MIRSANU.RO

publicat la: 07.10.2014  14:21

Nuclearelectrica își caută avocați și consultanți pentru achiziția de active de la Enel

 

Producătorul de electricitate Nuclearelectrica, controlat de către stat, a aprobat contractarea de servicii de consultanță juridică și de asistență în vederea achiziției de active din România ale grupului italian Enel, potrivit unui comunicat transmis Bursei de la București.

Acționarii companiei au decis luni în cadrul unei adunări generale să angajeze avocați și consultanți specializați în fuziuni și achiziții, în contextul în care ministrul delegat pentru energie a indicat luna trecută că distribuția de electricitate Enel Dobrogea este o țintă pentru companiile de stat.

Onorariul aprobat de către acționarii Nuclearelectrica pentru realizarea de rapoarte și asistență în evaluarea, negocierile și realizarea potențialei achiziții este de până la 95.000 euro, la care se va adăuga un comision de succes, care este plătit consultantului numai dacă tranzacția este finalizată.

Italienii de la Enel, intrați pe piața de energie în urmă cu zece ani, au anunțat în luna iulie că intenționează să își vândă operațiunile din România și Slovacia pentru a-și reduce nivelul datoriilor.

Mai mult, în urma vizitei făcute în Italia la sediul central al Enel de către o delegație condusă de ministrul delegat pentru energie Răzvan Nicolescu, din care au făcut parte și șefii companiilor de stat Electrica și Nuclearelectrica, au apărut pe piață informații, potrivit cărora Enel așteaptă să încaseze 1,8 miliarde de euro din vânzarea activelor sale românești.

Compania italiană a anunțat că dorește să finalizeze vânzarea operațiunilor sale din sectorul producției și distribuției de electricitate și a structurilor de vânzări și servicii aferente până la finele acestui an.

Decizia Enel apare în contextul în care Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie (SAPE), desprinsă din Electrica, a reclamat grupul italian în fața Curții Internaționale de Arbitraj a Camerei Internaționale de la Paris.

Partea română acuză investitorul străin că a încălcat clauzele contractului de privatizare și are pretenții a căror valoare se apropie de 1,5 miliarde de euro, sumă care include și penalități.

Atât Electrica, cât și Nuclearelectrica și-au arătat acum interesul pentru achiziții din portofoliul deținut de către Enel. Miezul afacerii locale a Enel este reprezentat de către companiile de distribuție și furnizare a electricității din Muntenia, Dobrogea și Banat. Primele două au o importanță strategică în condițiile în care unul dintre polii consumului de energie este în București și în zonele limitrofe, unde este și cea mai mare aglomerare urbană din România, iar pe de altă parte Dobrogea este teritoriul cu singura centrală nucleară operată de Nuclearelectrica, cu cel mai mare avans al producției de energie datorită dezvoltării parcurilor eoliene și joacă un rol important în contextul interconexiunilor cu piețele de energie din Ucraina și Bulgaria.

Ultimul bilanţ făcut public al SN Nuclearelectrica SA indica pentru 2013 un profit net de 423,4 milioane de lei  ( 95,8 milioane de euro), la un număr mediu de salariaţi de 2,1 mii de angajaţi în anul 2013, conform raportărilor financiare ale companiei.

Acţiunile SN Nuclearelectrica SA sunt deţinute în proporţie de 81,2705% de către Ministerul Economiei şi un pachet minoritar de 18,7295% este controlat de către alţi acţionari, conform ultimelor raportări financiare ale companiei.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fuziuni Şi Achiziții

Fondul de investitii SARMIS Capital anunta noi achizitii de companii cu care isi consolideaza pozitia de lider pe piata serviciilor de facility management. Noua platforma din portofoliul investitorului de private equity combina operatiunile BMF Grup cu cele ale AEK – Deziclean Grup si genereaza o cifra de afaceri anuala de peste 80 mil. Euro

  Managerul de private equity SARMIS Capital, condus de catre Cezar Scarlat, a anuntat pe 11 septembrie 2024 o noua mutare M&A, prin care isi consolideaza pozitia de lider al serviciilor integrate de facility management din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii M  Citeşte articolul integral

Tranzacții

Un start-up energytech a atras o runda de finantare de 3 mil. Euro condusa de Verbund X Ventures, la care a participat si noul fond EGV II

  Start-up-ul din sectorul energytech Ogre AI a anuntat pe 11 septembrie 2024 ca a atras o runda de investitii de 3 mil. Euro, condusa de catre investitorul de corporate venture capital Verbund X Ventures, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. La runda de inves  Citeşte articolul integral