MIRSANU.RO

publicat la: 28.04.2022  15:43

MIRSANU IPO CHALLENGE 2022: Keep the faith in equity capital markets! Tendintele in tranzactiile IPO si evolutia multiplilor de evaluare a companiilor listate. Ce asteapta investitorii de la firmele antreprenoriale. Investitorii institutionali locali despre IPO Hidroelectrica – “Un IPO facut cum trebuie dureaza 9 – 12 luni” vs “fereastra de oportunitate s-ar putea inchide in 2023”

 

 

“Unul din lucrurile despre pietele de actiuni este acela ca sunt foarte supuse schimbarilor si trebuie sa iti pastrezi increderea destul de mult timp. Pentru ca ele urca si tot ele coboara. Acesta este avertismentul pe care autoritatile de reglementare il trimit investitorilor sau insista ca firmele de investitii sa il transmita investitorilor. Poti avea, de asemenea, o situatie in care cand pietele cresc, si odata cu ele si oportunitatile de a emite actiuni si de a cumpara actiuni pentru investitorii de portofoliu, iar randamentul investitorilor poate fi diferit si poti sa ai preturi puternice ale actiunii, dar o emisiune slaba. Cred ca in ultimii doi ani a fost o perioada in care nu au fost asa multe emisiuni de actiuni”, a spus Nick Kaufmann, Head Equity Capital Markets & Syndicate la Wood & Company, la MIRSANU IPO CHALLENGE 2022, eveniment online organizat pe 20 aprilie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO pentru antreprenori si comunitatea pietelor de capital.

2021 a fost un an bun, 2022 nu este un an asa bun pana acum, adauga seful Wood Londra, care se asteapta la un trimestru 3 si un trimestru 4 ocupat cu tranzactii IPO daca se va normaliza contextul de piata din Europa Centrala si de Est, regiune care nu a avut niciun IPO major de la inceputul anului pe fondul invaziei armatei ruse in Ucraina.

Alegerea bursei potrivite pentru listare are, de asemenea, un impact important asupra perceptiei companiei, si implicit asupra succesului tranzactiei IPO.

“Ne-am uitat la trei burse, una a fost Londra, alta a fost Frankfurt. Am intrebat o multime de oameni inainte sa luam o decizie si recomandarea aproape unanima a fost Euronext Amsterdam. Nu avem afaceri in Marea Britanie si am fi fost tratati ca o actiune de pe pietele emergente ceea ce nu am vrut pentru ca asta poarta un discount, iar noi vroiam sa ne tranzactionam ca si actiune premium”, a declarat Richard Wilkinson, CFO & Deputy CEO al CTP Group, keynote speaker al evenimentului MIRSANU IPO CHALLENGE 2022. El a explicat astfel  ce a stat la baza deciziei companiei antreprenoriale CTP de a face IPO pe bursa de la Amsterdam in martie 2021, cand investitorii au suprasubscris in cadrul celei mai mari listari din Europa din sectorul imobiliar din 2014 pana acum, din cei peste 850 mil. euro atrasi fiind apoi cumparate active si portofolii, inclusiv pe piata imobiliara de spatii industriale din Romania.

IPO-ul companiei de stat Hidroelectrica, cea mai mare listare preconizata sa aiba loc pe bursa de la Bucuresti, naste insa asteptari diferite privind oportunitatea tranzactiei printre investitorii institutionali locali. Intrebat in cat timp ar putea avea loc IPO-ul Hidroelectrica, Mihai Purcarea, CEO BRD Asset Management, a raspuns: “In 9 luni – un an. Nu cred ca poate fi facut mai rapid de atat ca sa fie facut cu adevarat. Mi se pare foarte greu (de facut in 2022 –n.r.), daca am lua toti decidentii si i-am inchide intr-o camera poate s-ar putea face in 6 luni la modul in care sa lucreze toata lumea numai pe proiectul asta, insa stim foarte bine ca lucrurile nu se intampla chiar asa, sunt anumiti timpi morti intre decizii care lungesc destul de mult si, la un IPO de marimea asta, trebuie facut un roadshow serios, trebuie adusi investitorii la masa, pentru ca nu este ok sa il faci pe repede inainte”.

