MIRSANU.RO

publicat la: 30.01.2018  23:45

OMV Petrom vizează achiziții pe termen scurt de rezerve estimate la 80 milioane de barili echivalent petrol. Compania caută să-și completeze portofoliul de producție prin expansiune în regiune

Ariile de interes ale OMV Petrom pentru întinerirea portofoliului său de producție. Sursă foto: OMV Petrom.
 

OMV Petrom, liderul pieței petroliere locale și subsidiară a grupului austriac OMV, vizează să își completeze portofoliul actual upstream (explorare și producție) cu circa 80 milioane de barili echivalent petrol din achiziții pe termen scurt, potrivit unei prezentări pentru investitori din decembrie 2017.

Reprezentanții companiei fac trimitere în document la „potențiale achiziții”, fără alte detalii.

La nivel strategic, compania locală se pregătește de expansiune regională pentru a-și completa portofoliul actual de producție, format din rezerve certe de peste 600 milioane de barili echivalent petrol.

OMV Petrom are rezerve certe de 582 milioane de barili echivalent petrol în România și o producție de 166 de mii de barili pe zi, respectiv rezerve de 24 milioane de barili echivalent petrol în Kazahstan, unde producția zilnică este de 8 mii de barili, conform datelor prezentate după primele nouă luni din 2017.

Prioritățile liderului pieței petroliere interne în politica de creștere a nivelului rezervelor sunt regiuni precum Marea Caspică și vestul Mării Negre.

O altă zonă indicată într-o hartă prezentată în documentul OMV Petrom datat din decembrie 2017 este zona de est a Mării Mediterane.

Reprezentanții OMV Petrom nu au răspuns până la acest moment întrebărilor privind achizițiile vizate de către companie.

OMV Petrom este în faza predării de ștafetă a conducerii companiei de la Mariana Gheorghe către Christina Verchere, care în primăvara acestui an urmează să se instaleze în poziția de director general executiv al subsidiarei OMV și să lucreze sub comanda germanului Rainer Seele, șeful OMV.

OMV Petrom are în acest an de luat o decizie strategică de investiții privind perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde austriecii au o cotă egală de participație alături de compania americană ExxonMobil. Decizia este așteptată în a doua parte a acestui an, rezervele estimate fiind între 125 și 250 mil. barili echivalent petrol.

De la instalarea sa la 1 iulie 2015, Rainer Seele, fostul șef al producătorului german de hidrocarburi Wintershall, a condus OMV către întărirea portofoliului de producție prin parteneriate strategice cu Gazprom și ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company), care este unul din principalii acționari ai grupului austriac OMV prin intermediul fondului de investiții IPIC (acum parte a fondului suveran de investiții Mubadala din Abu Dhabi).

În mandatul lui Seele, OMV a combinat vânzarea de active downstream, un exemplu recent fiind vânzarea Petrol Ofisi din Turcia, în paralel cu achiziții de participații în perimetre de explorare și producție petroliere în țări precum Norvegia sau Rusia pentru a securiza accesul pe termen lung la câmpuri de producție cu scopul asigurării unei rate integrale de înlocuire a rezervelor.

De asemenea, OMV a trecut la un control strict al resurselor din portofoliu, prin vânzarea unor operațiuni neprofitabile, printre care și 19 active ale OMV Petrom către Mazarine Energy, măsură coroborată cu  reducerea costurilor de producție per baril, dar și o adaptare a nivelului investițiilor la evoluția cotației țițeiului. Ca urmare, compania condusă de Seele a reușit să mărească dividendul per acțiune acordat acționarilor.

Parte a strategiei sale de optimizare, OMV Petrom a anunțat după afișarea rezultatelor financiare din ianuarie – septembrie 2017 că intenționează să vândă alte 50 – 60 de zăcăminte, fiind inițiate proceduri de vânzare. În decembrie 2017, compania a finalizat vânzarea parcului eolian Dorobanțu pentru 23 mil. Euro către Transeastern.

OMV Petrom este într-o poziție de lichiditate puternică, raportând după primele nouă luni din 2017 un cashflow operațional de 4,45 mld. Lei  (circa 1 mld. Euro). La aceste resurse se adaugă liniile de finanțare disponibile de la bănci, având în vedere gradul de îndatorare redus, situat sub 10%.

OMV Petrom a raportat pentru primele nouă luni din 2017 un profit net de circa 1,85 mld. Lei (circa 400 mil. Euro) la vânzări de aproape 14,3 mld. Lei (peste 3,1 mld. Euro).

 


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Avocați

Avocatii RTPR au asistat Grup Serban Holding la contractarea unei finantari de 73 mil. Euro de la un sindicat de banci

  Firma de avocatura RTPR a anuntat pe 24 decembrie 2024 ca a asistat Grup Serban Holding la contractarea unui credit sindicalizat de 73 mil. Euro pentru refinantarea datoriei existente si dezvoltarea activitatii. Finantarea a fost coordonata de catre BRD Groupe Société Générale si Banca Transi  Citeşte articolul integral