Adrian Mîrșanu

publicat la: 02.09.2016  19:37

Logo a plătit astăzi 30,2 mil. Euro pentru achiziția a 100% din TotalSoft. Bancherii de investiții britanici de la Clearwater și firma de avocatură RTPR Allen & Overy au asigurat servicii de consultanță de partea vânzătorului. Liviu Drăgan, vânzător al companiei pe care a fondat-o: “Vânzarea a fost o dorință. Managementul companiei rămâne și după tranzacție, avem un potențial mare de dezvoltare cu Logo”

 

Compania turcească Logo a anunțat, astăzi, că a cumpărat 100% din acțiunile TotalSoft pentru un preț total de 30,246 mil. Euro. Cumpărătorul a precizat că achiziția a fost finanțată în proporție de 57% în numerar, iar restul de 43% prin credit bancar.

Logo Software Investment SA, subsidiară deținută integral de compania turcească, este cumpărătorul acțiunilor TotalSoft în baza acordului încheiat cu Ferabosco Investments Limited și fondul de investiții South Eastern Europe Fund LP, administrat de către Global Finance. Astfel, Global Finance își vinde participația de circa 90% din TotalSoft, exitul fiind realizat împreună cu acționarii minoritari ai companiei – Liviu Drăgan, director general și fondator al companiei (o participație de circa 10%), respectiv Florin Manea, directorul tehnic al companiei (cu un pachet de peste 1%).

Jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a anunțat în premieră tranzacția de exit a fondului de investiții Global Finance din TotalSoft pe 26 octombrie 2015.

De asemenea, pe 1 septembrie, jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a anunțat, de asemenea, în premieră că Logo semnează achiziția TotalSoft pentru un preț de aproximativ 30 mil. Euro, informații confirmate prin anunțul oficial de astăzi al cumpărătorului.

Tranzacția a fost semnată și finalizată astăzi la București, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Potrivit informațiilor făcute publice de către cumpărător, Logo Yazilim Sanayi ve Ticaret a cumpărat pachetul integral de acțiuni la TotalSoft pentru o valoare de întreprindere de 30 mil. Euro.

Prețul plătit reflectă o evaluare a companiei la un multiplu de 8,6 aplicat EBITDA înregistrat în 2015, când valoarea acestui indicator a fost de 3,48 mil. Euro. Raportat la EBITDA bugetat pentru acest an, de peste 4 mil. Euro, prețul plătit evaluează TotalSoft în jurul unui multiplu de 7 EBITDA.

Vânzătorii au organizat un proces competitiv pentru atragerea investitorilor interesați, prin acordarea mandatului de vânzare al TotalSoft către banca britanică de investiții Clearwater. De asemenea, vânzătorii au fost asistați pe zona de consultanță juridică de către casa de avocatură RTPR Allen & Overy, potrivit informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Surse din piață susțin că Logo intenționează să acopere o parte din achiziția TotalSoft cu un împrumut de la ING Bank România. Reprezentanții Logo și cei ai ING Bank nu au putut fi contactați până la momentul publicării articolului pe marginea acestui subiect.

Cu această tranzacție, Global Finance își face exitul din afacerea TotalSoft la 11 ani după ce a cumpărat un pachet de 88%.

Fondul elen de investiții a realizat în vară și exitul din afacerea de reciclare Green Group astfel că Global Finance mai are în acest moment în România portofoliul de proprietăți imobiliare, unde investițiile s-au derulat printr-un fond special dedicat pieței imobiliare din regiune.

Liviu Drăgan, fondator al TotalSoft și unul dintre vânzătorii companiei în tranzacția încheiată astăzi, își păstrează poziția de conducere.

Contactat telefonic, Liviu Drăgan a declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO: “Vânzarea (pachetului deținut – n.r.) a fost o dorință. Managementul companiei rămâne și după tranzacție, avem un potențial mare de dezvoltare cu Logo”.

Vânzările pe piețele internaționale au avut o pondere de 23% în vânzările totale ale TotalSoft din 2015. Anul trecut, TotalSoft a înregistrat venituri de 21,3 mil. Euro, iar pentru primul semestru al acestui an a raportat venituri de 10,65 mil. Euro. Câștigurile obținute înaintea plății dobânzilor, taxelor, deprecierii și amortizării (EBITDA) au fost în primele șase luni ale anului de 1,97 mil. Euro.

Achiziția TotalSoft întărește potențialul de creștere pentru Logo pe piețele internaționale și dă posibilitatea unui transfer de know – how al Logo pe partea de soluții pentru IMM-uri către piața din România.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

Raiffeisen Bank SA a atras printr-o emisiune de obligatiuni ‘’verzi’’ 400 mil. Lei pe 5 ani la un cupon de peste 3% pe an

  Raiffeisen Bank SA, subsidiara locala a grupului bancar austriac Raiffeisen si una dintre bancile din top 6 dupa active din Romania, a anuntat pe 7 mai 2021 ca a plasat o emisiune de obligatiuni de 400,575 mil. Lei in conditiile in care emisiunea a fost suprasubscrisa de 1,6 ori la o cerere de 650 m  Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul brazilian BRF si-a facut exitul din Romania dupa vanzarea afacerii sale locale catre grupul Aaylex pentru un pret de 20 mil. euro

  Grupul brazilian BRF, una dintre cele mai mari companii globale din industria alimentara, a anuntat pe 4 mai 2021 finalizarea exitului sau de pe piata din Romania prin vanzarea pachetului sau de 100% din actiunile Banvit Foods SRL catre grupul Aaylex, jucator de top pe piata locala a carnii de pui.   Citeşte articolul integral