MIRSANU.RO

publicat la: 21.12.2021  13:06

Matei Paun, Black Sea Fund: Am cheltuit aproape jumatate din capitalul disponibil al fondului. Lucram la doua tranzactii – una in sanatate, alta in IT. Ne gandim serios sa ridicam un nou fond, care va tinti o capitalizare de minim 100 mil. euro si care se va uita si peste granite

 

“Am cheltuit pe la jumatate din capitalul disponibil, in prima jumatate a anului viitor vrem sa cheltuim suficient de mult din ce a ramas ca sa ne gandim la un fond urmator.  Noi suntem un fond destul flexibil vizavi de sectoare, in ceea ce priveste structuri, agnostici daca e sa fim minoritari sau majoritari“, a declarat Matei Paun, Managing Partner al Black Sea Fund la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021, a patra editie anuala a evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Black Sea Fund este unul dintre cele mai tinere fonduri de private equity din Romania, are un capital disponibil de circa 43 mil. euro si este concentrat pe investitii exclusiv pe piata locala.

“In momentul de fata lucram la tranzactii pe zona de sanatate si la o tranzactie pe zona de IT, in zona de software as a service in mod specific. Intr-o situatie antreprenorul cauta sa isi consolideze pozitia la nivel regional, in cealalta situatie antreprenorul cauta sa se extinda la nivel international. Ma astept sa le finalizam in prima parte a anului viitor si ca atare sa ajungem sa ne gandim serios la urmatorul fond“, precizeaza Matei Paun.

Ce spune acesta despre noul fond?

“Va tinti cel putin la 100 mil. euro, dar nu suntem agatati de cifre, va avea un focus pe Romania, dar va avea si flexibilitatea de a se uita peste granite“, explica reprezentantul Black Sea Fund.

Referitor la numarul de tinte de investitii in plaja actuala de tichete de M&A urmarite de Black Sea Fund fata de alte etaje de piata, Matei Paun spune: “As zice ca sunt mai multe, clar sunt mai multe, dar tichetul de investitie este mai mic. Daca mergem spre zona superioara de 10 mil. euro sau chiar peste ca sa nu spun ca atunci cand ajungi la zona de 50 mil. euro unde efectiv atragi toate fondurile din Europa si nu numai. Pe zona intre 4 si 8 mil. euro, sunt putini jucatori. Dar ambitiile noastre vor depasi aceasta zona cu urmatoarele fonduri la care lucram in momentul de fata. Asa cum fonduri regionale se vor gandi sa intre cu structuri de standalone in Romania, cred ca echipele autohtone se vor extinde treptat catre nivelul regional“.

“Ce este foarte important este sa gasim antreprenori cu care avem chimie, cu care impartim valori, obiectivul nr. 1 al unui fond fiind sa nu piarda bani si care sa nu pierzi bani trebuie sa construiesti o structura prin care sa treci prin criza intr-o maniera cat mai civilizata intr-un context in care ambele parti impartasesc aceleasi valori“, explica Matei Paun.

“Pandemia a impus o flexibilizare si asupra antreprenorilor si a investitorilor. Cand ne-am dat seama de caracterul tranzitoriu al pandemiei, am luat decizia ferma de a continua activitatile, ba chiar de a accelera anumite achizitii, am constatat ca pandemia a flexibilizat  si a sensibilizat antreprenorii la atuurile pe care le putem introduce mai departe decat banii pe care ii aducem si acest lucru va deveni un diferentiator din ce in ce mai important. Cred ca fondurile se vor diferentia nu neaparat prin banii pe care ii aduc sau lacomia de care dau dovada, ci mai degraba prin capacitatea de a ajuta antreprenorul in a-si atinge obiectivele prin a facilita accesul catre oameni cu foarte multa experienta in diverse domenii – marketing, vanzari, operational, digitalizare, extindere internationala“, a mai spus reprezentantul Black Sea Fund.

“Am constatat o tranzitie in discutiile care au loc. Acum 3 ani vorbeam mai mult despre bani si valoare, clar in ultimul an – an si jumatate cred ca discutiile sunt mai sofisticate cu ce venim inafara de bani, cum putem sa ii ajutam sa se extinda international, cum putem sa ii ajutam la nivel operational“, este de parere Matei Paun.

“Suntem in discutii cu mai multe persoane care au un background foarte interesant pe diferite zone pe care sa le aducem on board in echipa, lucru care ne ajuta sa putem sa ne diferentiem intr-un context in care banul este destul de ieftin si noi nu numai ca suntem in competitie cu alte fonduri, dar suntem in competitie si cu pietele de capital, cu bancile samd. Dar suntem aceasta clasa de investitori care poate veni cu acel smart money, care poate face diferenta fundamentala intre succes si lipsa unui succes“, a mai spus reprezentantul Black Sea Fund in panelul de Private Equity & Venture Capital al evenimentului MIRSANU.RO.

Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021 sunt Immofinanz, Dentons, Bursa de Valori București, ING Bank România, Prefera Foods, Alro, Mazars, Schoenherr și DLA Piper România.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Tranzacții

Early Game Ventures face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond EGV II intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi

  Managerul de capital de risc Early Game Ventures a anuntat pe 11 iulie 2024 ca face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Banii din fondul EG  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Robert Miklo, Colliers: Ne asteptam ca 2024 sa fie la un nivel similar cu 2023 in ceea ce priveste volumele de tranzactii din pietele CEE. In Romania, motorul pietei a fost sectorul industrial in primul semestru, iar in semestrul al doilea ma astept sa devina sectorul de birouri

  „Ce a avut impact si a condus nivelul investitiilor, in general, in Europa,  si in mod particular in regiunea CEE? Desigur, mereu oferta si cererea, dar asta a fost impactata de cresterea globala, care anunta a fi mai muta, de inflatie si ratele dobanzilor care au impact urias asupra randamentelo  Citeşte articolul integral