MIRSANU.RO

publicat la: 08.06.2017  12:57

Noul șef al Piraeus Bank spune că va vinde subsidiara din România și alte operațiuni din regiune până în 2020

 

Christos Megalou, Director General Executiv al celei mai mari bănci elene Piraeus Bank din luna aprilie, a anunțat un plan de vânzare până în 2020 a subsidiarei din România, precum și a operațiunilor din alte state din regiune, cu scopul reducerii expunerii pe piețe din afara Greciei.

Piraeus intenționează să vândă subsidiarele din România, Bulgaria, Serbia, Albania și Ucraina în următorii trei ani ca parte a așa-numitei “Agenda 2020”, potrivit declarațiilor lui Megalou făcute în cadrul unei conferințe de presă ținute ieri, conform Reuters și Kathimerini.

Megalou a fost anterior șeful unei alte bănci elene mari, Eurobank, care derulează în acest moment procesul de vânzare al pachetului majoritar al Bancpost alături de alte active în cadrul așa-numitei tranzacții cu nume de cod Florence.

Piraeus a mai avut o tentativă de vânzare a băncii din România în urmă cu doi ani, tranzacție coordonată de banca de investiții HSBC și anunțată în premieră de către jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO pe 3 iunie 2015, însă oferta finală depusă de către fondul american JC Flowers a fost respinsă de către Atena.

HFSF, fondul de stabilitate financiară a Greciei, deține 26,2% din acțiunile Piraeus.

Piraeus și celelalte trei bănci elene au semnat un acord cu Comisia Europeană prin care se obligau să își reducă expunerile în străinătate până la finele anului 2018, în cadrul unei înțelegeri intervenite între statul elen și principalii săi creditori externi.

În acest context, Piraeus Bank România a fost scoasă la vânzare în 2015, însă grecii nu au acceptat prețul oferit, în 2016 reprezentanții National Bank of Greece și ai Eurobank s-au tatonat pentru o eventuală tranzacție la nivel local în cadrul unui schimb de active în regiune, susțin surse din piață pentru ca apoi, cele două bănci să înceapă tranzacții separate de vânzare la nivel local. NBG a mandatat Credit Suisse să se ocupe de vânzarea Banca Românească, tranzacție anunțată în premieră pe 3 noiembrie 2016 de către jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO, tranzacție care se apropie în această lună de un deznodământ, grecii având de ales un cumpărător între grupul ungar OTP și Banca Transilvania.

De asemenea, reprezentanții Eurobank au declarat pe 26 martie pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO că pachetul majoritar al Bancpost, ERS și operațiunea de leasing au fost scoase la vânzare, iar ofertele neangajante sunt așteptate în luna mai.

Jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a scris pe 20 ianuarie 2016 că Eurobank a mandatat bancherii de investiții de la HSBC să tatoneze o vânzare a Bancpost, însă la acel moment oficialii băncii elene au declarat că HSBC are mandat pentru evaluarea opțiunilor strategice și că nu există un plan de vânzare al Bancpost și că mai degrabă vor dezvolta operațiunea din România decât să o vândă.

Astfel, trei din cele patru mari bănci elene au luat decizia de vânzare privind operațiunile din România, dacă avem în vedere cele două tranzacții în curs de la Banca Românească și Bancpost, respectiv ultimele declarații ale Directorului General Executiv al Piraeus.

Dacă se realizează aceste tranzacții, consolidarea sistemului bancar românesc face un pas decisiv înainte, având în vedere interesul mai multor jucători locali de a-și extinde operațiunile, printre aceștia Banca Transilvania, OTP sau Patria Bank.

Piraeus Bank a început în ultimii ani un proces de curățire a bilanțului, care a vizat atât tranzacții de vânzare de portofolii cu credite neperformante precum cele cu nume de cod Henri (2015) și Elisabeth (2016), cu scopul de a îmbunătăți calitatea activelor și de a optimiza rețeaua în teritoriu, la finele anului trecut, Cătălin Pârvu, șeful subsidiarei locale, anunțând că banca pe care o conduce a înregistrat profit în 2016.

Piraeus Bank România a încheiat anul 2016 cu active de 1,472 mld. Euro, un portofoliu net de credite de 725 mil. Euro și depozite de 963 mil. Euro. Banca număra 101 locații și 1.337 de angajați, având o cotă de piață de 1,5% pe segmentul de credite, respectiv o cotă de piață de 1,3% la depozite, potrivit unei prezentări din aprilie a grupului elen.

Grupul bancar grecesc Piraeus a venit în România în anul 2000, când a cumpărat Pater Bank, cu două surcursale. Apoi, Piraeus a trecut la o dezvoltare organică a operațiunii locale. În ultimii ani, grupul elen a redevenit activ și a trecut la achiziții în 2012 și 2013 în Grecia, unde a preluat activele bune ale ATE Bank, apoi Geniki Bank, operațiunile a trei bănci cipriote, precum și subsidiara locală a grupului bancar portughez Millennium. În România, a preluat activele ATE Bank România în 2013 și le-a vândut în circa un an către omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, care a intrat astfel pe piața bancară locală sub marca Băncii Române de Credite și Investiții.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral