Premier Energy a anuntat pe 16 mai 2024 ca a incheiat cu succes oferta publica initiala derulata pe bursa de la Bucuresti, la capatul careia se asteapta la incasari brute de 695,1 mil. RON (circa 139,7 mil. Euro) din plasarea unui pachet de 28,75% din companie catre investitori, potrivit informatiilor transmise jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO.
Potrivit reprezentantilor companiei, pretul final de oferta a fost stabilit la 19,50 RON, ceea ce implica o capitalizare de piata a companiei de circa 2,4 mld. RON (489,8 mil. Euro). Raportat la un profit anual obtinut anul trecut de aproape 79 mil. Euro, multiplul PER (Price per earnings ratio) ar fi de circa 6,2x, potrivit calculelor jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO.
„Incasările brute din Oferta sunt de 695,1 milioane RON, constand in 483,5 milioane RON pentru Emitent si 211,5 milioane RON pentru Acționarul Vanzător (luand in considerare vanzarea Acțiunilor Supra- alocate). In legatura cu Oferta, Emitentul a suportat onorarii juridice si contabile, costuri de listare, comisioane ale Managerilor si alte costuri de emitere si de consultanta de aproximativ 33 milioane RON.”, au precizat reprezentantii companiei proaspat listate pe Bursa de Valori Bucuresti.
Oferta publica de actiuni a companiei de energie a generat „cerere ridicata din partea investitorilor de retail si institutionali din Romania si a investitorilor institutionali internationali”, au adaugat acestia, in conditiile in care pachetul total plasat catre investitori se ridica la 35.937.859 de actiuni ale Premier Energy. EMMA Capital, platforma de investitii a antreprenorului ceh Jiří Šmejc ramane dupa IPO cu un pachet de 71,25% din companie, ceea ce ii asigura mai departe controlul companiei si implicit ultimul cuvant in ceea ce priveste planurile strategice.
Pachetul de actiuni vandut la IPO a mers in proportie de 20% catre transa investitorillor de retail, iar succesul tranzactiei a fost asigurat in mare masura de transa investitorilor institutionali romani si internationali, care au luat 80% din actiunile oferite.
Indicele de alocare pentru transa investitorilor de retail pe partea cu alocare pro rata a fost stabilita la 0,1250977375 ceea ce inseamna ca investitorii din aceasta categorie vor primi 25 de actiuni la fiecare 200 de actiuni pentru care au subscris in cadrul IPO-ului.
Jose Garza, CEO al Premier Energy, preciza pe 8 mai, ziua lansarii IPO-ului companiei, ca exista un acord cu patru mari investitori institutionali romani si internationali, care creeaza premisele incheierii cu succes a acestei tranzactii. Acesta nu a dezvaluit cine sunt marii investitorii institutionali romani si internationali.
Insa, primul si singurul IPO din Romania in 2024 ar putea atrage atentia celui mai mare pol de lichiditate investitionala din Romania, reprezentat de catre activele de peste 26 mld. Euro ale fondurilor locale de pensii private in portofoliile carora actiunile companiilor listate la Bucuresti au inca ponderi modeste. De asemenea, universul de investitori institutionali straini atras la IPO Hidroelectrica in 2023, cu pozitii semnificative luate de catre investitori din SUA si Marea Britanie, unde banca americana Citi a fost printre managerii IPO-ului, ca si acum, ar putea fi, de asemenea, un pol de investitori vizat de acest IPO.
Investitorii de retail au avut in primele 3 zile ale ofertei publice o fereastra de subscriere la un discount de 5% din pretul de oferta, adica la un pret de 18,53 RON per titlu, in contextul in care perioada de subscriere a fost intre 8 mai si 15 mai.
Intervalul de pret oferit investitorilor de la 19 RON pana la 21,50 RON pe actiune si pretul final de oferta de 19,50 RON arata ca investitorii s-au orientat catre plafonul minim de pret, ceea ce a determinat in final marimea tranzactiei, in contextul in care vanzatorul a decis sa nu plaseze intregul pachet de actiuni, care ar fi fost disponibil pentru IPO si care ar fi dus intreaga tranzactie la o valoare totala peste pragul de 180 mil. Euro.
„Perspectiva investitionala atractiva a Premier Energy si potentialul considerabil de crestere s-au reflectat in cererea mare la care am asistat, atat din partea investitorilor de retail cat si a celor institutionali, in Romania si la nivel international. Suntem incantati de succesul ofertei publice initiale si de listarea la Bursa de Valori Bucuresti si le uram un calduros bun venit tuturor noilor nostri actionari. Acestia ni se alatura in urmatoarea etapa dinamica din evolutia companiei Premier Energy, care sunt convins ca ne va permite sa ne dezvoltam in continuare afacerea si sa ne afirmam ca lider regional in tranzitia catre energia verde.”, a comentat Jose Garza, CEO al Premier Energy.
Jose Garza, CEO, si Petr Stohr, CFO al companiei, au subscris in cadrul IPO-ului, insa au o interdictie de vanzare de 2 ani a actiunilor.
IPO-ul Premier Energy este o tranzactie cu o structura mixta, prin care este combinata vanzarea unui pachet minoritar de actiuni ale companiei de catre EMMA Capital cu o majorare de capital, prin care banii stransi de companie vor merge catre achizitia de active de energie regenerabila pe pietele din Romania si Moldova, precum si in vederea acoperirii unor investitii realizare pentru dezvoltarea operatiunilor de productie de energie regenerabila.
