MIRSANU.RO

publicat la: 06.05.2022  17:36

Ovidiu Bucataru, Grup Serban Holding, despre o potentiala tranzactie M&A dupa listarea companiei: Discutiile cu investitorii financiari pornesc de la un pachet de 10 -15%, dar sunt doar discutii, cum au fost si inainte de listare. Ce impact a avut IPO-ul asupra companiei antreprenoriale din agricultura

 

“Suntem aici dupa o listare pe care am avut-o pe 28 februarie chiar daca intr-un context cu totul nefavorabil, imediat dupa saptamana in care a avut loc invazia din Ucraina. Lucrurile erau deja stabilite. Ce se intampla post listare? Se intampla ceea ce ne asteptam pentru ca procesul acesta de listare la Bursa de Valori Bucuresti a inceput acum mai bine de 3 ani. A fost o perioada in cae ne-am uitat foarte atent care este cea mai buna optiune a noastra, fie ca e vorba de o listare la bursa, fie ca e vorba de a continua cu cresterea finantarii prin majorarea expunerilor bilaterale pe care le aveam si functionau, fie sa ne uitam intr-o parte de o finantare structurata si chiar la o parte de M&A. Toate au fost pe masa noastra”, a declarat Ovidiu Bucataru, Chief Financial Officer al Grup Serban Holding la MIRSANU IPO CHALLENGE 2022, eveniment online organizat pe 20 aprilie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO pentru antreprenori si comunitatea pietelor de capital.

Intrebat daca dupa lPO sunt discutii pentru atragerea in companie a unor noi investitori, Ovidiu Bucataru a raspuns: “Este una dintre optiunile pe care le avem in vedere. Au fost si inainte de listare discutiile, sunt si astazi, ramane de definit doar cat anume din business proprietarul este dispus sa cedeze catre cealalta parte pentru ca dimensiunea conteaza. Clar ca indiferent ca vorbim de institutionali, ca vorbim de private equity, lucrurile stau in felul urmator – procentele sunt cu doua cifre, iar noi am facut un prim pas tocmai pentru a ne mai inchide din temerile pe care le aveam.”.

“Discutiile astazi sunt in felul urmator intre 10 si 15%, de acolo pornim. E adevarat apriori, toata lumea va veni si va spune dorim 30- 40%, insa cred ca este o zona de interes comun. Dar, cum spuneam, lucrurile sunt la fel cum au fost si inainte (de listare – n.r.) si astazi la nivel de discutii”, precizeaza acesta.

“Este una dintre optiuni. In afara de piata de capital, elementele pe care le-am precizat foarte clar de la inceput vizavi de faptul ca avem in vedere majorari ulterioare, emisiune de obligatiuni si totodata analizam, spuneam ca in acesti 3 ani si inainte de a lua decizia de listare au fost interactiuni. Decizia a fost luata in urma identificarii celei mai bune solutii la momentul respectiv. S-a mentionat pentru ca exista temeri legate de ceea ce inseamna rigurozitatea care vine intr-o anumita zona, fie ca este vorba de guvernanta corporativa, fie ca e vorba de o zona in care apare ce inseamna preluarea business-ului, persoanele care sunt acolo”, explica Ovidiu Bucataru.

“Nu a fost neaparat cazul in ceea ce priveste Grup Serban Holding pentru ca proprietarul Nicu Serban intelegea foarte bine ca are nevoie sa faca acesti pasi, constientiza acest lucru, avea nevoie si de un CFO, avea nevoie si de o parte de comunicare, avea nevoie si de juridic. Toate aceste lucruri le-a inteles. Doar ca este o perioada de adaptare, o curba de invatare de a face pasii intr-un ritm pe care il poate acomoda. Clar ca inainte cei 25 de ani au dus la evaluarile de astazi, deciziile rapide au contat foarte mult in ecuatia acestui business”, completeaza acesta.
Cum s-a schimbat viata post-IPO a companiei fata de perioada de dinaintea listarii?

“Pre-listare vorbeam de alti termeni, fie ca e vorba si de obligatiile legate de prezentarea situatiilor financiare, ganditi-va ca vorbim de o companie cum e Grup Serban Holding, o companie care atinge 100 mil. euro cu sute de mii tranzactii, cu consolidate prin 5 companii, lucruri care se intamplau in alti ani cu termene la sfarsitul lunii august, azi suntem cu termene care sunt la sfarsitul lunii martie. Asadar ceea ce faceam acum un an in 7-8 luni, se comprima in 3 luni, implicit toate aceste eforturi se desfasoara cu aceeasi echipa, cu aceiasi auditori, cu resursele pe care le avem. E adevarat, reusim sa respectam jaloanele in marea lor majoritate si ne-am propus avand o intelegere a faptului ca daca ne vom lista in luna februarie, asa a fost obiectivul. Practic noi am venit si am facut elementele legate de ceea ce inseamna majorarea de capital in luna decembrie, ne-am propus sa se intample in februarie listarea si aranjasem toate aceste elemente”, afirma Ovidiu Bucataru.

