MIRSANU.RO

publicat la: 06.11.2023  16:37

Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties CBRE Romania: Este greu sa facem o estimare, dar vorbim de peste 1 mld. Euro in discutii pentru finantare sustenabila in piata imobiliara. Focusul este pe segmentul de logistica si spatii industriale, care este acum pe val

Credit foto: MIRSANU.RO.
 

„Este foarte greu sa facem o estimare la nivel de finantare sustenabila in piata, as zice in baza discutiilor din piata (de real estate – n.r.), cred ca vorbim de peste 1 mld. Euro care este in discutii pe zona de finantare sustenabila, atat credite, cat si bonduri”, a declarat Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties al CBRE Romania, CEO al companiei de servicii medicale private Medima Health, in cadrul THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2023, eveniment organizat pe 26 octombrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Unde este concentrat acum efortul de finantare cu imprumuturi si obligatiuni verzi si de sustenabilitate?

„As zice ca mai degraba in zona de logistic. Acolo cumva tot pachetul este gandit mai usor poti sa adaugi aceste panouri fotovoltaice. In sectorul office e mult mai nuantata discutia.

In office (spatii de birouri – n.r.), zona de ESG va merge in continuare ce facem cu stocul existent, cum facem sa il eficientizam. Vorbim foarte mult acolo de audituri ESG, tot felul de smart technologies pe care le putem folosi, senzori care lucreaza impreuna. Luam o cladire care a fost construita acum 10 – 15 – 20 de ani si cum o aducem in viitor. Iar pe partea de building management system sunt niste modificari fantastice, vorbim de saving-uri de pana la 50% pe zona de gaz doar din eficientizari de genul acesta. Pe zona de retail, este un pic mai complicat. Este clar un focus si acolo, dar retail park-urile sunt acum in focus pentru zona de prosumator”, a spus Mihai Patrulescu.

„Acum este intr-o zona de ajustare, bineinteles costul de finantare a crescut. Dar vedem in continuare apetit pentru green bonds, pentru finantari verzi”, adauga reprezentantul firmei de consultanta imobiliara.

„Este un volum destul de mare de folosire al spatiului pe care il avem deja pe aceste facilitati, de modernizare a stocului existent de spatii logistice sau de productie. Stocul de spatii logistice este undeva la 6,5 milioane mp, noi estimam ca undeva la 3 milioane mp au discutii pentru a instala panouri fotovoltaice, care, nu am o estimare, dar cred ca majoritatea vor merge intr-o zona de prosumator”, explica Mihai Patrulescu.

„Partea de ESG focus devine tot mai importanta pentru finantare si devine un avantaj competitiv. Ce vedem este insa un focus mai ales pe proiectele noi pentru a minimiza consumul, proiecte gandite din start pentru a fi cat mai verzi ceea ce nu e neaparat usor in Romania.”, adauga acesta.

„Una dintre provocarile pentru Romania este variatia foarte mare de temperatura si atunci noi ajungem sa construim cu niste panouri sandwich in cazul sistemelor de warehouse (depozite logistice – n.r.) foarte eficiente din punct de vedere termic pentru ca variatia in Romania este intre vara si iarna este fantastica”, este de parere reprezentantul CBRE Romania.

„Pentru noi este un focus foarte mare pe zona de logistica si cumva cred ca valul s-a schimbat si a accelerat foarte mult dupa 2020 in Romania, moment inclusiv din punct de vedere tranzactii, nu doar investitii, a devenit cea mai importanta zona. Am avut anul trecut cea mai mare lichiditate pe office, dar trendul este clar catre industrial, catre proiecte de logistica vs in prezent proiectele de office. Piata de logistica si industrial modern nu era nicaieri in Romania pana in 2015, sub un milion de metri patrati. Am ajuns deja la 6 milioane metri patrati, anul trecut am livrat 1 milion de metri patrati, anul acesta in jur de 600.000 mp”, estimeaza consultantul CBRE.

„Si vedem investitori noi care se uita, vor sa intre pe zona asta. Mai mult decat atat un pipeline extraordinar de consistent pentru zona de dezvoltare pe logistica. Vorbeam cu mai multi investitori cumva, Romania este vazuta cu foarte mult potential cu paranteza ca niciodata nu vom putea fi Polonia. Polonia este pe 3 coridoare paneuropene, foarte dezvoltata, langa Cehia, langa Germania si atunci intotdeauna vei avea o cerere. Dar cu ce vedem ca se contureaza acum pe zona de infrastructura pe Romania, deja vorbim de doua coridoare mari paneuropene, autostrada Moldovei care probabil va duce si va ajuta la reconstruirea Ucrainei in momentul in care poate incepe acest proiect, iar pe de alta parte, toata conexiunea de la Marea Neagra si mergem pe coridorul IV”, afirma Mihai Patrulescu.

„Vom avea un bottleneck foarte mare intre Pitesti si Sibiu. Daca ne uitam la calendarul de livrari si unde ar trebui sa fim in 2025 – 2026, probabil vom avea autostrada Moldovei, vom avea centura din jurul Bucurestiului, tot pana la Marea Neagra, drumul expres catre Craiova, insa toate aceste drumuri se varsa in bucatica dintre Pitesti si Sibiu, care este deja ocupata. Cu toate acestea, modificari va fi destul de dificil”, sustine acesta.

„Este foarte important sa vorbim despre partea de investitii si tranzactii, ci si ce inseamna din punct de vedere macro si al impactului asupra economiei reale. Noi avem mai multe discutii legate de cum s-a dezvoltat zona de vest a Romaniei pentru ca practic ce am vazut ca investitiile ramaneau in zona Timisoara pentru ca acolo puteai sa intri foarte usor pe infrastructura Ungariei. Si am ajuns in punctul in care somajul este practic zero in zona respectiva, mobilitatea intre diferitele zone ale Romaniei este destul de scazuta si vedem insa cum merg investitii mai ales pe productie, pe manufacturing catre zonele centrale ale tarii si speranta ar fi ca in momentul in care am avea cele doua proiecte de infrastructura de care vorbeam mai devreme, adica drumul expres in zona de sud a tarii si autostrada Moldovei, atunci putem vedea investitii noi si in zona asta”, puncteaza consultantul CBRE.

„Vedem cerere pentru nearshoring, au aparut cateva proiecte. Romania are o problema din punct de vedere competitivitate pe fondurile care sunt alocate de stat. Dar, per total, zona de logistica prinde avant, vedem foarte multe investitii in acest tip de proiecte si marele catalizator este legat de infrastructura. Odata cu acestea, vedem un focus tot mai mare pe zona de ESG si ne asteptam la jucatori noi care sa intre pe piata din Romania pentru accelerare. Ma refer la piata de investitori. Pe logistica, nu stiu sa spun acum daca vom vedea jucatori noi. Este o piata destul de competitiva, clar rolul logisticii va creste in Romania daca luam in calcul cele doua coridoare, iesirea in portul Constanta, in momentul in care va exista Schengen si, o tratez ca pe o problema temporara, atunci incepe sa creasca rolul Romaniei din punct de vedere logistic. Momentan, suntem ca o masina care in loc sa mearga pe patru cilindri, mergem pe doi cilindri”, afirma Mihai Patrulescu.

„Pe zona de investitori, dezvoltatori, proprietari care cumpara si tin, eu vad intrari noi, ma astept la intrari noi. Avem discutii in acest sens si clar se vede potentialul pietei din Romania. Noi am avut o provocare legata de cresterea foarte rapida care a fost intr-un fel de stop – start. S-a dezvoltat foarte mult, iar apoi piata s-a chinuit sa absoarba tot ce s-a dezvoltat. Acum a absorbit, vedem crestere de chirie, iar odata cu asta are sens sa dai drumul la noi dezvoltari. Dar din punct de vedere financiar, vedem jucatori noi care vor intra, vor sa detina proprietati in Romania si vor sa ajute la dezvoltarea tarii.”, a mai declarat Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties CBRE Romania, la panelul Transport & Logistica din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii evenimentului THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2023 sunt Alro, Erste Asset Management Romania, Raiffeisen Bank Romania si Dentons, iar Partener de hidratare este La Fantana.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Andrei Dudoiu, Managing Partner & President BoD at SeedBlink, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Andrei Dudoiu, Managing Partner & President BoD at SeedBlink, a tech-focused equity management and venture investment platform, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. After 20 years of banking, in 2018 Andrei pivoted his career and entered the entrepreneurship world. He fir  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties CBRE Romania, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties at CBRE Romania, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. With a strong financial background, Mihai Patrulescu brings a different approach, having experience in complex projects, financial analysis, and project management for large   Citeşte articolul integral