Compania a anuntat ca intentioneaza sa distribuie sub forma de dividende in proportie de 30% – 70% din profitul sau net anual consolidat.
IPO-ul este intermediat de un consortiu din care fac parte Citigroup, UniCredit Bank GmbH (Sucursala Milano) si brokerul ceh WOOD & Company, care actioneaza in calitate de coordonatori globali comuni ai ofertei. Alpha Bank Romania S.A. si BT Capital Partners S.A. actioneaza in calitate de detinatori comuni ai registrului de subscrieri. STJ Advisors are rol in cadrul IPO-ului de consultant financiar al Premier Energy Group, in timp ce UniCredit S.p.A. actioneaza, de asemenea, in calitate de consultant ESG al societatii in legatura cu oferta publica initiala. Firma globala de avocatura Clifford Chance lucreaza in tranzactie de partea vanzatorului si a companiei, in timp ce firma globala de avocatura Dentons este in tranzactie de partea sindicatului de intermediere.
Premier Energy PLC, una dintre companiile private de infrastructura energetica integrata pe verticala cu cea mai rapida crestere din Europa de Sud-Est si unul dintre cei mai mari jucatori din domeniul energiei regenerabile din Romania si Moldova, va intra direct in BET, principalul indice bursier al Bursei de Valori Bucuresti, dupa admiterea actiunilor PE la tranzactionare.
Premier Energy Group a fost infiintata in 2012, a intrat pe piata gazelor naturale din Romania in 2013, iar pe piata energiei electrice din Republica Moldova in 2019.
Pentru anul financiar incheiat la 31 decembrie 2023, grupul Premier Energy a raportat venituri consolidate de 912 mil. Euro, un profit net de 78,8 mil. Euro si EBITDA ajustat de 127,7 mil. Euro.
Ce inseamna IPO-ul Premier Energy pentru Bursa de Valori Bucuresti
Venirea pe piata principala a bursei de la Bucuresti a Premier Energy, o companie controlata de catre investitorul ceh Jiří Šmejc, creste numarul de companii listate care au operatiuni importante, unele chiar cu pozitii de lider de piata, atat pe pietele din Romania, cat si din Moldova, daca ne uitam la companiile publice Banca Transilvania (sector bancar), Aquila (distributie), Transgaz (gaze) si Purcari (vinuri). Acest pipeline de companii urmeaza sa creasca in perioada urmatoare, avand in vedere anuntata listare a maib, cea mai mare banca din Moldova, la Bucuresti, cat si alte companii din Moldova care cauta aceeasi ruta de listare aici, potrivit reprezentantilor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
IPO-ul Premier Energy este cel mai mare IPO realizat pe bursa de la Bucuresti pana acum de catre un actionar majoritar strain, in speta de catre EMMA Capital – un vehicul regional de investitii al antreprenorului ceh Jiri Smejc.
Din punct de vedere al marimii tranzactiei, IPO-ul Premier Energy intra in top 5 IPO pe bursa de la Bucuresti in intervalul 2006 – 2024 si devine al doilea IPO ca marime al unei companii private, dupa cel realizat de catre Digi, care a strans in 2017 de la investitori 945 mil. RON (in jurul a 210 mil. Euro).
Ca si trend, companiile private au inregistrat 8 IPO-uri semnificative pe piata principala a bursei de la Bucuresti din 2016 pana acum, reusind sa stranga circa 686 mil. Euro de la investitori. Din punct de vedere al volumului de IPO-uri, companiile antreprenoriale au dominat epoca 2016 – 2024 pe piata principala a bursei de la Bucuresti.
Din punct de vedere al valorii cumulate insa, top 10 IPO-uri pe bursa de la Bucuresti a totalizat 15,088 mld. RON (peste 3 mld. Euro), din care companiile private antreprenoriale au o pondere de 18,8%, conform calculelor jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO pe baza unei analize PwC Romania, realizata cu date ale BVB.
Top 10 IPO al bursei de la Bucuresti este dominat de catre IPO-urile marilor companii aflate in portofoliul statului roman – Hidroelectrica (IPO de 9,281 mld. RON in 2023), Electrica (IPO de 1,556 mld. RON in 2014) si producatorul de gaze naturale Romgaz (IPO de 1,129 mld. RON in 2014), indica analiza PwC pe baza datelor BVB.
Cele 8 IPO-uri ale companiilor private din ultimii 8 ani pe piata principala a BVB au totalizat cu putin peste o treime din valoarea – record a IPO-ului Hidroelectrica, realizat anul trecut in urma exitului complet al Fondului Proprietatea.
Ca si structura de IPO, au dominat tranzactiile prin care au fost plasate pachete minoritare de actiuni si tranzactiile de vanzare de actiuni din partea actionarilor companiilor in cautarea unui exit total sau partial.
La nivelul expunerii pe sectoare, energia domina categoric top 10 IPO pe principala piata bursiera locala, cu 5 companii, din care 4 aflate sub controlul statului roman la care se adauga de acum o companie privata.
Privind la top 10 IPO-uri pe piata principala a bursei de la Bucuresti, companiile private antreprenoriale domina pe partea de volum cu 6 IPO-uri in timp ce companiile aflate in portofoliul statului roman domina din punct de vedere al marimii tichetului IPO.