MIRSANU.RO

publicat la: 14.11.2022  00:55

Mihai Purcarea, CEO BRD Asset Management: La evaluarea ESG, avem deja o lista de companii excluse si un watch list unde sunt companii in care investim, dar avem un grad mai mare de diligenta. Hidroelectrica este un activ verde, ramane sa vedem cum corespunde la social si governance. Pe piata obligatiunilor verzi va dura ani pana vom avea lichiditate reala

 

“Anul trecut, a fost implementata in martie o legislatie care obliga toti administratorii de active sa considere si riscurile ESG in momentul in care fac o analiza astfel incat la momentul in care analizam compania X daca putem sa investim pe langa factorii financiari deja ne uitam inca de anul trecut si la factorii non-financiari si incercam sa ii cuantificam pe cat de bine se poate. Momentan, exista ceva lipsa a datelor si asta este o problema pentru ca este foarte greu sa compari datele non-financiare. La financiare este foarte simplu, compari profitul, indatorarea, pretul pe valoare contabila s.a.m.d. unde sunt standare foarte clare si comparabile in zona non-financiara este mult mai complicat sa compari. Dau un exemplu, cum poti sa compari Petrom  – companie din oil &gas cu o companie din industria IT? Adica nu au nicio legatura ca si footprint, ca si grad de poluare pentru ca sunt in industrii diferite. Si atunci devin mult mai putin comparabile“, a declarat Mihai Purcarea, CEO BRD Asset Management la THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2022, eveniment organizat pe 25 octombrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

“Lucrurile astea se vor schimba destul de mult de la anul pentru ca sunt anumite raportari care sunt cerute de legislatie de la majoritatea companiilor si se pot categorisi mult mai simplu cu ajutorul unor ratinguri, se pot compara anumite investitii pe domeniul lor pentru ca asta mi se pare deosebit de important. Daca comparam Petrom bine ar fi sa comparam cu Shell sau cu Exxon, nu sa comparam cu Microsoft“, adauga Mihai Purcarea.

“Asteptam sa vedem raportarile, sunt cateva companii care sunt destul de transparente. Trebuie sa recunoastem ca sunt si destule companii care nu sunt pregatite, deci din acei indicatori care sunt obligatorii – sunt 14 indicatori obligatorii de la anul si 33 optionali, ma uitam chiar ieri nici chiar in America cele mai mari companii inca nu ii prezinta pe toti cei 14 obligatorii la anul 2021, deci lucrurile mai sunt oarecum in miscare“, afirma seful BRD Asset Management.

Ratingul ESG va ajunge sa blocheze investitia unui investitor institutional intr-o companie?

“Va ajunge in mod clar. Deja se intampla in cazul nostru inca de anul trecut cand am inceput sa consideram factorul ESG am implementat doua liste – o lista de excludere de companii care au anumite incalcari grave, ca vorbim de drepturile omului, poluare, s.a.m.d., deja nu investim in ele. Avem o lista de asa nu, companii care au incalcat grav si nu investim. Si mai avem o lista – un watch list, unde sunt companii care au avut ceva probleme, nu atat de grave. Acolo putem investi, dar gradul de diligenta este semnificativ mai mare ca sa facem pasul respectiv. Deci, asta este deja implementat la nivelul nostru“, afirma Mihai Purcarea.

“In privinta ratingurilor, se va ajunge si acolo, dar trebuie diferentiat iarasi. Cred ca ratingul singular poate sa faca si rau. In ce sens? daca este o companie, care poate este din industria extractiva sau ceva mai poluant, daca ma uit pur si simplu la rating s-ar putea sa zic nu investesc pentru ca uite, are probleme pe environment, dar noi ca economie s-ar putea sa avem nevoie de companie, de produsul respectiv. Si atunci mai este o abordare care, din punctul meu de vedere personal mi se pare mult mai sanatoasa. Daca investitiile viitoare, finantarea pe care doreste sa o atraga compania ajuta compania sa fie mai sustenabila, adica se realizeaza un progres atunci este investibila. Deci practic sa ducem compania intr-o zona in care este intr-o industrie poluanta, dar o ajutam sa faca progres. Si atunci sunt anumite companii de ratinguri care cuantifica si aceasta evolutie si este o abordare mai sanatoasa decat abordarea alb – negru. Atunci ce facem? Nu mai investim in nimic tot ce are legatura cu petrol, gaze, carbune, lignit?!“, explica Purcarea.

“Plecand de la Hidroelectrica, de exemplu, nu este de ajuns daca e (activ – n.r.) verde. Avem exemplul Tesla, poate stiti, dar ea a fost delistata din indicele S&P ESG. De ce? Pentru ca desi produce masini electrice erau incalcari extreme, adica pe scurt oameni de culoare faceau anumite activitati, albii alte activitati. Si da, in 2021 se intampla astea. Daca o companie este doar verde, dar celelalte doua componente Social si Governance nu sunt ok, compania nu este ok. Verdele este doar o parte din proces si in momentul in care trebuie sa investim intr-o companie, trebuie sa fie toate, nu e de ajuns sa fie doar verdele. Si de multe ori, social-ul este poate mai important. Verdele este in fata pentru ca toti vedem incalzirea globala si este un lucru care ne afecteaza in mod direct, dar partea sociala este de multe ori mai importanta si problematica la companii, care nu ofera drepturi egale pentru barbati si femei, nu ofera drepturi pentru sindicate, sunt destul de multi indicatori si daca tin minte corect undeva la 60% din indicatorii pe care ii urmarim conform legislatiei sunt in zona Social“, a spus reprezentantul BRD Asset Management.

“La Hidroelectrica nu as sti sa dau un raspuns pentru ca va trebui  sa vedem in momentul in care a plecat prospectul. Clar este (activ – n.r.) verde, daca este si pretabila pentru ESG ramane sa vedem. Asa la o prima vedere, as spune ca da. Dar la fel cum cu Tesla a fost delistata, ne putem astepta la surprize. In momentul in care va deveni listata, G de la Governance m-as astepta sa fie mai ok, S de la Social sincer nu stiu. M-as astepta sa fie da, din vizitele pe care le-am facut de-a lungul anilor, in general, ne-a placut si ca organizare, si ca tot, dar mi-ar fi greu sa zic“, adauga acesta.

“Referitor la ce procent alocam din portofoliu in zona investitiilor verzi, din pacate, nu avem optiunea asta. Sunt prea putine active verzi, ca sa putem facem o alocare. Iar activele care sunt verzi sunt foarte putin lichide. Au fost intr-adevar cateva obligatiuni, dar obligatiunile acelea s-au dus in cateva portofolii si acolo raman. Un criteriu destul de important cand faci o investitie este si partea de lichiditate, iar in momentul asta piata este destul de mica pentru a oferi o lichiditate pentru zona de green assets. Pe partea de obligatiuni verzi, am participat in general la ce s-a intamplat pe piata, dar lichiditatea este o mare problema si, probabil, vor mai dura ani intregi pana cand vom avea o lichiditate reala pe piata de obligatiuni verzi. Cea mai palpabila pentru noi este zona de actiuni, deja facem screening de ESG pentru toate companiile din portofoliu. Va spuneam de excluderi, ca nu ne atingem daca sunt anumite incalcari flagrante, avem si lista watch list, dar si cele care nu sunt in cele doua liste le analizam si din perspectiva ESG. In momentul in care facem analiza, facem analiza financiara si apoi ne uitam la analiza de ESG pentru toate companiile din portofoliul nostru“, detaliaza Mihai Purcarea.

Cat vor plati investitorii din factura de inverzire a activelor?

“Vor plati si investitorii partial. In ce sens?! Este, din punctul meu de vedere, un cost “front loaded”, care este in fata. Adica, daca ai o investitie care in momentul de fata s-ar putea sa duca la o scadere a profitabilitatii pentru ca faci o investitie mai mare decat poate ar fi mai simplu sa produci ceva un pic mai poluant. Insa, incercand sa-l faci mai verde, s-ar putea ca profitabilitatea pe urmatorii 2 – 3 ani sa scada, dar asta va face compania mai sustenabila pe viitor. Aici sunt tot felul de riscuri. Daca eu investesc intr-o companie care nu face progrese sa fie mai sustenabila s-ar putea peste 1 – 2 – 3 ani sa se schimbe cadrul legislativ si compania respectiva sa nu isi mai poata folosi principalele mijloace de productie, nu mai corespund. Si atunci, factura  o plateste si investitorul, dar si compania“, afirma seful BRD Asset Management.

“Companiile care au un scor ESG mai bun, in general pe termen lung au performante mai bune. Unde iar putem vorbi de un cost este in zona de obligatiuni, unde acolo daca compania peste 10 performeaza mai bine, nu conteaza pentru ca eu deja incasez un cupon fix pe care l-am agreat. Si aici investitorii au inceput sa se uite daca nu sa accepte un cupon mai mic, macar daca sunt 2 companii similare intotdeauna se vor duce catre compania care are finantarea mai ok. In lumea vestica, in momentul in care vor fi setate anumite limite de portofoliu in care trebuie investite in anumite tipuri de active, este clar ca se va accepta si un randament mai mic pentru a putea finanta acele obligatiuni. Inca nu s-a intamplat in Romania, dar se va intampla pentru ca ne uitam la lumea vestica pentru ca acolo vedem ca se intampla“, a mai spus Mihai Purcarea, CEO BRD Asset Management la evenimentul THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2022.

Partenerii THE SUSTAINABLE CHALLENGE 2022 sunt Erste Asset Management Romania, ING Bank Romania, ROCA Investments, Suciu Popa, Colliers, Bursa de Valori Bucuresti, Dentons. Partener strategic este CCIFER, iar Suporting Partner Banca Transilvania.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Razvan Popa, CEO of Jantzen Renewables, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Razvan Popa, CEO of Jantzen Renewables, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. Razvan is the CEO and shareholder of Jantzen Renewables. Before assuming the CEO role, Razvan Popa served as Partner and Head of Transactions at Jantzen Renewables, where he was instrumental in se  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Andrei Brinzea, Partner Business Development at Cushman & Wakefield Echinox, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

    Andrei Brinzea, Partner Business Development at Cushman & Wakefield Echinox, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. With over 18 years of experience in the real estate market, Andrei Brinzea holds the position of Partner, Business Development. In this role, And  Citeşte articolul integral