Adrian Mîrșanu

publicat la: 10.12.2014  23:48

Michael Mendel, reprezentantul vânzătorilor Volksbank România despre semnarea tranzacției la capătul a trei luni de negocieri cu Banca Transilvania: Nu puteam găsi un ”fit” mai bun. Horia Ciorcilă, BT: Suntem la a treia reinventare a băncii. Țintim locul al doilea în piața bancară, obiectiv realizabil. Zece pași mai sunt de făcut până în trimestrul al doilea din 2015 pentru preluarea și integrarea Volksbank în BT

Omer Tetik, directorul general al BT (stânga), Horia Ciorcilă, președintele BT (centru) și Michael Mendel, director general adjunct Volksbank AG și președinte al board-ului de directori ai Volksbank România (dreapta) la conferința din 10 decembrie prin care a fost anunțată semnarea vânzării Volksbank România către BT. Sursă foto: Banca Transilvania.
 

”Azi dimineață, am semnat contractul de preluare (al Volsbank România – n.r.) cu acționarii Volksbank. Acum începe un proces destul de important și lung de pregătire pentru a primi avizul de la autorități, să primim aprobările necesare de la Consiliul Concurenței și BNR. După primirea aprobărilor, o să fie închiderea tranzacției și preluarea băncii sub umbrela financiară a Băncii Transilvania. Estimarea noastră este că la începutul celui de-al doilea trimestru din 2015 să avem închiderea tranzacției și preluarea băncii. Schimbarea pentru clienții Volksbank va fi numai pentru binele lor și o să facem tot posibilul să fie un transfer cât mai ușor”. A spus Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania, la o jumătate de oră distanță de prânz, în sala Brașov a hotelului Marriott din București la conferința de presă care anunța semnarea tranzacției prin care Banca Transilvania urcă deja cu un picior pe locul al doilea în piață. Semnarea tranzacției a avut loc la ora 5 dimineața, potrivit oficialilor BT.

Banca Transilvania a prezentat astăzi o listă de zece pași care rămân de parcurs de la momentul de astăzi al semnării contractului de achiziție a 100% din acțiunile Volksbank România până la preluarea efectivă a controlului afacerii austriece, mutare estimată să aibă loc peste minim patru luni. Prețul tranzacției va fi făcut public în trimestrul al doilea din 2015, când este de așteptat și ca expunerea acționarilor Volksbank România să ajungă la zero ceea ce implicit înseamnă că obligațiile băncii – fiică cumpărate de către Banca Transilvania să ajungă în lunile următoare pe zero față de ”părinții” săi actuali. La 30 iunie 2014, Volksbank România mai avea de rambursat 600 de mil. euro către banca – mamă și acționarul său majoritar, Volksbank AG din Austria.

După 21 de ani de creștere organică, Banca Transilvania spune despre prima sa achiziție că o va ajuta să își atingă obiectivul de a ajunge pe locul al doilea în piață, ocupat în prezent de către BRD, și la o cotă de piață de 15%.

Prețul tranzacției nu a fost făcut public, însă ”toate obligațiile asumate și prețul sunt rezonabile și pentru cumpărător și pentru vânzători”, iar în perioada următoare va avea loc o analiză care să confirme ce a fost asumat în momentul semnării tranzacției, a precizat Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania.

”Noi am cuantificat mult din riscurile viitoare în oferta și în înțelegerea pe care am avut-o și, de aceea, am spus la început că noi considerăm această tranzacție echitabilă pentru ambele părți”, a spus Horia Ciorcilă, președintele consiliului de administrație al Băncii Transilvania. El a dat asigurări că valoarea tranzacției va fi făcută publică la începutul trimestrului al doilea de anul viitor, când urmează să aibă loc atât închiderea tranzacției, cât și Adunarea generală a acționarilor băncii pentru aprobarea bilanțului BT pe 2013.

Lista de pași care trebuie parcurși de la semnarea până la transferul Volksbank România și integrarea în Banca Transilvania. Sursă document: Banca Transilvania.

Lista de pași care trebuie parcurși de la semnarea până la transferul Volksbank România și integrarea în Banca Transilvania. Sursă document: Banca Transilvania.

Întrebat de jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO dacă structura tranzacției semnate astăzi cu Volksbank include atât plăți în numerar către vânzători, cât și preluarea unor obligații de plată și acțiuni ale BT, Horia Ciorcilă a răspuns: ”Nu implică acțiuni Banca Transilvania”.

Pentru a suporta costul tranzacției, Ciorcilă a menționat că nu va fi necesară o majorare de capital și nici atragerea de resurse externe, cum ar fi o emisiune de obligațiuni de exemplu, fiind suficiente lichiditățile actuale ale Băncii Transilvania. Instituția financiară cu sediul la Cluj – Napoca are la dispoziție peste 1 mld. euro, conform raportărilor financiare pe primele nouă luni ale anului.

Tranzacția dintre Banca Transilvania și acționarii Volksbank România, anunțată în premieră și în exclusivitate de către jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO, este rezultatul a trei luni de negocieri între cele două părți.

Întrebat de jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO dacă au fost negocieri exclusive între acționarii Volksbank România și Banca Transilvania și dacă au primit oferte și din partea altor potențiali cumpărători, Michael Mendel, director general adjunct al Volksbank AG și președinte al Boardului de directori Volksbank România, a răspuns: ”Eram într-o fază foarte incipientă a procesului. Banca Transilvania corespunde din punct de vedere al fitului de business și, de asemenea, pentru interesul acestei țări, pentru interesul acestor angajați, am lucrat numai cu Banca Transilvania pentru că nu am văzut un fit mai bun pentru dezvoltarea viitoare a Volksbank România”.

Acțiunile Volksbank România sunt deținute în proporţie de 99,99% printr-un vehicul special creat, în care banca – mamă Volksbank AG are 51%, Banque Populaire Caisse d’Epargne (BPCE) – 24,5%, DZ Bank – 16,4%, iar WGZ Bank – 8,1%. Restul de 0,0000111% din acțiunile Volksbank România aparțin VBI Holding.

Tranzacția marchează exit-ul austriecilor de la Volksbank la 15 ani de la intrarea pe piața locală, și indirect a acționarilor săi.

”Această tranzacție este parte din strategia grupului BPCE de a se refocusa asupra participațiilor în zone de creștere prioritare”, precizează reprezentanții acționarului francez al Volksbank România în cadrul unui comunicat transmis MIRSANU.RO. Francezul Benoit Catel, care conduce în prezent Volksbank România, a fost adus pe filiera BPCE în fruntea echipei de management care a avut ca misiune pregătirea băncii pentru vânzare și, implicit, curățirea rapidă a portofoliului de credite neperformante, care au scufundat banca în anii de după criza din 2008.

Banca Transilvania a fost consiliată la tranzacție de către avocații de la PeliFilip, firma de consultanță și audit KPMG și banca de investiții austriacă Vienna Capital Partners. De cealaltă parte, vânzătorii au lucrat în acest dosar alături de banca de investiții Rothschild și de casa de avocatură vieneză Schoenherr.

Obiectiv strategic al BT: Atingerea unei cote de piață de 15% și detronarea BRD din poziția a doua pe piață

”Urmărim prin această achiziție, prin creșterea organică pe care intenționăm să o avem în continuare, să ajungem pe locul al doilea în sistemul bancar din România. Veți spune și spunem și noi că este un obiectiv foarte ambițios, dar credem că datorită echipei actuale, datorită experienței pe care o avem de 20 de ani pe această piață avem acest obiectiv ambițios, dar în același timp realizabil”, a descris Horia Ciorcilă obiectivul strategic al Băncii Transilvania. Volksbank România este ”o bancă importantă pentru noi și ne va ajuta să ne atingem acest obiectiv”, a mai spus Ciorcilă, care a adăugat că Banca Transilvania rămâne deschisă opțiunii pentru alte achiziții numai în măsura în care au sens. Ceea ce înseamnă că, pentru atingerea masei critice pe care Banca Transilvania o are în vedere – o cotă de piață de 15%, nu vor fi luate în calcul ținte de calibru prea mic aflate acum în diferite stadii de vânzare pe piață.

Achiziția Volksbank România înseamnă trecerea Băncii Transilvania în a treia sa etapă de evoluție a afacerii pornite la Cluj – Napoca în decembrie 1993 de către un grup de antreprenori români, ai căror exponenți s-au aflat de atunci mereu în structurile de vârf ale băncii.