Pe de alta parte, Dan Gheorghe, CIO NN Pensii, afirma insa: “Cred ca ar trebui sa se grabeasca aceasta listare si sa aiba loc pana la sfarsitul acestui an, nemaivorbind ca, uitandu-ne si la managementul companiei care este foarte important pentru aceasta listare, mandatele lor expira la inceputul anului viitor si atunci e foarte greu sa mergi intr-un roadshow de IPO cu un management care nu are un mandat pe 4 ani. Toate ingredientele sunt acolo. Speram sa se intample cat mai repede”. El adauga ca fereastra de oportunitate s-ar putea inchide in 2023.

“Pe bursa de la Bucuresti, trendul general a fost unul foarte pozitiv in 2021 si semnele ca piata primara se va activa sunt foarte bune, dar in conditii normale desigur. Ceea ce am observat in special pe piata Aero, vin noi sectoare, in special cel tehnologic. Din cele 20 IPO-uri recente, am vazut 8-9 companii din sectorul tehnologic ceea ce este o dezvoltare foarte buna pentru ca vrei sa ai o reprezentare mai puternica a acestui sector foarte important in economia Romaniei, cred ca are 7% din PIB sau chiar mai mult, acest procentaj nefiind acum recunoscut in piata de capital, unde reprezentarea este mult mai mica”, a declarat Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti.

“Din pacate, acest context a mai domolit listarile pe piata Aero, dar asta nu inseamna ca antreprenorii nu sunt in continuare interesati, antreprenorii cauta in continuare, sunt interesati. Investitorii de cealalta parte, atat de retail, cat si cei institutionali, in continuare au lichiditati pe care trebuie sa le plaseze, si la fel ca si noi in piata exista antreprenori si IPO-uri pe care probabil o sa le vedem odata cu prima fereastra pe piata de capital”, precizeaza Daniela Secara, CEO BT Capital Partners.

“Fricile pe care le-am vazut la antreprenori care vor sa se listeze le-am vazut si la antreprenori care isi cauta investitori private equity langa ei”, observa Daniela Secara de la BT Capital Partners.

“Exista niste check-uri pe care o companie trebuie sa le faca inainte sa se duca pe bursa. Pe piata principala a bursei, vorbim de IPO de la 40 mil. euro in sus, un free float de 25% ca sa bifeze si niste conditii de piata, dar si alte atribute ale unei societati necesare pentru listare – trebuie sa fie un lider de piata sau in top 3 cu mesaj investitional puternic, sa ia un model financiar atractiv pentru investitori, sa ai un revenue growth (crestere de venituri – n.r.) si o profitabilitate usor de previzionat si sa fie posibil de atins, sa fii capabil sa faci raportari financiare in fiecare trimestru pe situatii financiare auditate IFRS de catre un auditor cu reputatie cum e Big Four, sa ai un management team puternic, si, nu in ultimul rand, un corporate governance puternic fara de care investitorii nici nu se mai uita azi la emitenti”, afirma Loredana Chitu, Partner & Head Capital Markets la biroul din Bucuresti al firmei globale de avocatura Dentons.

“Dar conteaza foarte mult si cine spune povestea – equity story, cine spune, isi asuma si livreaza apoi detaliile dintr-un IPO. Pentru ca o companie sa navigheze apele astea, trebuie ca fondatorul sau o alta personalitate puternica, ea poate fi si charismatica, oarecum vizibila, care sa raspunda in fata investitorilor si a partenerilor”, precizeaza Monica Cadogan, Board Member al producatorului de vinuri Purcari listat pe piata principala a bursei de la Bucuresti si antreprenor Vivre.

 

Principalele topicuri

  • Tendinte in tranzactiile IPO si de pe pietele de capital
  • Ce companii asteapta investitorii pe bursa. De ce au nevoie antreprenorii pentru un Equity Story
  • Viata post IPO a unei companii fata de cea pre IPO
  • Cum arata companiile antreprenoriale in portofoliile investitorilor locali

 

 

Tendinte in tranzactiile IPO si de pe pietele de capital

 

Rezilienta pietelor de actiuni. Piețele de acțiuni sunt foarte reziliente, ceea ce este important pentru investitori, important pentru emitenți, pentru antreprenori care vor să ajungă pe piața publică sau să facă o vânzare privată, puncteaza Nick Kaufmann, Head Equity Capital Markets & Syndicate la Wood & Co, care analizeaza cum si-au revenit cotatiile bursiere dupa fiecare criza majora – de la Marea Depresiune declansata in 1929, criza dotcom din 2000-2003, criza financiara din 2007-2009 si criza Covid din 2020.

In pietele EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), emisiunile de actiuni au scazut de la un volum de 65 mld. USD in T1 2021 pana la aproape o treime, respectiv 25 mld. USD in T1 2022, o tendinta similara fiind inregistrata si la nivel global unde caderea a fost chiar ceva mai abrupta de la un nivel de 396 mld. USD in T1 2021 pana la 118 mld. USD in T1 2022, potrivit datelor Wood & Co Londra. Multiplul P/E de evaluare a companiilor listate (care masoara raportul dintre pretul actiunilor si castigul pe actiune – n.r.) a fost sub presiune in cazul companiilor din Europa in ultimele luni, observa Wood & Co.

CEE, fara IPO-uri majore in 2022, a fost dominata pana acum de emisiunile de obligatiuni. In Europa Centrala si de Est, in cele 4 luni de la inceputul anului si pana acum nu a avut loc niciun IPO major pe bursele din regiune, ultimul IPO de peste 100 mil. USD fiind IPO-ul companiei poloneze de tehnologie STS Holding, care a inregistrat o listare de 265 mil. USD prin vanzarea unui pachet de 30% din actiuni pe bursa de la Varsovia in decembrie 2021. Pietele EMEA au fost dominate in primele 4 luni ale anului de IPO-urile realizate de companii din Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, care au atras lichiditati importante de la investitori locali, urmate de companii din Norvegia si Italia. Cel mai mare IPO din EMEA de la inceputul anului este cel al companiei de utilitati DEWA din Emiratele Arabe Unite, care a obtinut 6,077 mld. USD din vanzarea unui pachet de 18% din actiuni, arata datele Wood.

Pe pietele de frontiera si emergente din Europa Centrala si de Est, bancile au fost in primele 4 luni ale anului cei mai activi emitenti in emisiunile de obligatiuni de peste 100 mil. USD, in special bancile din Slovacia si Cehia, urmate de companiile de utilitati. Cea mai mare emisiune de obligatiuni din regiune de la inceputul anului a fost cea realizata de grupul ceh de utilitati CEZ cu o emisiune de titluri de 600 mil. euro cu maturitate pe 5 ani la un cupon de 2,375% pe an, urmat de bancile slovace Slovenska Sporitelna (subsidiara a grupului austriac Erste) si Vseobecna Uverova Banka (subsidiara locala a grupului italian Intesa Sanpaolo), ambele cu cate o emisiune de obligatiuni de 500 mil. euro cu maturitati pe 5 ani si cupoane de 1,125%, respectiv 0,875% pe an. In acelasi interval de timp, BCR (subsidiara locala a grupului austriac Erste) a lansat pe bursa de la Bucuresti o emisiune de obligatiuni de 351 mil. RON (70 mil. euro) cu maturitate la 5 ani si un cupon de 6,76%, conform sursei citate.

In acest moment, nu exista o perspectiva clara daca tranzactiile cu actiuni sau emisiunile de obligatiuni vor domina in acest an piata bursiera de la Bucuresti. “Este foarte foarte dificil de raspuns. Pana acum, am avut un numar egal pe partea de actiuni si pe partea de obligatiuni”, afirma Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti. “Pana acum, am avut un apetit egal (din partea investitorilor – n.r.) pentru aceste instrumente”, adauga acesta.

Multipli de evaluare mai mari in sectorul de servicii medicale si in servicii financiare. Piata bursiera de la Bucuresti a atins in 2021 maximul istoric cu o capitalizare de piata de 142,3 mld. RON (28,9 mld. Euro, calculat la cursul mediu al BNR), arata datele prezentate de catre Sorin Petre, Partner & Leader Valuation & Economics PwC Romania.

