MIRSANU.RO

publicat la: 18.12.2023  12:58

Nicolae Kovacs, Agista: Cred ca vom putea incheia cel putin 3 trazactii in 2024, ne intereseaza mai ales sectorul verde, medical si cel de IT. Fondurile de pensii nu au divizii speciale de private equity, dar pot sa investeasca in fonduri de private equity, care le cresc companii pana la nivelul la care vor putea apoi sa investeasca direct odata ce companiile sunt listate pe bursa

Credit foto: MIRSANU.RO.
 

„Noi ne uitam pe un cadran de companii care sunt in crestere foarte mare si ne uitam si la niste industrii – cheie astfel incat sa stim ca companiile in care investim au o plaja de crestere destul de puternica pe urmatorii 10 – 15 ani.  Si aici ne uitam la sectorul IT, de exemplu, avem o investitie importanta in Bittnet. De ce Bittnet? Pentru ca este un jucator de clasa medie spre mare, este un jucator care in ultimii 15 ani a crescut de peste 7 – 8 ori ca si multiplicator si consolideaza piata. Este ceva ce ne intereseaza, adica ne uitam in piete extrem de fragmentate unde putem sa cream jucatori nationali puternici. Bittnet a facut acest lucru si o face in continuare si, bineinteles, vrem sa cream si s-o aducem in cadranul de companii destul de mari astfel incat sa fie investibile de catre fondurile de pensii”, a declarat Nicolae Kovacs, CEO Agista, la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023, eveniment organizat pe 7 decembrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO alaturi de jucatori activi in tranzactiile de M&A, finantare, piete de capital si real estate din Romania si din spatiul Europei Centrale si de Est.

„Cred ca fondurile de pensii ar trebui sa aiba un rol mult mai puternic in a-si crea o pepiniera de companii in care sa investeasca dupa aceea. Bineinteles, ele nu au divizii speciale in care sa stea sa faca private equity separat, dar ceea ce pot sa faca este sa investeasca in fonduri de private equity, care le dezvolta si le cresc companii pana la nivelul la care pot sa investeasca odata ce ele sunt listate pe bursa”, a punctat CEO-ul fondului de investitii Agista.

„Si asta este o chestiune probabil pe viitor va fi din ce in ce mai mult discutata si speram sa ajungem in linie cu alte tari unde bineinteles ca structura de capital intr-un fond de private equity este in primul rand ca fond institutional si aici ne referim la EIF sau fonduri mari create special sa investeasca in vehicule de genul asta, dupa aceea fund of funds care sunt niste fonduri create ca sa investeasca in alte structuri de fond. Mai apoi sunt family offices care investesc destul de des in fondurile de private equity si dupa aceea wealth individuals. Noi am luat-o in grup putin invers, avem peste 60 de actionari persoane fizice instarite care au decis sa investeasca in astfel de fonduri de private equity si care inteleg faptul ca daca noi investim in companii de genul asta maine vor consolida piata si automat vor crea jucatorii mai mari”, a adaugat acesta.

Potrivit acestuia, cei peste 60 de actionari sunt la nivelul tuturor platformelor de investitii care fac parte din grupul Impetum, din care in jurul a 11 astfel de actionari sunt implicati in Agista.

„Tindem sa mergem in directia asta de piete foarte fragmentate, investim si in partea de healthcare, unde mai recent am incheiat o tranzactie prin care am cumparat o bucata din Centrokinetic, care este liderul national pe parte de recuperare medicala de ortopedie, si in continuare ne uitam la sectorul asta si in acelasi timp ne uitam la sectorul de verde, economie circulara si tot ce tine de partea asta. Si cred ca in urmatorii 15 ani , aceste sectoare vor creste si vor o panta mare de crestere.”, explica Nicolae Kovacs strategia de investitii.

„Avem mai multe discutii in derulare acum pe mai multe sectoare, inclusiv verde si, pana la urma, ideea noastra este sa fim acolo unde merge viitorul. Si iata sectorul IT este unul destul de fragmentat, si cu toate ca avem una dintre cele mari viteze la internet din lume, pe partea de digitalizare stam foarte rau, suntem pe ultimul loc in Europa conform acelui indice DESI si mi se pare si asta o oarecare rusine pentru ca avem o tara care este dotata din punct de vedere brain power si trebuie doar vointa sa fim mai buni pe partea asta. Deci cred ca in urmatorii 15 ani va fi treaba pe cele 3 sectoare. Nu ne limitam la aceste 3 sectoare. Treaba noastra este sa gasim acele companii care sunt in crestere mare, in care antreprenorii sunt destul de buni manageri sa reuseasca sa faca achizitii sau sa isi creasca organic companiile sau de cele mai multe ori amandoua si sa ii ajutam cu know how sa reuseasca sa puna in piata un jucator national sau chiar si regional.”, precizeaza reprezentantul Agista.

„Din capitalul nostru de 20 mil. Euro, am investit peste jumatate din fond. Mai avem loc de 2 tranzactii, dar specificul fondului nostru este ca il vom tot majora. Este un fond evergreen si asta inseamna ca o sa fim intr-un  fel de mood (stare – n.r.) de fundraising constant si asta inseamna ca vom adauga in fiecare an ceva la el”, afirma Nicolae Kovacs.

„Ma uit un pic cu optimism la anul viitor, si asta pentru ca suntem intr-un sector de companii care sunt pe crestere, poate ca marjele lor au fost usor erodate sau poate ca si cresterea lor a incetinit un pic, dar in continuare au double digit (…) Asta ma duce cu gandul ca fiind foarte mult spatiu pe pietele respective si pe nisele respective si vazand ce avem astazi in pipeline ca vom putea incheia cel putin 3 tranzactii”, estimeaza el.

„Nu este de ascuns faptul ca la anul avem si un an electoral. Asta este un alt aspect, nu ma astept sa fie turbulente uriase anul viitor. Ma astept companiile respective sa creasca in continuare, avem un sector de antreprenori care de cand ne-am apucat pana acum incep sa-si dea seama ca au nevoie de un partener institutional. De foarte multe ori vin antreprenori care ne spun ca au nevoie de un partener, locul asta de antreprenor este destul de singuratic, nu am cu cine sa ma consult, am nevoie de know how pe anumite perioade din viata companiei fiindca exista crize de crestere in viata fiecarei companii si cand treci de la 5 milioane la 15 milioane de euro, provocarile sunt un pic diferite si noi putem sa ii ajutam pe partea asta. Dar, in acelasi timp, inteleg puterea unui partener institutional in momentul in care ei vor sa creasca accelerat. Practic teza noastra de investitii este cu bucata cu care ramai din companie, daca mergem accelerat impreuna ea va valora mult mai mult in 5 ani decat daca vei merge singur pe variantele clasice de finantare”,  adauga Nicolae Kovacs.

„Aici dau un exemplu cu reteaua de clinici Centrokinetic. Targetam sa ajungem la un numar destul de mare de clinici si o acoperire nationala mult mai repede in 3 ani decat antreprenorul ar fi putut sa o faca singur. Suntem aliniati in totalitate in ceea ce priveste aceasta crestere accelerata si avem un partener impreuna cu care putem sa livram aceasta crestere”, a adaugat acesta.

„Provocarea este sa gasim acei antreprenori care reusesc sa puna in opera resursele financiare pe care noi le investim. Din pacate, am avut un procentaj destul de mare din ultimele 250 de companii pe care le-am vazut de oameni de tip one man show care sunt genul da-mi banii si stiu eu ce sa fac. Nu este ceea ce cautam, noi cautam antreprenorul care sa zica hai sa ne asezam la masa, hai sa vedem ce idei avem si impreuna sa luam o decizie cat mai educata astfel incat cresterea pe care o avem sa fie cat mai sustenabila si exitul pe care inevitabil trebuie sa il pregatim sa fie unul cat mai valoros pentru ambele parti”,  a mai spus Nicolae Kovacs, CEO Agista, la panelul Finantare din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023 sunt Mazars, Agista, Value 4 Capital si Fondul Roman de Contragarantare.


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fonduri de investiții

IFC intentioneaza sa investeasca pana la 15 mil. Euro in fondul de private equity Morphosis Capital II, ceea ce aduce noul fond al Morphosis mai aproape de tinta sa finala de 110 – 120 mil. Euro. Institutia financiara internationala nu finanteaza insa investitii in afaceri din sectorul educatiei de baza

  International Finance Corporation (IFC) intentioneaza sa aloce un capital de pana la 15 mil. Euro pentru a participa ca investitor LP in fondul de private equity Morphosis Capital II, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Institutia financiara internationala   Citeşte articolul integral