MIRSANU.RO

publicat la: 06.03.2015  17:05

Polonezii de la AmRest cumpără cu 16 mil. euro cafenelele Starbucks din România și Bulgaria. Miza tranzacției: uriașul potențial de creștere din România, unde polonezii au în plan triplarea afacerii în anii următori pe o piață în care consumul de cafea este sub jumătate față de media europeană

Lanțul Starbucks are 19 cafenele în România. Sursă foto: Starbucks.
 

Firma poloneză AmRest, cea mai mare afacere listată din sectorul restaurantelor din Europa Centrală, a cumpărat lanțurile de cafenele Starbucks din România și Polonia într-o tranzacție estimată la aproximativ 16 mil. euro.

Polonezii au anunțat preluarea pachetelor integrale de acțiuni în cele două companii care operează lanțurile de cafenele din cele două țări și spun că ”atractivitatea unică a tranzacției este, de asemenea, reflectată în uriașul potențial de creștere al afacerii din România”.

AmRest are în plan o triplare a taliei afacerii în anii următori. În 2013, compania care operează cafenelele Starbucks din România avea o cifră de afaceri de 30,9 mil. lei (circa 7 mil. euro) și un profit net de 3,7 mil. lei (0,8 mil. euro).

Polonezii își lărgesc astfel portofoliul de 67 de cafenele operate sub marca Starbucks din Polonia, Cehia și Ungaria cu încă 19 în România (14) și Bulgaria (5).

În România, lanțul este lider de piață și se află în plină campanie de extindere, după ce a deschis în 2014 patru locații noi, iar în acest an are în plan alte șapte unități.

În 2007, Starbucks a intrat pe piaţa din România, deschizând prima cafenea din Europa Centrală şi de Est, în asociere cu grupul elen Marinopoulos. Marinopoulos a pierdut franciza anul trecut, în favoarea unei companii din Bulgaria.

Pe piața locală, alături de Starbucks, operează și alte lanțuri de cafenele precum Gloria Jean’s Coffees, City Caffe din grupul patronat de Dragoș Petrescu, Cafepedia sau Costa Coffee. Statistici ale Organizației Internaționale a Cafelei indică faptul că românii consumă în medie 2,3 kg de cafea pe an pe cap de locuitor, sub jumătate față de media la nivel european, de 5 kg. În plus, ritmul rapid de creștere al unora dintre afacerile de profil și profiturile obținute arată că piața locală a cafenelelor are un potențial mare de dezvoltare în perioada următoare.

AmRest Holdings este cel mai mare operator de restaurante din Europa Centrală şi mai deţine franciza pentru KFC, Pizza Hut şi Burger King. Compania este listată la bursa de la Varşovia şi are o capitalizare de 590 mil. euro. În 2013, compania a avut venituri de circa 643 mil. euro și un profit net de 1,3 mil. euro.

Compania poloneză are în spate ca acționari investitori financiari puternici precum fondul de investiții american Warburg Pincus prezent prin WP Holdings VII BV cu 31,71% din acțiuni, fonduri de pensii ale ING (18,86% din acțiuni), PZU (14,2%), Aviva (9,95%), iar un pachet de 25,29% este listat la bursa din Varșovia.


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Investitorul ceh APS Holding a platit un pret in jurul a 10 mil. Euro pentru achizitia IMO Property Investments Bucuresti SA si a portofoliului sau imobiliar de la grupul bancar elen Eurobank. Inainte de finalizarea tranzactiei, grecii au redus capitalul social al companiei vandute cu 110 mil. Euro, din care 15 mil. Euro au fost retrase in conturile proprii ale bancii – mama

  Investitorul ceh APS Holding a platit un pret de achizitie in jurul a 10 mil. Euro pentru preluarea companiei IMO Property Investments Bucuresti SA si a portofoliului sau imobiliar de la grupul bancar elen Eurobank, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. APS H  Citeşte articolul integral

Analize

Roland Berger: Majoritatea fondurilor de private equity active in Romania se asteapta sa creasca in 2025 numarul de tranzactii M&A fata de 2024. Pe lista de prioritati sunt achizitia de noi companii si dezvoltarea firmelor din portofoliu, iar IT-ul si serviciile medicale marcheaza preferintele pentru investitii noi pe fondul unui sentiment dominant privind o stagnare sau chiar o scadere a economiei locale

  Marile prioritati ale fondurilor de private equity din Romania sunt in 2025 achizitia de noi companii si dezvoltarea companiilor din propriile portofolii aflate sub administrare, dupa ce in 2024 una dintre preocuparile majore ale sectorului local de profil a fost strangerea de capital de la investit  Citeşte articolul integral