MIRSANU.RO

publicat la: 17.02.2025  21:53

Managerul baltic de fonduri de investitii Invalda INVL, cumparatorul platformei locale Pehart, a anuntat ca a strans de la investitori capital de 305 mil. Euro la prima inchidere a noului sau fond regional. INVL Private Equity Fund II: Nu avem un scop exact pentru a investi in Romania si cand alegem sa investim ne uitam in principal la compania – tinta, nu la tara

 

Managerul baltic de investitii Invalda INVL a anuntat pe 17 februarie 2025 ca a strans capital de la investitori de 305 mil. Euro la prima inchidere a noului sau fond regional, depasind déjà tinta fondului de 250 mil. Euro, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Fondul de private equity INVL Private Equity Fund II a primit o sustinere puternica atat din partea investitorilor existenti, cat si din partea noilor investitori, din baza de investitori a noului fond – cel mai mare ridicat vreodata in tarile baltice, facand parte antreprenori din statele baltice, birouri de familie si investitori institutionali precum Fondul European de Investitii (EIF), fonduri de pensii administrate de catre managerul de asset management Luminor, SB Asset Management si IPAS INVL Asset Management din Letonia, precum si firma de asigurari de viata UAB SB Draudimas.

Strangerea de angajamente de capital de la investitori va continua pana va atinge nivelul vizat de hard cap al noului fond, care este de 400 mil. Euro.

Abris Capital Partners, unul dintre cei mai mari manageri de private equity din Europa Centrala si de Est, a anuntat pe 10 decembrie 2024 ca a semnat un acord pentru vanzarea grupului Pehart in cadrul unei tranzactii de tip secondary parafate cu INVL Baltic Sea Growth Fund,

Capitalul pentru finantarea achizitiei grupului Pehart va fi asigurat de catre INVL Baltic Sea Growth Fund si unii dintre investitorii sai existenti care co-investesc prin intermediul INVL Baltic Sea Growth Fund Co-Invest Fund II, a precizat cumparatorul Pehart, care asteapta incheierea tranzactiei in primul trimestru din 2025.

Investitia minima de capital in fondul INVL Private Equity Fund II a fost de 10 mil. Euro, insa investitorii pot investi in fond prin intermediul INVL Private Equity Capital Fund II cu un tichet minim de 125.000 Euro, ceea ce in mod subsecvent a atins o marime totala de 116 mil. Euro.

Pentru a-si alinia interesele cu investitorii in fondul INVL Private Equity Fund II, Invalda INVL si echipa de management a fondului au investit, de asemenea, 32,7 mil. Euro, reprezentand 11% din dimensiunea actuala a fondului.

“Aceasta mare strangere de fonduri reflecta increderea investitorilor in munca noastra, precum si o vedere pragmatic asupra perspectivelor si a potentialului din regiune. De asemenea, semnaleaza oportunitati pentru companiile si tarile din regiune care cauta investitii”, a declarat Darius Šulnis, CEO al Invalda INVL.

INVL Private Equity Fund II va investi capital in companii din Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Romania si, mai larg, in pietele Uniunii Europene.

„Noi nu avem un scop exact pentru a investi in Romania si cand alegem unde sa investim ne uitam in principal la compania – tinta, nu la tara. Ne-ar placea sa sprijinim companii cu potentialul de a deveni lideri in sectoarele lor competitive si care sa conduca la crearea de valoare, alaturi de oamenii talentati si determinati din spatele succesului lor”, a declarat pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO Vytautas Plunksnis,  Partner al fondului de investitii INVL Private Equity Fund II.

Intrebat care este valoarea totala a tranzactiilor (pipeline) la care noul fond lucreaza in Romania acum, Vytautas Plunksnis a raspuns: „Avem tranzactii in stadii diferite si nu ar fi corect sa oferim cifre pentru ca in M&A (fuziuni si achizitii, n.r.) totul se schimba foarte repede”.

Noul fond de private equity administrat de catre Invalda INVL are ca strategie de investitii preluarea de participatii majoritare sau pachete minoritare semnificative de actiuni in companii din diferite sectoare.

Tinta managerului de fond este constructia unui portofoliu de 10 – 12 investitii prin tranzactii cu un tichet intre 10 mil. Euro si 40 mil. Euro per achizitie, fiind preferate insa tichetele de capital in jurul a 25 – 30 mil. Euro per tranzactie. Pentru tranzactii mai mari, fondul va merge alaturi de co-investitori.

Fondul precedent INVL Baltic Sea Growth Fund care a strans 165 mil. Euro de la investitori a incheiat anul 2024 cu o rata interna de rentabilitate (IRR) neta de 25%, iar valoarea totala a capitalului rambursat catre investitori a depasit de 2 ori nivelul capitalului investit, conform reprezentantilor Invalda INVL Group.

Vytautas Plunksnis, Head of Private Equity al INVL Asset Management, preciza in decembrie 2024 pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO ca investitorul financiar baltic cauta pe piata din Romania companii la o valoare de intreprindere de 30 – 150 mil. Euro, cu EBITDA de 5 – 20 mil. Euro.

Invalda INVL, care administreaza o gama mai larga de fonduri de investitii, este déjà un investitor activ pe piata din Romania, unde are investitii in sectoarele de energie regenerabila si forestier.

Fondul de investitii INVL Renewables Funds I dezvolta circa 350 MW de parcuri de energie solara si are in plan sa investeasca peste 220 mil. Euro.  INVL Sustainable Forest and Farmland Fund II are circa 2.000 de hectare de paduri in Romania si intentioneaza sa isi majoreze investitiile in aceasta arie, conform informatiilor oferite de catre managerul baltic de active.

Capitalul proaspat strans de la investitori pentru fonduri de investitii cu focus pe regiune, inclusiv pe piata din Romania, a depasit 2 mld. Euro, daca luam in calcul exclusiv platformele de investitii care si-au anuntat lansarea, respectiv prima inchidere sau final closing (inchidere finala) in intervalul 1 ianuarie 2024 – 4 februarie 2025, potrivit datelor centralizate de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO pe baza anunturilor facute publice de catre marile institutii financiare internationale, respectiv managerii de fonduri.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fuziuni Şi Achiziții

Investitorul Emma Capital care a facut IPO-ul Premier Energy pe bursa de la Bucuresti isi extinde portofoliul din Romania si din regiune cu o achizitie pe piata serviciilor medicale private prin preluarea afacerii de peste 53 mil. Euro a Diamedix Impex. Activele din Romania continua sa fie atractive pentru portofoliile marilor investitori cehi

  EMMA Capital, grup de investitii controlat de catre investitorul ceh Jiří Šmejc, cumpara prin intermediul unui vehicul de investitii pachetul integral de actiuni al companiei Diamedix Impex, care activeaza pe piata serviciilor medicale private, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de  Citeşte articolul integral