Lanțul de centre de fitness World Class România, aflat în portofoliul managerului polonez de fonduri de investiții Resource Partners, a finalizat pe 24 martie achiziția pachetului de 100% din acțiunile concurentului său, Club Sport Fitness Center MV S.R.L, potrivit informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO. Valoarea tranzacției se situează în jurul a 5 mil. Euro, conform unor estimări avansate de surse din piața de fuziuni și achiziții.
Raiffeisen Bank România a finanțat achiziția cu un împrumut în valoare de 20,95 mil. Lei (circa 4,7 mil. Euro), acesta fiind contractat de către World Class România pe 22 martie.
De asemenea, în cadrul tranzacției, pe 23 martie, compania cumpărată s-a angajat să ramburseze 123.000 euro către Alpha Bank România, în contul unui împrumut de 650.000 euro contractat la aceeași bancă în aprilie 2013.
Cumpărătorul a lucrat în tranzacție cu consultanții EY pe partea de evaluare, respectiv pentru partea de consultanță juridică la achiziție și la contractarea finanțării cu o echipă de avocați Stratulat Albulescu, condusă de partenerii Silviu Stratulat și Alexandra Radu, din care au mai făcut parte Andrei Albulescu – Partener, Cristina Man – Senior Associate, Ana Chira, Andrei Băluș și Cristiana Dițoiu – Associate.
De cealaltă parte, vânzătorul, Thomas Richard Pierre, a lucrat cu casa de avocatură Ijdelea.
Dan Fărcășanu, director de investiții Resource Partners, a fost implicat în derularea negocierilor care au adus a doua achiziție a fondului polonez de investiții Resource Partners în cei doi ani de la intrarea în România.
Tranzacția a fost anunțată pe 8 februarie de către Resource Partners.
Valoarea tranzacției prin care World Class România preia Club Sport Fitness Center MV S.R.L nu a fost făcută public.
Resource Partners abordează tichete de tranzacție în medie între 5 și 15 mil. euro în ceea ce privește capitalul investit direct de către fond, ceea ce încadrează proaspăta achiziție în marja inferioară a intervalului.
Finanțarea achiziției de către Raiffeisen indică faptul că fondul și-a limitat expunerea de capital propriu în această tranzacție, preferând ruta unei mișcări de tip platforming prin care compania sa din portofoliul local este cea care face achiziția, dar care își majorează nivelul datoriilor pentru că împrumutul de achiziție rulează pe bilanțul propriu.
Impactul tranzacției este că World Class își consolidează poziția de lider în sectorul de profil, ajungând la 28 de centre de fitness după achiziția concurentului de pe poziția a doua.
Club Sport Fitness Center MV SRL este o companie care operează un lanț de 9 centre de fitness în București și marile orașe din România – Craiova, Cluj – Napoca, Iași, Ploiești și Bacău.
Preluarea companiei care deține franciza Club Moving în România duce la o triplare a afacerii la nivel operațional în mai puțin de doi ani de la intrarea fondului polonez de investiții Resource Partners la nivel local.
Club Sport Fitness Center MV SRL a raportat pentru 2014 o cifră de afaceri de 11,9 mil. lei (2,7 mil. euro) și un profit net de 1,11 mil. lei (0,25 mil. euro) la un număr mediu de 71 angajați. Club Sport Fitness Center MV SRL deține franciza Club Moving în România, Club Moving fiind o marcă a grupului francez Hebe, nr.1 în piața de fitness din Hexagon și nr. 5 în Europa.
De cealaltă parte, World Class România a raportat pentru 2014 o cifră de afaceri de 42,6 mil. lei (9,6 mil. euro) și o pierdere de 3,1 mil. lei (0,7 mil. euro) la 150 de angajați.
Triplarea afacerii aflate în vârful pieței de fitness din România a fost finanțată printr-o combinație de capital investit de fondul polonez, fonduri proprii ale World Class România și credite bancare.
Pe de altă parte, ritmul de extindere apropie fondul polonez de momentul de exit, pentru care o rețea formată din 37 până la 40 de centre de fitness este suficientă pentru a-și marca profitul din vânzarea afacerii.
Resource Partners are profilul unui investitor financiar, cu o durată tipică a investiției între 3 și 5 ani între momentul achiziției și exitul din afacere.
Piața centrelor de fitness este una fragmentată, dar ratele de creștere ale companiilor din sector într-un sector tânăr de servicii indică un potențial de creștere mare pentru acest tip de afaceri.
Administratorul de capital de risc Resource Partners, proprietarul lanţului de centre de fitness World Class România, este în proceduri avansate de atragere de capital de la investitori pentru a ridica al doilea său fond regional, potrivit informațiilor jurnalului de tranzacţii MIRSANU.RO.
Resource Partners II, noul fond de investiţii, are o capitalizare – ţintă comparabilă cu primul fond, de peste 200 mil. Euro.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat déjà că ia în considerare o investiţie de capital de până la 40 mil. Euro în fondul Resource Partners II, care va viza tranzacţii în sectorul companiilor de talie medie din Polonia şi alte pieţe din arealul Europei centrale şi de sud – est, spaţiu care include şi România.
Fondul European de Investiţii, care face parte din grupul Băncii Europene de Investiţii, este şi el pe lista investitorilor Resource Partners, precum și banca olandeză Rabobank și fondul francez de investiții Ardian, fostul braţ de investiţii al gigantului financiar Axa.
Noul fond al Resource Partners va avea, în special, în vizor investiţii în sectorul bunurilor de consum, inclusiv în industria alimentară şi în agricultură, potrivit informaţiilor făcute publice de către instituţia financiară internaţională.
Resource Partners este unul dintre cei mai tineri administratori de capital de risc cu apetit de investiţii în regiune, fiind fondat în urmă cu şase ani de către o echipă care coordona activităţile fondului american de investiţii Carlyle pentru Europa Centrală şi de Est.
Pentru primul fond de investiţii al Resource Partners au fost strânşi 293,4 mil. Euro de la investitori.
Mai mulți manageri de fonduri de investiții sunt angajați în ridicarea unor fonduri noi și în strângerea de bani de la investitori.
Piața fondurilor de investiții din România a devenit în ultimii ani mai activă în urma intrării unor jucători noi precum Abris Capital Partners, Mid Europa Partners, Resource Partners, CEE Equity Partners, care caută să-și investească banii în ținte din diferite sectoare.