de strangere de noi fonduri private equity din CEE a fost modesta, va fi mai putin capital de investit si va fi o concurenta mai mica pe tranzactii. Dezvoltarea pietei de leverage pentru a sustine tranzactiile fondurilor de private equity va deveni mai importanta. “Suntem intr-o piata in care nu a fost nicio scanteie tranzactionala”
Ionut Lianu, CEC Bank: Ne dorim ca urmatoarea emisiune de obligatiuni sa o facem intr-un format verde sau ESG. Tichetul de bonduri de 300 mil. Euro pe care l-am emis este unul minim pentru fondurile care acopera regiunea noastra
Dan Farcasanu, Mozaik Investments: Problema in piata de M&A nu este la nivelul multiplilor de evaluari, ci de pipeline. Lucram la doua tranzactii de “crestere”, din care pentru una clar trebuie sa cautam un partener. Urmatoarea semnare de achizitie, estimata pentru prima jumatate a anului viitor
Daniela Secara, BT Capital Partners: Urmatoare emisiune de obligatiuni a Bancii Transilvania va fi candva anul viitor, fereastra o vom decide in functie de necesarul de finantare al bancii si de evolutia pietelor. Banca Transilvania a decis sa iasa pe pietele internationale pentru ca fondurile de pensii locale si fondurile de asset management au anumite limite de investitii per emitent si atunci ai nevoie si de alti investitori
Cosmina Marinescu, KRUK: Media de portofolii vandute pe piata este la circa 150 in acest an. Va ramane un nivel crescut de vanzare de portofolii NPL de catre IFN-uri, ceea ce poate duce inclusiv la iesirea din piata a anumitor jucatori
Cornel Marian, Oresa: Am vandut de-a lungul timpului 4 companii locale din portofoliu la o valoare de intreprindere de peste 100 mil. Euro. Cred ca nu am avut o companie suficient de mare in portofoliu pentru a face un IPO pe bursa. „Cand intri in perioade ca acestea e bine sa nu fii supraindatorat, iti trebuie cash si acces la capital”
Marius Ghenea, Catalyst Romania: Cel mai profitabil exit l-am facut cu Green Horse Games catre Tencent, unde multiplul fata de capitalul investit de noi in companie a fost de cateva zeci de ori mai mare. La fondul Catalyst 1, dupa 6 exituri avem un multiplu de peste 4x fata de capitalul investit ceea ce ne confirma ca este un fond de succes. Ce minusuri sunt in ecosistemul antreprenorial din Romania
Andrei Gemeneanu, Morphosis Capital: In 2025, obiectivul este sa facem 2 – 3 achizitii de platforme noi cu fondul al doilea, care are un hard cap de 120 mil. Euro. Cu tot cu tranzactii add-on, ne apropiem de un volum M&A de doua cifre. “De cand investim in Romania, mi se pare ca a executa aici strategii bolt-on este mai dificil decat in alte geografii”
Mihai Purcarea, BRD Asset Management: In acest moment, este o discrepanta destul de mare intre oferta si cererea de pe piata de capital pentru ca sunt cateva zeci de miliarde din partea clientilor care vor sa investeasca si nu au in ce. La emisiunile de obligatiuni se poate obtine o lichiditate buna a acestui instrument daca tranzactia este minim de 500 mil. Euro
Oana Mogoi, ING Bank: Am vazut in acest an o stagnare pe piata creditelor sindicalizate, unde s-au strans peste 1,5 mld. Euro, din care energia este cap de lista cu peste 1 mld. Euro. Energia, serviciile medicale private si telecom, printre sectoarele in care se vor invarti banii din finantarile bancare
Florin Visa, Early Game Ventures: Pentru 2025 ne asteptam la fondul 1 sa avem 1 – 2 investitii follow-on si 4 exituri, iar la fondul 2 avem in plan 6 investitii. Ne concentram pe verticale de business precum cybersecurity, devtools si edutech
Tudor Grecu, KPMG: Nu avem o tranzactie de 1 mld. Euro in pipeline, dar tranzactii de sute de milioane de euro avem si speram sa se intample. “Upper hand”-ul in negocierile de pe piata de M&A este la vanzator cu exceptia energiei regenerabile, iar in tranzactiile din banking este la autoritatea de reglementare
Carmen Sebe, Seedblink: Vedem si noi cumva acea trecere de la globalizare la localizare pentru ca am avut mai multe companii din Romania pe platforma decat companii europene cum incepusem sa avem in ultimii ani
Robert Miklo, Colliers: Un „pipeline” de tranzactii de circa 500 mil. Euro este pe muchie intre 2024 si 2025 pe piata imobiliara. Din valoarea investitiilor de 700 – 750 mil. Euro din acest an pana acum, cam jumatate din pondere este sectorul industrial si spatii logistice, iar segmentul de birouri si cel de retail fiecare a luat cam un sfert
Andrei Racu, Arobs: Strategia noastra M&A este sa mergem catre piete noi din Vest, dar si catre Turcia si ne intereseaza verticale precum cybersecurity, embedded software, medical, aerospatial, AI sau data science. Pana acum am facut 10 achizitii din cash propriu si le-am refinantat in unele situatii pe Arobs
Valentin Voinescu, NNDKP: Vedem si noi o tendinta de localizare. Este o perioada de reasezare pe care am resimtit-o puternic in piata si care probabil va continua in 2025. Daca inainte aveam bani proaspeti 70% – 80% din activitatea noastra, acum suntem la aproximativ 50% – 50% bani proaspeti si reiteratii
Mihai Patrulescu, CBRE: Ne asteptam ca volumul de tranzactii pe piata imobiliara sa se inchida la circa 850 mil. Euro in 2024. Tranzactiile dureaza mai mult – due diligence mai lung si mai greu, au venit si reglementarile ESG la care se adauga cadrul legislativ. Pentru 2025 vad focus pe investitii in retail si industrial
Andreea Pipernea, APlus Advisory: Din zece mandate de fuziuni si achizitii la care am lucrat recent cu antreprenorii, 20% dintre acestea au fost mandate in care sa cumpere competitori mai mici. Prima mentalitate de schimbat la antreprenori este acela ca fac un business ca sa il vand pentru ca, de fapt, venim dintr-o mentalitate mai veche de “business as a lifestyle” prin care sa dau de mancare familiei mele
Florin Sandor, Sancons Capital & Investment: La apogeul pietei locale de NPL, ajunsesem sa administrez active neperformante cat o treime din banca. Fostul bancher Intesa Sanpaolo a investit acum pe cont propriu in achizitia unui portofoliu NPL in Republica Moldova. “Ma uit la pietele din jurul Romaniei la portofolii cu expuneri de 10 – 30 mil. Euro”