MIRSANU.RO

publicat la: 01.03.2024  12:38

Noile fonduri de investitii Early Game Ventures II si BoldMind primesc capital de 50 mil. Euro prin PNRR

 

Fondurile de investitii Early Game Ventures II si BoldMind vor primi un capital alocat de 50 mil. Euro prin programul PNRR, urmand ca semnarea acordurilor de contributie dintre Fondul European de Investitii (EIF) si administratorii de fond sa aiba loc in urmatoarele luni, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

„In sedinta de lucru din 28 februarie 2024, Comitetul de Investitii desemnat de Guvernul Romaniei pentru Fondul de Fonduri de capital de risc pentru Rezilienta (Recovery Equity Fund sau REF) a aprobat finantarea a doua noi fonduri de investitii care vor primi o alocare prin PNRR. Gestionat de catre Fondul European de Investitii, instrumentul de capital de risc al PNRR finanteaza investitii in intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi cu capitalizare medie si proiecte de infrastructura.”, afirma reprezentantii Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE).

Fondul Early Game Ventures II va continua strategia de investitii in tehnologie a primului fond administrat, care a beneficiat de o contributie prin instrumentul financiar de equity finantat prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020 si care a incheiat perioada principala de investitii.

BoldMind este primul fond cu investitori institutionali administrat de echipa condusa de investitorul roman Dragos Rosca, fost consultant Roland Berger. Echipa are o strategie diversificata de investitii in companii aflate in stadiul de crestere accelerata.

„Aprobarea de astazi reprezinta un pas important in implementarea initiativei de capital de risc din cadrul PNRR, sprijinind, in acelasi timp, realizarea urmatorului jalon aferent din cadrul PNRR. Pana acum, incluzand aprobarile susmentionate, Comitetul a aprobat 8 investitii in valoare de 175 milioane euro, iar fondurile au investit aproximativ 60 milioane euro in companii romanesti in 2023. Eforturile complementare de facilitare a accesului la finantare pentru dezvoltarea IMM-urilor noastre care in momentul acesta sunt in plina desfasurare nu vor contribui doar la diversificarea mixului de productie si servicii oferite de Romania, dar ne vor creste competitivitatea si atractivitatea de tara pentru alti investitori”, a spus Teodora Preoteasa, secretar de stat al MIPE.

In decembrie 2021, Guvernul Romaniei si Fondul European de Investitii (EIF) au semnat un contract pentru infiintarea Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, investitie finantata printr-o contributie de 400 mil. Euro din Componenta 9 a PNRR – ”Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare si inovare”. Asteptarile managerilor avestui program din PNRR sunt ca pana in 2026 aproximativ douazeci de fonduri de investitii vor obtine resurse pentru a investi in firme romanesti.

Cea de a doua generatie a fondului Early Game Ventures mizeaza pe un capital de 60 mil. Euro pentru noile investitii pe care le va face in start-up-uri de tehnologie.

“Ne onoreaza increderea cu care am fost din nou investiti de EIF, pe baza rezultatelor inregistrate cu primul fond de venture capital. Pentru ecosistemul de startup-uri din Romania si din regiune, aceasta noua validare a profesionalismului echipei EGV este o garantie ca suntem un partener de investitii care intelege obiectivele echipelor de fondatori, provocarile cu care se confrunta si care îi sprijina sa isi atinga potentialul maxim in business”, a spus Cristian Munteanu, Fondator si Managing Partner EGV.

Recent, EGV l-a cooptat in echipa de conducere pe Florin Visa, expert cu 24 de ani de experienta in investitii private equity, venture capital, M&A si corporate finance in Europa Centrala si de Est.

Dan Calugareanu isi continua activitatea de investitor profesionist in ambele fonduri administrate de catre Early Game Ventures. De asemenea, Radu Stoicoviciu, un veteran al comsultantei adresate tranzactiilor M&A, isi va continua activitatea in cadrul echipei primului fond administrat de catre Early Game Ventures. Cu o cariera de 25 de ani la PwC unde, in ultimii 10 ani a condus eforturile de M&A ale firmei in Europa Centrala si de Sud, Radu Stoicoviciu a fost implicat in peste 200 de tranzactii majore, experienta considerata foarte valoroasa in contextul managementului exiturilor pe care Early Game Ventures le are in plan din companiile stranse in portofoliul primului sau fond operational din 2018.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Romgaz are in planul pe 2024 o emisiune de obligatiuni de 500 mil. Euro si credite de 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit

  Producatorul de gaze Romgaz Media, companie listata aflata sub controlul statului, va cere pe 1 iulie aprobarea actionarilor companiei pentru o emisiune de obligatiuni corporative de pana la 500 mil. Euro si credite de circa 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit, conform informatiilor   Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achizitia First Bank si isi anunta intrarea in top 10 banci din Romania dupa dublarea cotei sale de piata. Fondul american de investitii JC Flowers a rezistat doar 6 ani concurentei locale – a cumparat in 2018 o banca cu o cota de piata de 1,5% si dupa ce a adaugat achizitia Leumi si-a facut exitul prin vanzarea unei banci cu o cota de piata de 1,1%

  Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana, a anuntat pe 31 mai 2024 finalizarea achizitiei First Bank, tranzactie care ii permite cumparatorului sa isi dubleze cota de piata si sa intre in top 10 banci dupa active din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSAN  Citeşte articolul integral