Cele 3 mari IPO locale din 2021 s-au facut la multipli P/E de 29,1x in cazul dezvoltatorului imobiliar One United Properties, 18,4x in cazul retelei de distributie si logistica Aquila, respectiv la un multiplu de 11,9 P/E la compania de transport fluvial TTS. Din 2006 incoace, cei mai mari multipli IPO au fost obtinuti de catre Digi cu 75,6 P/E in 2017 si multipli de peste 50x P/E obtinuti de catre Casa de Bucovina Club de Munte in 2008, respectiv Medlife in 2016, releva datele PwC.

Estimari preliminare privind companiile listate pe Bursa de Valori Bucuresti indica faptul ca in 2021 cel mai performant sector a fost cel al serviciilor financiare, cu o mediana a multiplului de 2 raportat la venituri (fata de 3,1x in 2020), in timp ce valoarea cea mai mica a fost inregistrata de sectorul de electricitate, cu o mediana a multiplului aplicat la venituri de numai 0,6x (in scadere fata de 2020 cand sectorul era cotat la un multiplu de 0,7x venituri). Datele preliminare confirma ca sectorul de electricitate inregistreaza cel mai mic multiplu de evaluare pe sectoarele de la BVB si cand este raportat la EBITDA, cu o mediana de 5,3x EBITDA. Sectorul de servicii medicale de la BVB, unde este listat Medlife, a inregistrat in 2021 cel mai ridicat multiplu EBITDA, cu o mediana de 9,1x, in scadere insa fata de evaluarile din 2020, cand acelasi sector era cotat la o mediana a multiplului de 10,4x EBITDA potrivit datelor prezentate de catre Sorin Petre, Partner & Leader Valuation & Economics PwC Romania.

Pe piata de M&A, multiplul mediu EBITDA rezultat din tranzactii inchise este estimat pentru 2021 peste 9x, la niveluri comparabile cu 2020, cand multiplul mediu EBITDA a fost de 9,8x.

IPO companii de stat vs companii antreprenoriale. “Cred ca ceea ce face cu adevarat diferenta intre ele si a facut-o pana acum este marimea ofertei de vanzare pentru ca, in principiu, ofertele care au inclus privatizari, vanzari de catre statul roman sau majorari de capital cu participarea statului roman au fost niste oferte de o marime considerabila”, explica Loredana Chitu de la Dentons.

IPO vs M&A. “Procesul acesta de listare la Bursa de Valori Bucuresti a inceput pentru noi acum mai bine de 3 ani de zile, a fost o perioada in care ne-am uitat foarte atent care este cea mai buna optiune a noastra, fie ca e vorba de listare la bursa, fie de a continua cu cresterea finantarii prin majorarea expunerilor bilaterale pe care le aveam si functionau, fie sa ne uitam intr-o parte la o finantare structurata si chiar o parte de M&A. Toate au fost pe masa noastra”, a spus Ovidiu Bucataru, CFO al Grup Serban Holding, companie care a facut un proaspat IPO pe bursa locala la finele lunii februarie 2022.

“Nu sunt sigur ca ar fi usor pentru tranzactii private equity ca alternativa in acest moment”, sustine Nick Kaufmann de la Wood.

Un alt investitor activ pe piata de M&A vede IPO ca potentiala ruta de exit. “Nu excludem la niciun moment un IPO pentru vreuna dintre ele (companii de portofoliu – n.r.) ca potentiala ruta de exit, dar o sa tinem cont de maturitatea firmei, de momentul din piata, insa deocamdata este un moment departe pentru toate companiile din grup”, afirma Bogdan Axinia, Managing Director al platformei de corporate venture capital Emag Ventures.

 

 

Ce companii asteapta investitorii pe bursa. De ce au nevoie antreprenorii pentru Equity Story

 

Capitalizare.” Legat de o potentiala capitalizare de piata a companiei, cred ca un minimum pentru piata reglementata ar fi de 150 mil. euro si asta se vede si pe ultimele IPO-uri facute la BVB”, afirma Dan Gheorghe, CIO NN Pensii.

