MIRSANU.RO

publicat la: 03.02.2025  19:56

Managerul de private equity Innova Capital a contractat in 2024 de la UniCredit Bank si EBRD un pachet de finantare de peste 34 mil. Euro pentru a rambursa imprumutul de achizitie al PayPoint din 2021 si a finanta extinderea companiei de portofoliu

 

Innova Capital, unul dintre cei mai activi investitori private equity din Europa Centrala si de Est, a contractat in cursul anului 2024 un pachet de finantare sindicalizata de peste 34 mil. Euro de la Unicredit Bank Romania si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD) pentru compania sa de portofoliu din Romania PayPoint Services, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Tranzactia de finantare a vizat rambursarea finantarii cu ajutorul careia Innova Capital a preluat in 2021 afacerea PayPoint din Romania, precum si pentru a asigura resurse de extindere a companiei sale de portofoliu care opereaza principala retea de procesare de plati in numerar si incarcare electronica prin puncte de retail din Romania.

Astfel PayPoint Services si Star Payments – compania prin care managerul de private equity Innova Capital detine afacerea PayPoint din Romania au contractat in septembrie 2024 un pachet de finantare care include o facilitate la termen de 14 mil. Euro si circa 21,8 mil. RON (aproape 4,4 mil. Euro), respectiv o facilitate revolving in valoare de 16 mil. Euro, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Banii imprumutati prin intermediul unei finantari sindicalizate de catre UniCredit Bank Romania si EBRD au ca scop principal rambursarea unui pachet de finantare folosit in 2021 de catre Innova Capital la achizitia afacerii PayPoint din Romania pe fondul exitului realizat de catre investitorul strategic britanic PayPoint.

Reprezentantii Innova Capital nu au oferit mai multe informatii pe marginea tranzactiei de finantare din portofoliul sau local pana la momentul publicarii acestui articol.

In aprilie 2021, EBRD si UniCredit Bank Romania au acordat o finantare sindicalizata in valoare totala de 25 mil. Euro care a acoperit partial pretul de achizitie in valoare totala de peste 48 mil. lire sterline (in jurul a 56 mil. Euro) agreat de catre cumparatorul Innova Capital cu vanzatorul Paypoint Plc, companie listata pe bursa de la Londra. La tranzactia de finantare din 2021, EBRD a contribuit cu 19 mil. Euro, in timp ce UniCredit Bank Romania a imprumutat 6 mil. Euro in cadrul finantarii sindicalizate contractate pentru preluarea PayPoint din Romania.

In aceste conditii, investitorul strategic britanic si-a realizat exitul de pe piata de profil din Romania, in perimetrul tranzactiei de vanzare intrand participatiile detinute de catre Paypoint in cadrul companiilor locale PayPoint Services SRL, Payzone SA si SC P.P. Network Progresimo SRL.

Pe 8 aprilie 2021, vanzatorul a incasat din tranzactia incheiata cu Innova Capital un prêt de 48,3 mil. lire sterline, din care a realizat un profit de 30 mil. lire sterline. Ulterior, pe 2 noiembrie 2021, compania britanica Paypoint a obtinut inca 0,3 mil. lire sterline ca urmare a ajustarii unei facilitati privind capitalul de lucru, ridicand astfel suma totala obtinuta din vanzarea PayPoint din Romania la 48,6 mil. lire sterline. O parte dintre banii incasati de catre vanzatorul britanic a fost atunci alocata rambursarii partiale a unei facilitati de credit revolving si pentru reducerea datoriei nete a companiei.

Pentru Innova Capital segmentul de procesare de plati din Romania si, in sens mai larg, sfera serviciilor financiare, este una dintre cele mai atractive nise de crestere, avand in vedere ca dupa achizitia platformei PayPoint in 2021 a urmat in mai 2023 anuntul privind achizitia pachetului majoritar al retelei de profil Netopia.

Managerul de fonduri de private equiy de talie regionala Innova Capital si-a majorat semnificativ puterea de achizitie in 2024 dupa ce a inchis cu succes ultimul sau fond de investitii Innova/7 la o capitalizare finala de 407 mil. Euro, reusind sa depaseasca atat tinta sa initiala de 350 mil. Euro, cat si tinta sa hard cap de 400 mil. Euro intr-un context dificil pentru strangerea de noi fonduri de catre managerii din Europa Centrala si de Est.

Innova/7 este déjà pe lista fondurilor care au fost selectate pentru a primi angajamente de capital prin intermediul programului PNRR gestionat de catre Fondul European de Investitii (EIF) impreuna cu Guvernul Romaniei.

EBRD este alaturi de alte institutii financiare internationale unul dintre investitorii LP din spatele fondului Innova/7 administrat de catre Innova Capital, dupa ce a aprobat anterior un angajament de capital de pana la 50 mil. Euro in noul fond de private equity regional.

Innova Capital este un investitor private equity cu o experienta bogata in achizitii de companii pe piata din Romania si este la ora actuala unul dintre cei mai activi investitori financiari in tranzactii locale de fuziuni si achizitii (M&A).

Astfel, istoricul sau recent din Romania este marcat  de achizitia participatiei majoritare de 51% din grupul de firme EMI fondat de catre antreprenorul Jerome France in cadrul unei tranzactii din 2023, estimate la aproximativ 25 – 30 mil. Euro, care combina un exit partial cu o majorare de capital pentru extinderea ulterioara a companiei.

La celalalt capat al spectrului M&A, Innova Capital a semnat in 2024 un exit local catre investitorul strategic franco – italian EssilorLuxottica prin vanzarea pachetului de 100% din actiunile Optical Investment Grup, platforma creata pe piata magazinelor de optica prin combinarea achizitiilor sale anterioare Optiblu si Optiplaza.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fuziuni Şi Achiziții

Investitorul Emma Capital care a facut IPO-ul Premier Energy pe bursa de la Bucuresti isi extinde portofoliul din Romania si din regiune cu o achizitie pe piata serviciilor medicale private prin preluarea afacerii de peste 53 mil. Euro a Diamedix Impex. Activele din Romania continua sa fie atractive pentru portofoliile marilor investitori cehi

  EMMA Capital, grup de investitii controlat de catre investitorul ceh Jiří Šmejc, cumpara prin intermediul unui vehicul de investitii pachetul integral de actiuni al companiei Diamedix Impex, care activeaza pe piata serviciilor medicale private, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de  Citeşte articolul integral