MIRSANU.RO

publicat la: 28.08.2014  22:27

Banca de investiții Bank of America Merrill Lynch caută la stat mandate pentru tranzacții pe piața românească

 

Bank of America Merrill Lynch este interesată să-şi crească prezenţa și activitățile în România, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie al Guvernului Romaniei. Ministrul delegat pentru energie Răzvan Nicolescu s-a întâlnit, astăzi, cu Chris Saunders, Director pentru Europa Centrală și de Est al băncii americane pe marginea interesului acesteia pentru afacerile de pe piața locală.

“Am luat notă cu satisfacție de intențiile Bank of America Merrill Lynch de a-și crește prezența și activitățile în România. Le-am comunicat că suntem bucuroși că interesul investitorilor americani pentru România este în creștere, ultima dovadă fiind IPO-ul Electrica, precum și nevoia de finanțare pentru sectorul energetic românesc în anii următori” a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie.

Dintre băncile de investiții americane, cele mai active în România în ultimii ani au fost Citigroup, Morgan Stanley și Goldman Sachs.

Statul român a scos la vânzare pe bursă în ultimii ani pachete de acțiuni pe care le deține în mai multe companii mari de pe piața de energie. Astfel, în ultimii ani au ajuns la Bursa de Valori București să fie listate acțiunile producătorului de gaze Romgaz, ale transportatorului de gaze Transgaz, ale Nuclearelectrica – operatorul centralei nucleare de producție de electricitate de la Cernavodă, respectiv ale distribuitorului de electricitate Electrica.

Investitorii așteaptă ca prin programul de privatizare derulat pe piețele de capital să fie scoase la vânzare pachete de acțiuni ale statului și la alte companii din același sector precum Complexul Energetic Oltenia sau Hidroelectrica.

Bank of America Corporation Merrill Lynch este o bancă ale cărei origini încep în urmă cu aproximativ 230 ani pe piaţa bancară din America. În septembrie 2008, Bank of America, cea mai mare instituție de credit americană, a fost de acord să preia una dintre cele mai mari bănci de investiții de pe Wall Street, Merrill Lynch. Mișcarea a fost sugerată de Trezoreria SUA pentru a încerca să preîntâmpine izbucnirea a ceea ce urma să devină criză financiară globală, având în vedere intrarea în faliment a Lehman Brothers, o altă mare bancă de investiții de pe Wall Street, care s-a prăbușit în lipsa găsirii unui cumpărător în condițiile unui termen – limită foarte strâns.

Bank of America Merrill Lynch, una dintre cele mai puternice bănci ale lumii, a înregistrat în 2013 aproape o triplare a profitului net de la valoarea de 4,2 miliarde de dolari în 2012 la valoarea de 11,4 miliarde de dolari la finele anului trecut. Un alt lucru ce arată revenirea băncii după criza financiară este scăderea datoriilor pe termen lung cu mai mult de 200 de miliarde de dolari de la maximul istoric şi o lichiditate în creştere, potrivit raportărilor financiare ale companiei.

Banca a înregistrat venituri totale în 2013 de 89,8 miliarde de dolari, în creştere faţă de 2012 cu 5,6 miliarde de dolari. Activele companiei au fost de 2.100 de miliarde de dolari la finele anului trecut.

Nivelul depozitelor a atins un nivel maxim de 1.120 de miliarde de dolari, iar valoarea creditelor acordate și a contractelor de leasing a crescut cu 20 miliarde de dolari raportat la 2012, la 928 miliarde de dolari.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fuziuni Şi Achiziții

Medlife continuă seria de achiziții de tip add – on și cumpără 90% din acțiunile Ghencea Medical Center din București

 

Operatorul de servicii medicale private MedLife a anunțat astăzi achiziția pachetului de 90% al companiei Ghencea Medical Center din București, ajungând la un total de 18 achiziții.

Cea mai mare parte a achizițiilor realizat  Citeşte articolul integral


Fuziuni Şi Achiziții

Transgaz întoarce roata istoriei. Firma controlată de statul român a depus în consorțiu ofertă angajantă la privatizarea transportatorului elen de gaze DESFA al cărui acționar este Hellenic Petroleum, compania care depunea în 2003 scrisoare de interes la privatizarea Petrom

  Reganosa, Transgaz și BERD au anunțat că împreună, ca părți ale consorțiului condus de Reganosa, au depus o ofertă angajantă pentru achiziția operatorului elen de transport de gaze DESFA.

Pe 16 februarie 2018, Fondul pentru Dezvoltarea Activelor din Republ  Citeşte articolul integral