Investitorii strategici romani implicati in tranzactii M&A in 2024 reprezinta aproape jumatate din numarul total si aproape o treime din valoarea totala a tranzactiilor cu investitori strategici, sustin consultantii Deloitte.
Potrivit acestora, piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania a inregistrat unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii 5 ani.
Piata de M&A din Romania a avut in 2024 o valoare estimata intre 5,7 si 6,1 mld. Euro cu un volum de 151 de tranzactii al caror tichet minim a fost de peste 5 mil. Euro, reiese din calculele consultantilor Deloitte.
Astfel, fara mega – tranzactia prin care PPC a preluat de la investitorul financiar Macquarie portofoliul de energie regenerabila, valoarea tranzactiilor s-a apropiat de nivelul – record de aproximativ 5,2 mld. Euro din 2022, in conditiile in care ar fi excluse din calcule si cele doua mega – tranzactii din urma cu 3 ani care au totalizat 1,7 mld. Euro.
Excluzand mega-tranzactiile (tranzactii cu o valoare de peste 500 de mil. Euro), valoarea medie a unei tranzactii a fost de 34 mil. Euro in 2024 fata de 25 mil. Euro in 2023, conform Deloitte.
Potrivit acestora, este de asteptat ca piata de M&A din Romania sa inregistreze in 2025 una sau doua mega-tranzactii.
Sectorul in care s-au inregistrat cele mai multe tranzactii in 2024 in Romania ramane cel imobiliar si de constructii (28% din volum), urmat de energie (18%), produse de consum (13%),produse si servicii industriale (10%) si tehnologie (7%).
Din punctul de vedere al valorii tranzactiilor, sectorul energetic conduce, cu 34% din totalul pietei, urmat de imobiliare si constructii (22%), produse de consum (14%), servicii bancare si valori mobiliare si produse si servicii industriale (cate 8%).
Investitorii strategici au continuat sa domine piata in 2024, ponderea lor crescand usor de la 87% (in 2023) la 89% din numarul total de tranzactii. Dintre acestia, 44% au fost romani, o crestere semnificativa fata de anul anterior (29%), iar tranzactiile in care au fost implicati reprezinta 32% din valoarea pietei, din nou, un avans considerabil fata de 9%, in anul anterior, sustin consultantii Deloitte.
Dintre investitorii strategici straini, cei care provin din Grecia au investit cei mai multi bani, respectiv 13% din valoarea pietei locale din 2024 si sunt urmati de britanici (5%), cehi (5%) si elvetieni (4%). In functie de numarul de tranzactii in care au fost implicati, se remarca si investitorii din SUA (7% din volumul pietei), din Germania (5%) si din Marea Britanie (4%).
Datele platformei specializate in informatii M&A Mergermarket analizate de catre Deloitte indica Romania ca fiind a doua tara ca volum de tranzactii la nivelul Europei Centrale si de Est (CEE), cu o pondere de 17% in 2024, in urma Poloniei care are o pondere de 41%, iar ponderi mai mici au inregistrat volumele M&A din Cehia (13%) si Ungaria (9%).