MIRSANU.RO

publicat la: 27.06.2022  22:13

Pachet de finantare masiv IFC – BERD de aproape 300 mil. euro pentru extinderea retelelor de retail Kaufland si Lidl pe pietele din Romania si Moldova

 

Grupul privat german Schwarz urmeaza sa obtina un pachet de finantare de aproape 300 mil. euro de la International Finance Corporation si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru expansiunea retelelor sale de retail Kaufland si Lidl pe pietele din Romania si Moldova, conform ultimelor informatii disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Cele aproape 300 mil. euro pentru expansiunea din Romania si Moldova fac parte dintr-un pachet mai amplu de finantare, care ajunge pana la aproape o jumatate de miliard de dolari (circa 450 mil. euro) si care mai vizeaza si alte piete din regiune, mai exact zona Balcanilor de Vest.

Principalul beneficiar va fi Lidl, care opereaza linia de afaceri de supermarketuri a grupului Schwarz. Astfel, BERD urmeaza sa discute pe 20 iulie 2022 aprobarea unui imprumut senior de pana la 175 mil. euro care sa finanteze partial un program total de investitii in perioada 2022 – 2024 de 850 mil. euro al grupului Schwarz pentru pietele din regiune. Defalcat, 100 mil. euro urmeaza sa fie alocate din imprumutul BERD pentru extinderea retelei Kaufland in Romania si Moldova, iar celelalte 75 mil. euro vor finanta extinderea retelei de supermarketuri Lidl in Albania, Bosnia si Herzegovina, Kosovo, Macedonia de Nord si Muntenegru.

Separat, IFC, divizia de investitii a grupului Bancii Mondiale, a pregatit un alt imprumut senior cu o valoare similara, de 175 mil. euro, care are exact aceleasi coordonate, adica 100 mil. euro vor fi alocate expansiunii Kaufland in Romania si Moldova, iar restul de 75 mil. euro vor sustine reteaua Lidl in  Albania, Bosnia si Herzegovina, Kosovo, Macedonia de Nord si Muntenegru. Mai exact, imprumutul IFC va finanta partial deschiderea in perioada 2022 – 2024 a 41 de hipermarketuri in Romania si a 9 hipermarketuri in Moldova, arata datele disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

La acestea se adauga o alta componenta de finantare a IFC, care a semnat in ianuarie 2022 un imprumut cu o maturitate de pana la 10 ani in valoare de 98 mil. USD pentru finantarea extinderii retelei Lidl Romania in orasele mici si mijlocii, ca parte a unui program de investitii de peste 1 mld. euro, potrivit informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Lidl si Kaufland, ambele aflate in portofoliul miliardarului german Dieter Schwarz, sunt companiile cu cele mai mari cifre de afaceri de pe piata de retail din Romania, dupa cum indica ultimele bilanturi anuale facute publice.

Astfel, Lidl Discount SRL este afacerea mai mare, care a raportat pentru 2021 o cifra de afaceri de 14,9 mld. RON (circa 3 mld. euro), in crestere cu 15% fata de anul anterior, si un profit net de 737 mil. RON (circa 150 mil. Euro) la un numar de 9.092 de angajati. Lidl activeaza in Romania din 2011 cand a finalizat achizitia retelei de 103 magazine Plus de la concernul german Tengelmann in cadrul unei tranzactii regionale care a cuprins si piata din Bulgaria. Acum, reteaua Lidl depaseste 300 de magazine si 5 centre logistice.

De cealalta parte, Kaufland Romania SCS este afacerea mai profitabila, care a raportat o cifra de afaceri de 13,97 mld. RON (peste 2,8 mld. Euro), in crestere cu 8% fata de anul anterior, dar cu o marja mai mare avand in vedere profitul net raportat de 887 mil. lei (180 mil. euro) la un numar de 13.512 angajati.

In Romania, Kaufland activeaza de 15 ani si a reusit sa isi formeze o retea din care fac parte aproximativ 152 de magazine, 2 centre logistice si 2 birouri administrative. Comparativ, in Moldova are o retea din numai 7 magazine.