”Suntem la a treia reinventare a Băncii Transilvania în istoria ei de peste 20 de ani. În 2002 – 2003, a trebuit să ieșim agresiv din Transilvania, apoi în 2008 – 2009 am fost siliți de criză să ne adaptăm modelul de business și să răspundem noilor provocări nu doar din România, ci în general, și acum, a treia oară când intrăm într-o nouă etapă în care achiziționăm o bancă importantă în România, un portofoliu foarte mare, cu un număr de 190.000 de clienți, o bancă pe care noi contăm foarte mult pentru a putea să creștem în continuare”, a fost primul mesaj subliniat de Horia Ciorcilă, președintele Băncii Transilvania și unul dintre fondatorii, respectiv cel mai important acționar român al instituției de credit.

Compatibilitatea structurilor celor două bănci a fost liantul tranzacției, explică Horia Ciorcilă, și, în plus, ținta austriacă a corespuns nevoii acumulării de masă critică pentru BT și păstrează centrul de greutate al operațiunilor în retail.

”Pentru noi a fost destul de simplu să evaluăm Volksbank. Are un portofoliu complementar Băncii Transilvania, pe care îl putem evalua și înțelege foarte bine pentru că suntem din aceeași zonă. Suntem bănci universale, cu business asemănător, cu aceleași categorii de clienți – persoane fizice, IMM și corporate (companii – n.r.). Și evoluăm pe aceeași piață (românească – n.r.)”, a explicat președintele băncii.

CITIȚI AICI DESPRE IMPACTUL TRANZACȚIILOR DIN ANUL 2014 DE PE PIAȚA BANCARĂ

Cifrele tranzacției. Cum arată pe hârtie cele două bănci la momentul semnării tranzacției

Banca Transilvania are o cotă de piață de 9,7%, cu care stă confortabil pe poziția a treia în clasamentul local al băncilor, în timp ce Volksbank România ocupă locul 9 cu o cotă de piață de 3,5%.

BT are active de 7,7 mld. euro, în timp ce ”fiica” austriecilor are în portofoliu 2,9 mld. euro. În ceea ce privește numărul de clienți, cei 190.000 de clienți ai Volksbank România reprezintă acum numai 10% din dimensiunea clientelei BT. Rețeaua băncii cu sediul în Cluj – Napoca are 530 de locații, iar Volksbank România se bazează pe 130 de unități.

Numărul de angajați ai Băncii Transilvania este acum de 6.000, cărora li se vor alătura alți 1.300 ai Volksbank. Omer Tetik, șeful BT, a lăsat să se înțeleagă că, după preluare, noua rețea urmează să fie ajustată pe criterii de eficiență operațională.

În acest moment, Banca Transilvania este una dintre cele mai profitabile bănci de pe piață în ciuda strategiei sale de acaparare de segmente noi de piață.

Banca a raportat pentru primele nouă luni ale anului un profit net de 338 mil. lei, în creștere cu 40% față de perioada similară a anului anterior. La 30 septembrie, Banca Transilvania dispunea de numerar și echivalent de numerar de 4,528 mld. lei (peste 1 mld. euro). Activele totale ale băncii sunt de circa 34,05 mld. lei, mai mari cu 6,2% față de perioada similară a anului anterior.
Acționariatul Băncii Transilvania este împărțit acum, în principal, de către BERD cu 14,33%, IFC cu 5,36% și Horia Ciorcilă, care acționează concertat împreună cu vehiculul de investiții Castorius Limited, și este raportat cu o deținere de aproximativ 5,11% din bancă. CITIȚI AICI PROFILUL BĂNCII TRANSILVANIA

De cealaltă parte, ultimele raportări disponibile indică pentru Volksbank România o pierdere de 104 mil. euro la 31 decembrie 2013, redusă aproape la jumătate faţă de anul anterior. CITIȚI AICI PROFILUL VOLKSBANK ROMÂNIA


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

EBRD intra actionar minoritar in compania antreprenoriala AROBS in cadrul ofertei publice de 38 mil. Euro derulata pe bursa de la Bucuresti

  EBRD a anuntat pe 15 iulie 2024 ca a devenit actionar minoritar al companiei antreprenoriale AROBS in cadrul ofertei publice de actiuni pe care aceasta a derulat-o pe bursa de la Bucuresti, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Investitia EBRD a facut parte d  Citeşte articolul integral

Tranzacții

Early Game Ventures face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond EGV II intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi

  Managerul de capital de risc Early Game Ventures a anuntat pe 11 iulie 2024 ca face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Banii din fondul EG  Citeşte articolul integral