Adrian Mîrșanu

publicat la: 09.01.2015  14:34

MedLife intră pe piața serviciilor medicale din Oltenia prin achiziția pachetului de 55% din acțiunile grupului medical privat SAMA. MedLife a lucrat în tranzacție cu casa de consultanță Taxhouse și avocații de la Mitel & Partners. Care sunt detaliile tranzacției și cum au dezvoltat o afacere de un milion de euro surorile Alida Gogescu și Daniela Stanov, ambele doctori din Craiova

Sursă foto: Centrul Medical SAMA. Surse date: MedLife, SAMA, MIRSANU.RO. Infografic MIRSANU.RO.
 

MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private la nivel local, a semnat joi la Craiova contractul de achiziție a 55% din acțiunile grupului medical SAMA, mișcare ce îi asigură acoperirea în zona de sud – vest a României.

Tranzacția în numerar, a cărei valoare nu a fost făcută publică de către părți, conectează două afaceri pornite după tipare asemănătoare, dar aflate în stadii diferite de dezvoltare.

Pe de o parte, grupul medical SAMA este o afacere dezvoltată de către surorile Alida Gogescu și Daniela Stanov, ambele doctori în Craiova, împreună cu soții lor, Dănuț Gogescu și Eduard Sorin Stanov. Alida Gogescu, principalul acționar și directorul general al afacerii, este specializată în medicina de laborator, în timp ce sora sa, Daniela Stanov, are experiență în radiologie și imagistică medicală. Astăzi, grupul medical SAMA are o cifră de afaceri de circa un milion de euro pe an și acoperă trei județe ale Olteniei – Dolj, Olt și Vâlcea.

De cealaltă parte, MedLife este o companie cu ambiții de acoperire națională și cu un acționariat în care sunt amalgamate interesele familiei antreprenoriale cu cele ale unui investitor instituțional și ale unui fond de investiții.

MedLife este o afacere pornită în 1996 de către medicul primar pediatru Mihaela Marcu Cristescu și crescută puternic ulterior după ce fiii săi s-au implicat direct în administrarea companiei, bancherul Mihai Marcu, cel care dirijează de facto destinul rețelei de servicii medicale private, și medicul psihiatru Nicolae Marcu.

Strategia MedLife de achiziție a unor operatori cu acoperire regională, începută în 2010, va continua și în acest an, Mihai Marcu, președintele Consiliului de administrație al companiei, afirmând că bugetul de investiții pentru extindere alocat în 2015 depășește cifra de 10 mil. euro.

”Oltenia reprezintă o piață nouă pentru MedLife, iar derularea unor operațiuni în această regiune, prin dezvoltare sau achiziție, reprezintă încă un pas pentru finalizarea obiectivului nostru de business de a fi prezenți în toate regiunile istorice. Din acest moment, MedLife devine singurul operator medical din România cu amprentă națională. Până la finele acestui an, vom majora accelerat ecartul față de competitorii principali, astfel încât, indiferent de preluările și fuziunile din piața de servicii medicale anunțate, MedLife să își păstreze autoritar poziția de lider”, a declarat Mihai Marcu, Președinte al Consiliului de Administrație MedLife.

Vânzătorii grupului medical SAMA rămân acționari în afacere și după finalizarea tranzacției, estimată a avea loc în luna februarie.

„Finalizarea acestei tranzacții ar însemna pentru noi un pas important în evoluția activității noastre, dar mai ales o nouă oportunitate de a ne dezvolta și a crește accelerat businessul, în condițiile în care am avea susținerea celui mai important operator de pe piața serviciilor medicale private din România. Este o bună ocazie să ne mărim baza de clienți prin deservirea abonaților MedLife la nivel regional”, a declarat Alida Olivia Gogescu, director general al grupului de servicii medicale, unul dintre cei mai mari operatori de profil din Oltenia.

Grupul medical SAMA, cu sediul în Craiova, este format din Centrul Medical SAMA și Ultratest, și a realizat în 2014 o cifră de afaceri totală de aproximativ un milion de euro, potrivit reprezentanților săi.

Centrul medical SAMA reprezintă cea mai mare parte a afacerii, veniturile sale cifrându-se anul trecut la aproximativ 800.000 euro. La acestea, se adaugă activitățile laboratorului administrat de firma Ultratest SRL. Cifrele prezentate de către MedLife sunt însă mai mici, comunicatul de presă afirmând că grupul medical SAMA are o cifră de afaceri totală de peste 800.000 euro.

Doctorul Alida Olivia Gogescu, directorul general al grupului medical privat SAMA, și cumnatul acesteia, Eduard Sorin Stanov, dețin 65%, respectiv 35% din Centrul Medical SAMA, în timp ce acțiunile laboratorului operat de către Ultratest sunt împărțite de către Dănuț Gogescu, soțul Alidei Gogescu, cu 45%, și Daniela Liliana Stanov – sora Alidei Gogescu și soția lui Eduard Sorin Stanov, respectiv 55%.

Cumpărătorul, MedLife, are ca acționari familia Marcu – 51%, fondul de investiții Value4Capital cu 36,25% şi IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, 12,75%, conform ultimelor informații disponibile.

Detaliile tranzacției

Primul pas în direcția unei tranzacții a fost făcut de către MedLife, pe fondul campaniei sale de extindere a rețelei sale de servicii medicale private la nivel național, pornite în 2010.

”MedLife sunt cei care ne-au abordat. Ne cunoșteam cu domnul Mihai Marcu de mai mulți ani din cadrul Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private PALMED, unde suntem membri. Concret, o propunere am primit în luna noiembrie. Semnarea contractului de achiziție s-a făcut la Craiova astăzi (8 ianuarie – n.r.). Cred că tranzacția se va finaliza în luna februarie”, explică Alida Gogescu.

”După încheierea tranzacției, noi (familia Gogescu – n.r.) rămânem cu 35% din acțiunile SAMA și Ultratest, iar ei (familia Stanov – n.r.) cu 10% din acțiuni”, a precizat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Alida Gogescu. Ea a adăugat că își va păstra și după încheierea tranzacției poziția de director general al grupului SAMA.

Tranzacția are structura clasică a unei operațiuni de fuziuni și achiziții, în care cumpărătorul va plăti în numerar o sumă de bani pentru preluarea pachetului de 55% din acțiunile Centrului Medical SAMA, respectiv a 55% din acțiunile Ultratest.

În urma tranzacției, va fi schimbată forma de organizare a afacerii și se va trece de la societate cu răspundere limitată la societate pe acțiuni.

”Tranzacția implică și o majorare a capitalului social”, precizează Alida Gogescu. La întrebarea MIRSANU.RO, dacă prin majorarea de capital vor fi susținute planuri de investiții, aceasta a răspuns că valoarea majorării de capital este ”modică”.

”Din punct de vedere juridic, numele rămâne SAMA, însă din punct de vedere comercial, am stabilit de comun acord să operăm sub numele MedLife SAMA. Cei de la MedLife și-au dorit să ne păstrăm brandul în continuare pe piață”, explică directorul general al grupului medical SAMA.

În cadrul tranzacției, au fost derulate activități de audit financiar și due dilligence (analiză financiară – n.r.) de către casa de consultanță fiscală Taxhouse și avocații de la Mitel & Partners.

Cum s-a dezvoltat afacerea SAMA din Craiova și de ce s-a vândut

Grupul de servicii medicale private SAMA a fost fondat în 2002 prin prestarea de servicii medicale paraclinice într-o locație închiriată în Calafat, oraș la Dunăre, situat în sudul județului Dolj. La finele anului 2003, actualii acționari au preluat afacerea SAMA.

În decembrie 2004, acționarii au decis extinderea firmei prin deschiderea unui punct de lucru în Craiova. Un an mai târziu, este deschis un laborator în localitatea Bălcești din județul Vâlcea, iar la punctul de lucru din Craiova, aria de practici medicale este suplimentată cu specialitățile ORL și recuperare medicală.

Rețeaua de laboratoare SAMA ajunge la Râmnicu Vâlcea în 2007. Acum, SAMA are în componență două clinici multidisiciplinare incluzând o unitate medicală cu spitalizare de zi, un centru de kinetoterapie, două centre de medicina muncii, 6 laboratoare și mai multe puncte de recoltare.

În portofoliul de clienți corporatiști pe zona de medicină a muncii se află companii precum Rompetrol, Altex, Romtelecom, BCR, Metro, Danone, Civitas, Baumax, Kenvelo, Termoserv, H&M, dar și instituții publice – Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Dolj, Direcția pentru protecția copilului sau Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură.

Grupul SAMA are o clinică medicală în sediul său din Craiova, construit în 2011. Specialitățile acoperite sunt cardiologie, dermatologie, endocrinologie, kinetoterapie, medicină internă, obstetrică – ginecologie, ORL, psihiatrie, recuperare medicală, medicină fizică și balneologie.

”Dezvoltarea afacerii SAMA a fost finanțată de-a lungul timpului prin reinvestirea profitului, am angajat și credite bancare, iar ulterior am beneficiat și de fonduri europene nerambursabile. Din 2011, avem un sediu nou în Craiova, investiție de aproximativ 450.000 de euro, din care fondurile europene atrase au fost de circa 170.000 euro”, explică Alida Gogescu.

Cifrele cu care afacerea SAMA a intrat în tranzacția cu MedLife sunt următoarele: ”Pe laborator, avem în jur de 4 – 5.000 de pacienți pe lună, pe medicina muncii avem în medie 400 de abonați pe lună, în timp ce pe clinică înregistrăm 50 pacienți pe zi. De asemenea, avem o capacitate de spitalizare de 7 paturi pe zi”, detaliază Alida Gogescu.

Aceasta afirmă că, la noi și la nivel european chiar, se înregistrează o tendință de reducere a costurilor de spitalizare și de orientare către spitalizarea în unități de acest gen. Astfel, tranzacția cu MedLife ar putea aduce efecte pe acest segment pentru operațiunile SAMA.

Un alt efect așteptat este cel al creșterii numărului de abonamente, strategie pe care au mizat marile lanțuri de servicii medicale private locale.

”Ne propunem ca în cel mai scurt timp să dezvoltăm partea de abonamente”, a mai spus directorul general al grupului medical SAMA din Craiova.

În 2013, Centrul medical SAMA a obținut un profit net de 99.635 lei (22.547 euro) la o cifră de afaceri de 2,43 mil. lei (0,55 mil. euro) și 33 de angajați. Ultratest SRL a raportat pentru 2013 o cifră de afaceri de 258.133 lei (58.414 euro) și un profit net de 28.937 lei (peste 6.500 de euro) la un număr de 5 angajați.

Aceste cifre comparate cu datele prezentate pentru 2014 de către cele două părți indică un avans puternic al afacerii SAMA în ultimul an, cu un ritm de creștere de minim 30%.

Pe lângă cei doi medici, Alida Gogescu și Daniela Stanov, un alt nume interesant este Eduard Sorin Stanov. Acesta figurează ca reprezentant al producătorului argeșean de lactate și mezeluri Lactag, listat la Bursa de Valori București. Compania Lactag este controlată de către doi oameni de afaceri craioveni – Adriean Asan-Mic și Robert Iriza, de numele cărora se leagă afacerea cu înghețată Top Gel.

Ultimele informații indică faptul că Eduard Sorin Stanov, acționar al Centrului medical SAMA din Craiova, este administrator neexecutiv independent, conform unei hotărâri a acționarilor Lactag din ianuarie 2014. Eduard Stanov ocupă poziția de director marketing și comunicare al Lactag, conform informațiilor disponibile pe site-ul companiei.

Planurile MedLife pe piața de servicii medicale private

Pentru anul 2015, MedLife are ca obiectiv o cifră de afaceri de 100 de milioane euro și anunță că până la finalul anului va derula mai multe achiziții la nivel regional, cu intenția declarată ca cel mai mare operator de servicii medicale din România să rămână o companie cu capital majoritar românesc.

„În dezvoltarea accelerată din acest an, un rol important îl are acționarul și finanțatorul nostru strategic de peste opt ani, IFC – membru al Băncii Mondiale”, a mai spus Mihai Marcu. Banii aduși de IFC în afacerea MedLife au finanțat în parte planurile de expansiune ale rețelei.

MedLife a efectuat prima tranzacție a unui operator local în 2010, când a cumpărat 80% din grupul Policlinica de Diagnostic Rapid din Brașov în cadrul unei achiziții cu o valoare de peste 3 mil. euro. Această tranzacție a fost urmată de altele două, pentru Diagnosys Arad și Maternitatea Eva din Brașov.

În prezent, MedLife își desfășoară activitatea în 13 Hyperclinici din București, Timișoara, Brașov, Arad, Galați, Iași și Constanța, 10 laboratoare proprii de analize, 6 spitale în București, Brașov și Arad, dintre care un spital de Pediatrie, unul de Ortopedie și unul de Obstetrică-Ginecolgie, 3 maternități în București și în țară, 30 de centre medicale generaliste în București și în țară, 12 centre de excelență cu specializare unică, 7 farmacii proprii reunite sub rețeaua PharmaLife Med și în colaborare cu 135 clinici medicale partenere din toată țara.

Pentru 2013, MedLife SA a raportat o cifră de afaceri de 228,59 mil. lei (51,7 mil. euro, calculat la cursul mediu oficial de schimb de 4,419 lei la euro, comunicat de BNR) și un profit net de 2,3 mil. lei (peste 521.000 euro) la un număr de 1.424 de angajați.

Piața serviciilor medicale private din România este în acest moment dominată la vârf de jucători de talia MedLife, Regina Maria, Sanador și Medicover, toți mizând pe o structură integrată de servicii de profil care cuprind clinici, spitale și laboratoare, chiar farmacii în anumite cazuri.

Anul trecut, fondul de investiții Advent International a angajat banca de investiții Rothschild pentru vânzarea rețelei de sănătate Regina Maria, afacere ce ar putea atrage interes din partea investitorilor strategici, dar și a fondurilor de investiții. Regina Maria este ultima investiție din portofoliul local al Advent, care a luat decizia strategică de a se retrage de pe piața românească.

Vânzarea Regina Maria și campania de achiziții anunțată de MedLife este de așteptat să aducă noi tranzacții în perioada următoare pe piața de fuziuni și achiziții pe segmentul de servicii medicale private.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

Premier Energy inchide cu succes o oferta publica initiala de 140 mil. Euro si intra in top 5 IPO de pe bursa de la Bucuresti, fiind al doilea IPO ca marime al unei companii private. Top 10 IPO al Bursei de Valori Bucuresti a strans peste 3 mld. Euro, din care companiile antreprenoriale au o pondere sub 20%

  Premier Energy a anuntat pe 16 mai 2024 ca a incheiat cu succes oferta publica initiala derulata pe bursa de la Bucuresti, la capatul careia se asteapta la incasari brute de 695,1 mil. RON (circa 139,7 mil. Euro) din plasarea unui pachet de 28,75% din companie catre investitori, potrivit informatiil  Citeşte articolul integral