„In scopul finantarii activitatilor de extindere si sprijinirii dezvoltarii economiei locale, Lidl Romania beneficiaza de un imprumut IFC. Imprumutul, acordat pe termen de 10 ani, a fost precedat de o serie de verificari ample, la care Lidl Romania a dovedit ca dispune de premisele structurale si organizatorice pentru o activitate economică durabila. Cu ajutorul acestei investitii, Lidl Romania va facilita accesul consumatorilor la produse de calitate la preturi accesibile si va crește numarul de furnizori autohtoni pentru a susține si mai mult economia locala si pentru a minimiza intreruperile lantului de aprovizionare. Investitia va contribui si la ridicarea standardelor de siguranta alimentara de-a lungul lantului de aprovizionare. Prin masurile de limitare a intreruperilor pe lantul de aprovizionare, proiectul dintre IFC si Lidl Romania promoveaza rezilienta pe piata de retail alimentar. Investiția totala este una sustenabila, care sa asigure o dezvoltare durabila pentru Lidl Romania si, in egala masura, sa sustina imbunatatirea permanenta a experientei de cumparare pentru clienti. Prin utilizarea unor tehnologii sustenabile avansate din domeniul constructiilor compania construieste magazine moderne, prietenoase cu mediul. Printre planuri se numara si investitia continua in implementarea caselor de marcat de tip self check-out, care sa le ofere clientilor o sesiune de cumparaturi mai rapida, dar si in dezvoltarea retelei de statii de încarcare pentru masini electrice”, au precizat reprezentantii Lidl intr-un raspuns trimis pe 19 mai 2022 jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO pe tema imprumutului Lidl Romania de la IFC.

„In ceea ce priveste investitiile prognozate pentru 2022, bugetul va fi cel putin la nivelul celui din 2021, adica cel putin 375 de milioane de euro. Planul pentru acest an este sa mentinem un ritm de expansiune sustinut, ce vizeaza deschiderea a cel putin zece magazine noi, viziune valabila, de asemenea, pentru fiecare din urmatorii ani. Cu fiecare magazin deschis, se genereaza 100 de locuri de munca. Asta înseamna, automat, o medie de 1000 de locuri de munca noi pe piața locala, pana la finalul anului.”, au explicat pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO reprezentantii Kaufland intr-un raspuns trimis pe 19 mai 2022.

Extinderea retelelor de comert venite dupa 1990 din Vestul Europei pe pietele emergente din Europa de Est a fost masiv finantata de institutiile financiare internationale de dezvoltare precum IFC, BERD si Banca Europeana de Investitii (BEI).

Daca de astfel de imprumuturi de dezvoltare au beneficiat pe rand retele precum Auchan, Carrefour, Mega Image sau Profi, grupul Schwarz prin Lidl si Kaufland a devenit un adevarat campion al finantarilor prin BERD si IFC in Europa de Est. Grupul Schwarz este client al IFC din 2005 si de atunci divizia de investitii a Bancii Mondiale a semnat imprumuturi in 2005, 2010, 2011, 2015, 2017 si 2022 pentru expansiunea grupului german in Romania, Moldova, Bulgaria, Polonia si Croatia. De asemenea, si BERD a stat alaturi de grupul Schwarz in campania sa de extindere in Europa Centrala si de Est din ultimele doua decenii.

Un alt operator major care in ultima perioada a apelat la finantarea IFC si BERD este lantul de supermarketuri Profi, care a apelat recent la IFC pentru dezvoltarea retelei sale, dar care ruleaza si unul dintre cele mai importante credite sindicalizate, cu o valoare de circa 2,3 mld. RON (circa 466 mil. euro), conform informatiilor publicate anterior de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

La nivelul pietei de retail alimentar din Romania, grupul Schwarz care opereaza prin Lidl si Kaufland concureaza cu Profi, lantul de supermarketuri aflat in portofoliul managerului de fonduri private equity Mid Europa, dar si cu investitori strategici precum Carrefour, Auchan (controlat de familia fondatorului sau francez Gerard Mulliez), Mega Image (grupul Ahold Delhaize) sau Penny, care apartine concernului german REWE sau reteaua germana de cash and carry Metro, carora li se adauga si antreprenori romani care au investit in formatele de comert modern.

Grupul german Schwarz a raportat pentru anul fiscal 2021 vanzari de 133,6 mld. Euro, la care Lidl a contribuit cu vanzari de 100,8 mld. Euro, iar Kaufland cu 27,3 mld. euro. Grupul Schwarz opereaza in intreaga lume o retea de peste 13.300 de magazine si numara in jurul a 550.000 de angajati.

Proprietarul grupului Schwarz este miliardarul german Dieter Schwarz, a carui avere depaseste 30 mld. USD, potrivit datelor Forbes.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral