MIRSANU.RO

publicat la: 10.02.2025  19:30

Morphosis Capital Fund II anunta ca are un capital subscris de peste 100 mil. Euro. Morphosis Capital: Noul fond devine primul fond de private equity cu un focus majoritar pe Romania care beneficiaza de finantare din partea celor trei mari institutii financiare internationale

 

Morphosis Capital Partners BV a anuntat pe 10 februarie 2025 ca a lansat oficial al doilea sau fond de private equity Morphosis Capital Fund II cu un capital subscris de peste 100 mil. Euro, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Noul fond dispune de o dimensiune dubla din punct de vedere al capitalului sau de investit, comparativ cu primul fond de investitii, care avea o capitalizare in jurul a 50 mil. Euro, ceea ce se va reflecta, pe de o parte, asupra unei geografii de investitii extinse de la Romania si catre alte piete din regiune, iar, pe de alta parte, va duce la cresterea tichetului de tranzactii pe care investitorul financiar va fi capabil sa le abordeze la achizitia de participatii in companiile vizate.

„Bazandu-ne pe succesul primului nostru fond, prin care am realizat sase achizitii strategice in sectoare cu crestere accelerata, lansarea celui de-al doilea fond reprezinta un pas esential in strategia noastra de dezvoltare. Cu o dimensiune dubla, Morphosis Capital Fund II ne ofera resursele necesare pentru a sprijini in continuare companiile antreprenoriale din Romania si din regiune. Prin sustinerea atat a cresterii organice, cat si a strategiilor de M&A, vom ajuta aceste companii sa se dezvolte accelerat si sa isi atinga potentialul maxim, contribuind in acelasi timp la dezvoltarea pe termen lung a ecosistemului antreprenorial din Europa Centrala si de Est. Succesul primului nostru fond, care a generat un IRR de peste 30% printr-un exit complet si alte doua exit-uri partiale, constituie o baza solida pentru Fondul II. Pe masura ce primul nostru fond ajunge la maturitate, suntem increzatori ca vom identifica noi oportunitati de exit profitabile care ne vor consolida pozitia de partener de incredere,atat pentru companiile din portofoliu, cat si pentru investitori, mentinandu-ne totodata angajamentul de a identifica si colabora cu afaceri inovatoare prin intermediul Fondului II”, a declarat Andrei Gemeneanu, Managing Partner la Morphosis Capital.

Morphosis Capital Fund II anunta ca are ca obiectiv sprijinirea cresterii IMM-urilor din Romania si din regiune, in sectoare cheie precum sanatate, servicii B2B, produse de consum si retail, precum si productia industriala de nisa.

Managerii fondului au anuntat, initial, o tinta de circa 80 mil. Euro pentru capitalul noului fond, insa in 2024 reprezentantii Morphosis Capital au vorbit despre o tinta de peste 100 mil. Euro, pe masura ce procesul de strangere de capital de la investitori a progresat, intr-un context dificil mai larg pentru managerii de private equity care cauta investitori pentru fonduri noi in spatiul Europei Centrale si de Est.

Potrivit datelor facute publice de catre IFC, Morphosis Capital Fund II are o tinta de capital de 110 mil. Euro. De asemenea, Andrei Gemeneanu, Managing Partner al Morphosis Capital, a declarat in decembrie 2024 in cadrul MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT, eveniment organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO, ca echipa de management a fondului face eforturi sa se apropie cat mai mult de tinta sa hard cap de 120 mil. Euro in ceea ce priveste capitalul total atras de la investitori.

Morphosis Capital Partners BV este cofinantat prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si al Fondului InvestEU al Uniunii Europene, printr-o initiativa dedicata sprijinirii fondurilor de investitii, administrata de Fondul European de Investitii (EIF), conform reprezentantilor managerului de capital privat.

„FEI a fost principalul investitor al primului fond Morphosis, continuand astfel sa sustina dezvoltarea IMM-urilor din Romania si din regiune. In completarea sprijinului oferit de FEI, Morphosis Capital a atras capital de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si a obtinut angajamente din partea International Finance Corporation (IFC). Astfel, Morphosis Capital devine primul fond de private equity cu un focus majoritar pe Romania care beneficiaza de finantare din partea celor trei mari institutii financiare internationale”, sustin reprezentantii Morphosis Capital.

Morphosis Capital Fund II, insotit de o campanie ampla de comunicare care a inclus si un eveniment de lansare a noului fond in octombrie 2024, se apropie la nivelul dimensiunii capitalului de primul fond ridicat de catre managerul local de profil Sarmis Capital, care afirma ca a atras peste 150 mil. Euro de la investitori pentru investitii in Romania si in alte piete invecinate. Dintre fondurile noi cu o tinta apropiata, care, de asemenea, a primit alocare din programul PNRR si vizeaza ca investitori LP marile institutii financiare de dezvoltare (DFI), Booster Capital I a anuntat ca are ca obiectiv sa stranga de la investitori un capital de 100 mil. Euro pentru investitii in companii din pietele Europei Centrale si de Est, inclusiv Romania.

