MIRSANU.RO

publicat la: 13.09.2023  07:59

Liviu Dragan, fondator DRUID: Evaluarea DRUID dupa seria B de finantare este de 100 mil. USD. Urmatoarea runda de finantare pentru dezvoltarea start-up-ului de inteligenta artificiala, asteptata in 2025

 

Evaluarea start-up-ului de inteligenta artificiala DRUID dupa atragerea seriei B de finantare este de 100 mil. USD, a declarat in exclusivitate pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO Liviu Dragan, fondator al companiei.

DRUID a anuntat pe 12 septembrie 2023 ca a atras o runda de investitii de 30 mil. USD de la mai multi investitori cu capital de risc in frunte cu fondul american de venture capital TQ Ventures.

Pe lista noilor investitori in companie se afla Smedvig Capital, Endeavor si Verve Ventures, care se alatura astfel unor investitori existenti precum GapMinder, Hoxton Ventures si Karma Ventures.

„Datorita rundei secondary, practic angel investors nu mai avem. Investitorii sunt founders (fondatorii – n.r.) si VC- uri. Eu raman cel mai important actionar”, a precizat Liviu Dragan pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

 

druid ai serie B main

Start-up-ul de tehnologie DRUID a fost fondat in Romania in urma cu 5 ani de catre Liviu Dragan, Andreea Plesea, Daniel Balaceanu, Bogdan Pietroiu si Bogdan Grigorescu.

Un alt manager de capital de risc care a investit anterior in DRUID este Early Game Ventures.

GapMinder si Early Game Ventures se numara printre managerii locali de capital de risc care strang in acest moment noi fonduri de venture capital.

Banii din noua runda de finantare pentru DRUID sunt destinati extinderii internationale, cu precadere pe piata din SUA care are o pondere de 60% din veniturile actuale ale companiei. DRUID a raportat pentru 2022 o crestere de 2,5 ori a veniturilor recurente comparativ cu anul anterior si se asteapta la o crestere de 3 ori in 2023.

In 2022, DRUID a atras o runda de finantare de 15 mil. USD, iar suma dubla atrasa la numai un an dupa investitia anterioara confirma ritmul accelerat de crestere al companiei.

Intrebat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO care este orizontul asteptat pentru atragerea urmatoarei runde de investitii, Liviu Dragan a raspuns: „2025.”

DRUID a atras recent in echipa globala cativa executivi – cheie de la UiPath, printre care si Vargha Moayed – fostul Chief Strategy Officer sau Mihai Faur, fostul CIO al UiPath. 

Din portofoliul de clienti al DRUID fac parte clienti de talie internationala precum Kmart, Liberty Global, White Castle, NHS, Auchan, Société Générale, Erste Group, BNP Paribas sau Axa.

TQ Ventures, principalul investitor din seria B de finantare a DRUID, este un manager de capital de risc fondat in 2018 de catre Andrew Marks, Schuster Tanger si Scooter Braun, arata datele platformei Crunchbase.

Smedvig Capital este un manager de capital privat al carui presedinte este Anna Margaret Smedvig, care este implicata si in family office-ul Smedvig. Smedvig Capital, care este un investitor activ si pe piata de private equity, participa, de regula, la runde de finantare de serie A  si B, unde participa cu tichete de capital de la 3 – 10 mil. lire sterline.

Familia Smedvig are un istoric de investitii care porneste din Norvegia in urma cu peste 100 de ani si care dupa patru generatii a ajuns sa administreze active de 2,2 mld. USD. Smedvig investeste, de regula, in afaceri din Europa de Nord, Marea Britanie si Olanda. A investit direct capital de 565 mil. USD, si circa 1,5 mld. USD prin fonduri de private equity. Portofoliul de active administrat de catre Smedvig variaza de la imobiliare la fonduri de private equity, fonduri de investitii sau administrare de active cu venit fix (asset management). In 1990, compania Smedvig ASA a fost listata pe bursa de la Oslo.

Un alt investitor proaspat in afacerea DRUID este fondul de investitii Endeavor Catalyst, infiintat de catre reteaua globala de antreprenoriat Endeavor, care a intrat in Romania in februarie 2021.

Verve Ventures, un alt investitor nou in DRUID, este o firma de administrare de capital de risc din Elvetia, fondata in 2010 de catre Steffen Wagner si Lukas Weber, care investeste circa 60 – 70 mil. Euro pe an, numarandu-se printre cei mai activi investitori in start-up-uri din Europa.

Antreprenorul Liviu Dragan a demarat afacerea DRUID in 2018, la putina vreme dupa exitul sau din 2016 din afacerea IT pe care a fondat-o TotalSoft, vanduta pentru 30 mil. Euro catre compania turceasca Logo.

Sectorul de start-up-uri de tehnologie a cunoscut in ultimii ani o efervescenta in Romania si in regiunea Europei Centrale si de Est pe fondul ridicarii de noi fonduri de venture capital si a increderii aratate de investitori dupa povesti de succes precum IPO-ul UIPath de pe bursa americana Nasdaq din 2021, care a confirmat statutul de decacorn al start-up-ului pornit din Romania.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Conținut Partener

Programul Made in Romania al Bursei de Valori Bucuresti a anuntat cele 15 povesti antreprenoriale romanesti finaliste ale editiei a VI-a in cadrul Galei de premiere din data de 26 septembrie

    27.09.2023
  • Pe 26 septembrie, in cadrul Galei de premiere a programului Made in Romania au fost anuntate cele 15 companii finaliste.
  • Votul publicului a desemnat 3 dintre cele 15 companii finaliste, in timp ce membrii Juriului Made in Romania au ales urmatoarele 12 p  Citeşte articolul integral

Conținut Partener

Reactie APAPR cu privire la amendament Pilonul II de pensii private

 
APAPR respinge cu fermitate propunerea depusa azi in Parlament de eliminare a obligativitatii Pilonului II de pensii private. Mecanismul propus este menit sa distruga cea mai de succes reforma structurala a ultimilor 15 ani, care a dus Romania in randul tarilor civilizate. Toa  Citeşte articolul integral