Marime IPO, free float, pozitie de piata. “Pe piata principala a bursei, vorbim de IPO de la 40 mil. euro in sus, un free float de 25% ca sa bifeze si niste conditii de piata, dar si alte atribute ale unei societati necesare pentru listare – trebuie sa fie un lider de piata sau in top 3 cu mesaj investitional puternic”, explica Loredana Chitu de la Dentons.

Guvernanta corporativa. “Daca vreti sa va listati, incepeti cu 2 ani inainte si aveti primele discutii, vedeti ce ar trebui sa faceti ca sa ajungeti ca in momentul in care veniti in fata investitorilor sa aveti guvernanta bine stabilita pentru a putea beneficia pana la urma de o evaluare foarte buna. Pentru ca daca un antreprenor vine si nu are totul bine pus la punct, daca compania e frumoasa, noi vom investi, dar vom investi la o evaluare mai mica. De ce? Pentru ca incorporam anumite riscuri. Ce se intampla daca? Si atunci este pana la urma un beneficiu al antreprenorului sa aiba cat mai bine guvernanta pusa la punct pentru a-si reusi sa isi vanda business-ul si sa atraga finantare in conditii cat mai favorabile”, puncteaza Mihai Purcarea, CEO BRD Asset Management.

Planuri de crestere. “Investitorii de retail pun un mare accent pe planurile de crestere ale companiei, vor sa vada perspectivele pe care le are domeniul si ce planuri efective de crestere, ce strategie adopta compania respectiva”, subliniaza Gabriel Aldea, Head of Brokers la casa de brokeraj Tradeville.

Perioada de pregatire. “Acest proces nu incepe si nu se termina in 6 luni de zile, e un proces pe care companiile trebuie sa aiba in vedere ca dureaza 1 – 2 ani de zile”, explica Daniela Secara, CEO BT Capital Partners.

 

 

Viata post IPO a companiei fata de cea pre IPO

 

Ritm de crestere. “Noi aveam un ritm de crestere de 15% pe an, iar dupa IPO am crescut cu 30% anul trecut.  Anul acesta va fi similar, ar putea fi mai mic spre 25%, dar probabil ca ne vom intoarce undeva intre 15% si 20% ca si nivel sustenabil de crestere”, a punctat Richard Wilkinson, CFO & Deputy CEO al grupului imobiliar CTP, companie cu o valoare bursiera de aproape 7 mld.euro.

Mix de finantare. “Am mers pe piata obligatiunilor in trimestrul 3 din 2020, inainte de asta eram finantati 100% de catre banci. Daca te uiti la bilant acum avem 80% din datoria finantata in obligatiuni si 20% banci. Deci, ne-am schimbat fundamental structura noastra de finantare si refinantare”, explica Richard Wilkinson de la CTP.

Planificare. “Lucrurile se documenteaza mai bine, se planifica, avem un orizont nu doar de discutie, ci si cifre pe un termen de 5 ani, de 7 ani. In primul rand, te disciplineaza”, explica Monica Cadogan, Board Member Purcari. “Compania nu mai este doar a antreprenorului sau a investitorului care exista inainte, dar este a unei mase mari de investitori, fiecare cu voce, avem si cativa institutionali acolo. Si alt element – te forteaza sa fii mai putin personal si mult mai rational, adica promisiunile, ghidajele sunt luate in serios, promisiuni nu doar fata de parteneri, de detinatori, te forteaza sa vezi pe termen lung si cumva sa iti respecti promisiunile, nu doar sa le faci”, adauga Monica Cadogan.

Potential M&A. “Este una dintre optiuni, au fost si inainte de listare discutiile, sunt si astazi ramane de definit doar cat anume din business proprietarul este dispus sa cedeze catre o alta parte pentru ca dimensiunea conteaza. Indiferent ca vorbim de investitori nstitutionali, ca vorbim de private equity, lucrurile stau in felul urmator – procentele sunt cu doua cifre, iar noi am facut un prim pas tocmai pentru a ne mai inchide din temerile pe care le aveam. Discutiile astazi sunt in felul urmator intre 10 si 15%, de acolo pornim”, afirma Ovidiu Bucataru, CFO Grup Serban Holding.

 

Cum arata companiile antreprenoriale in portofoliile investitorilor locali

Asset management. “In momentul de fata un sfert din investitiile pe care le avem sunt in companii antreprenoriale. Ma bucura foarte mult pentru ca acum 10-15 ani nu era niciuna in portofoliu”, afirma Mihai Purcarea de la BRD Asset Management care administreaza un portofoliu de actiuni in jurul a 1 mld. RON (aproximativ 200 mil. euro).

Fonduri de pensii. “Ca expunere overall in Romania avem vreo 7,5 mld. RON  (circa 1,5 mld. euro – n.r.) din care cam 25% sunt in companii de stat, daca ne uitam si comparam cu investitiile noastre in companii care s-au listat in ultimele 6 – 7 ani e undeva la 9,5%. Este net inferior expunerii noastre pe companiile de stat prin prisma marimii, adica o companie de stat are, in general, o capitalizare minima undeva la 1 mld. de euro in schimb celelalte pleaca undeva de la 200 mil. euro si ajung pana la 500 – 600 mil. Euro”, puncteaza Dan Gheorghe de la NN Pensii, cel mai mare manager de bani din Romania.

Fondurile de pensii si fondurile de investitii sunt investitori de portofoliu pentru companii de pe piata reglementata, piata principala a bursei.

Corporate venture capital. “In primii 2 ani de zile, avem peste 20 mil. euro investiti in runda initiala si in rundele de follow up, deci punem ceva bani acolo unde ne sunt vorbele si, in continuare, ne dorim sa gasim tipul de companii langa care sa ne punem si sa le ajutam sa creasca rapid”, a spus Bogdan Axinia, Managing Director al Emag Ventures, care adauga ca sectoarele de interes pentru investitii sunt B2B si B2C. Emag este un investitor de venture capital care urmareste companii cu potential de crestere rapida, afaceri care, de regula, nu sunt listate pe bursa, insa in 2017 a cumparat Sameday, companie listata pe bursa, pe care ulterior a delistat-o.

 

Partenerii MIRSANU IPO CHALLENGE 2022 sunt BT Capital Partners, Bursa de Valori București si Dentons.

MIRSANU.RO este primul produs media românesc de ştiri, analize, interviuri şi opinii dedicat exclusiv tranzacțiilor și profesioniștilor din acest domeniu. Oferă informații pe trei direcții principale – fuziuni și achiziții (M & A), finanțări și tranzacții pe piața de capital. MIRSANU.RO este un produs media de tip B2B (BUSINESS TO BUSINESS) care se adresează executivilor, antreprenorilor, proprietarilor de afaceri, investitorilor și finanțatorilor, respectiv un produs B2P (BUSINESS TO PROFESSIONALS) prin informațiile care vizează activitatea comunității de profesioniști de pe piața de fuziuni și achiziții (M&A), a tranzacțiilor în ansamblul lor, comunitate formată din administratori de fonduri de investiții, avocați, bancheri de investiții, bancheri, consultanți de strategie, auditori, respectiv alți furnizori de servicii profesionale dedicate tranzacțiilor.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Conținut Partener

Programul Made in Romania al Bursei de Valori Bucuresti si-a desemnat companiile finaliste ale editiei a V-a, in cadrul Galei de premiere

 

Programul Made in Romania al Bursei de Valori Bucuresti si-a desemnat in cadrul Galei de premiere de pe 22 septembrie cele 15 companii finaliste.

Trei dintre cele 15 finaliste au fost alese prin votul publicului, iar membrii Juriului Made in Romania au desemnat celel  Citeşte articolul integral


Avocați

Avocatii RTPR au asistat BERD la finantarea de 25 mil. euro pentru Banca Transilvania

 

Casa de avocatura RTPR a asistat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) cu privire la imprumutul de 25 mil. Euro acordat Bancii Transilvania.

Finantarea este destinata sustinerii creditarii de către Banca Transilvania a companiilor romanesti ce au  Citeşte articolul integral