Pe langa banii din PNRR si lichiditatile atrase de la cei trei mari investitori institutionali, Morphosis Capital mizeaza si pe banii atrasi de la investitori privati romani si internationali.

Astfel, dintre investitorii LP (limited partners) atrasi in al doilea fond de investitii, Morphosis Capital i-a nominalizat pe Vybros Capital Partners din Belgia si Inspire Asset Management – o companie locala de investitii in spatele careia se afla Iulian Stanciu, antreprenorul de numele caruia este legata cresterea platformei de comert online eMAG.

De asemenea, tichetul de tranzactie vizat de catre Morphosis Capital Fund II, despre care managerul fondului spunea in decembrie 2023 ca va fi intre 7 mil. Euro si 12 mil Euro, a fost ajustat in crestere, daca avem in vedere ultimele declaratii, potrivit carora tichetul de investitie al noului fond se situeaza intre 10 mil. Euro si 15 mil. Euro per tranzactie.

Tichetele de tranzactie urmarite de al doilea fond de investitii al Morphosis Capital sunt semnificativ mai mari fata de cele realizate de catre primul fond, care cu o „putere de foc” mai mica „vana” investitii de capital per tranzactie intre 5 mil. Euro si 10 mil. Euro.

Strategia fondului 2 se va concentra, in principal, pe companii din Romania, dar va viza si alte tari din regiune, precum Bulgaria, Cehia, Croatia, Polonia, Slovacia si Slovenia. Este pentru prima data cand Morphosis Capital urmareste o strategie de expansiune regionala, fondul 1 avand exclusiv investitii pentru companii din Romania.

Fondul va tinti companii cu EBITDA intre 1 mil. Euro si 5 mil. Euro, avand ca prioritate achizitionarea pachetelor majoritare, fie independent, fie impreuna cu co-investitori.

Intentia declarata a managerului de fond este construirea unui portofoliu care sa cuprinda intre 9 si 10 companii. Pentru a pune in aplicare noua strategie de investitii, Morphosis Capital a anuntat cresterea echipei sale de la 8 la 12 membri in 2024.

In selectarea companiilor din portofoliu, Morphosis Capital vizeaza afaceri care activeaza pe piete in crestere, in industrii fragmentate, cu potential de scalare prin crestere organica sau strategii de tip <<buy & build>> (cumpara si construieste, n.r.).

Morphosis Capital Fund II a fost in 2024 cel mai activ nou fond de private equity pe piata de fuziuni si achizitii din Romania, avand in vedere ca a finalizat preluarea Mark Twain International School (MTIS), prima institutie de invatamant privat din Romania cu un curriculum dual. De asemenea, in decembrie 2024 a finalizat preluarea pachetului majoritar alaturi de CEECAT Capital si EBRD in reteaua locala de retail Supermarket La Cocos, afacere dezvoltata de catre antreprenorii Iulian si Gianina Nica.

De la intrarea sa pe piata locala de private equity, comparativ cu alti jucatori de profil, Morphosis Capital a aratat apetit pentru asocierea cu alti investitori financiari si a abordat diferite formate de tranzactii M&A, cu structuri flexibile, care au permis atat exituri partiale, cat si achizitii de pachete majoritare in formula de consortiu cu un alt manager de fonduri de private equity, respectiv luand alaturi ca si co-investitor unul dintre cei mai importanti investitori institutionali atrasi in noul sau fond.

Intr-o privire generala asupra pietei de M&A din Romania, pe masura ce tot mai multe platforme noi de capital devin operationale, se mareste competitia pentru achizitia de participatii in companii antreprenoriale din partea unui univers din ce in ce mai diversificat de investitori financiari – family office-uri precum Oresa sau cel al fondatorilor Dedeman, fonduri de private equity cu focus local precum cele ale Sarmis Capital, Black Sea Fund, Mozaik Investments sau ROCA Investments, respectiv din partea unei game din ce in ce mai largi de jucatori de profil de talie regionala care vizeaza o plaja extinsa de tichete de achizitie de la MidEuropa, Abris Capital Partners, Innova Capital sau ACP pana la Resource Partners, Value4Capital, Integral Capital Group (ex- Integral Venture Partners), BlackPeak Capital sau Invenio Partners, respectiv platformele de investitii regionale conduse de catre puternici investitori cehi si slovaci de talia PPF Group, Penta Investments sau Emma Capital.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fuziuni Şi Achiziții

Investitorul Emma Capital care a facut IPO-ul Premier Energy pe bursa de la Bucuresti isi extinde portofoliul din Romania si din regiune cu o achizitie pe piata serviciilor medicale private prin preluarea afacerii de peste 53 mil. Euro a Diamedix Impex. Activele din Romania continua sa fie atractive pentru portofoliile marilor investitori cehi

  EMMA Capital, grup de investitii controlat de catre investitorul ceh Jiří Šmejc, cumpara prin intermediul unui vehicul de investitii pachetul integral de actiuni al companiei Diamedix Impex, care activeaza pe piata serviciilor medicale private, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de  Citeşte articolul integral