“Post listare, pe langa acest pachet de elemente pe care le asteptam sunt aspecte de a implementa planurile pe care le-am prezentat in momentul in care am decis sa accesam aceasta sursa de finantare si au fost planuri pe care le-am pus intr-un memorandum pe care le-am promovat, le-am comunicat tuturor celor care au venit alaturi de noi, numarului de actionari care ne-au dat incredere. Si pe fiecare componenta am detaliat fiind practic baza, structura, premisa pe care am construit un business plan, proiectiile financiare, identificand directiile pe care noi Grup Serban le puteam accelera in dezvoltarea noastra pornind de la ceea ce inseamna domeniul in care activam”, completeaza el.

“Foarte important avem niste avantaje competitive, domeniul are niste avantaje. Azi se simte si mai pregnant acest lucru, dar ganditi-va ca acum 3 ani vorbeam de un alt context, de un alt palier al preturilor. Fie ca e vorba de commodities in zona de agribusiness, producem o parte din productia care este un commodity, o parte o procesam si aducem valoare adaugata, si aici au fost elementele pe care ne-am focusat. Am inteles foarte bine ca pentru a accelera acest lucru, a trece de la un business integrat pe verticala, care avea deja valoare adaugata, dar pentru a creste, fie ca e vorba de irigatii crescand randamentul pe hectar cu ceea ce inseamna costuri mai mici, generand EBITDA superioara, fie ca vorbeam de capacitati de depozitare aducand valoare adaugata suplimentara”, mai spune reprezentantul Grup Serban Holding.

“Dau un exemplu ce inseamna capacitati de depozitare. Era un subiect in special in perioada pre-pandemica, extrem de prezent. Reusind sa aducem sumele necesare pentru a investi intr-o capacitate de depozitare suplimentara de aproximativ 4000 tone, generam un gross margin (marja bruta – n.r.) suplimentar cu aproximativ 38% mai mare. Ganditi-va ce va insemna urmatorul pas – procesarea acelor materii prime si materiale intr-o perioada de un an. La irigatii, dadeam un exemplu, investitiile sunt pe masura. Practic vorbim de 4000 euro per hectar ce necesita daca vrei sa scalezi si sa te duci sa ai 2000 hectare sunt sume spre 8 mil. Euro. E adevarat, componenta de capitalizare a profitului nostru este extrem de importanta, venind cu componenta de equity atrasa prin prisma listarii, adaugand efectul de multiplicare prin finantarile pe care le obtinem putem sa facem ca aceste investitii sa se realizeze mult mai rapid”, detaliaza Ovidiu Serban.

“Totodata, ne-am uitat in ce directie trebuie sa ne ducem pentru a reusi sa acoperim o amortizare in 10 ani a unui astfel de sistem, cu ce tip de culturi pentru ca daca te duci intr-o cultura mare de exemplu cereale ca vorbim de grau, porumb, lucrurile nu arata extraordinar. Vorbim de output (productie – n.r.) de aproximativ 1500 – 2000 de euro si a trebuit sa gandim cum facem sa ajungem la 10.000 euro output. Si atunci a fost o directie pe care am identificat-o, gandindu-ne in felul urmator noi trebuie sa ajungem la 10.000 euro, facem investitia de 4000 euro, amortizarea de 400 euro, unde putem valorifica productii de genul acesta? Si asta inseamna industrializare si atunci ne-am dus catre un cartof de industrializare, am cautat 14 luni discutii cu un procesator mondial, nr.1 in ceea ce priveste cartoful de industrializare, este vorba despre Pepsico, pentru a identifica impreuna cum reusim sa facem aceasta investitie contand foarte mult predictibilitatea”, a mai spus Ovidiu Bucataru de la Grup Serban Holding in cadrul panelului Challenges al evenimentului online organizat pe 20 aprilie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO pentru antreprenori si comunitatea pietelor de capital.

Partenerii MIRSANU IPO CHALLENGE 2022 sunt BT Capital Partners, Bursa de Valori București si Dentons.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Horia Braun – Erdei, CEO Erste Asset Management Romania, speaker of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024

  Horia Braun-Erdei, General Manager and President of the Board of Directors of Erste Asset Management Romania, is one of the speakers of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Erste Asset Management Romania is part of Erste Group and is the largest asset management company in Romania, having over 4.5 billion  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Cristian Nacu, Senior Country Officer at International Finance Corporation, speaker of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024

  Cristian Nacu,  Senior Country Officer of International Finance Corporation, is one of the speakers of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Romanian born and educated, with more than 25 years of experience in private equity, investment banking and privatization, Cristian Nacu is one of the most experienc  Citeşte articolul integral