„In 2024, probabil ca va fi cel mai scurt an din viata mea pentru ca ma voi muta la New York de la 1 februarie si va trebui sa manageriez de acolo DRUID. Ceea ce inseamna ca voi calatori foarte mult pentru ca nu voi abandona echipa din Bucuresti, care este totusi technical competence (competenta tehnica). Voi calatori la biroul din Londra, la cel din Singapore, deci va fi un an foarte complicat pentru ca gift-ul (cadoul) primit cu generative AI a determinat ca apetitul companiilor sa fie foarte mare si sa creasca cererea pentru o plaforma similara cu a noastra de conversational AI empowering generativ si lucrul asta face ca trebuie sa fim foarte dinamici.”, a declarat Liviu Dragan, fondator si CEO al start-up-ului DRUID AI, la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023, eveniment organizat pe 7 decembrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO alaturi de jucatori activi in tranzactiile de M&A, finantare, piete de capital si real estate din Romania si din spatiul Europei Centrale si de Est.
„Acum nu se mai pune problema unei competente formidabile a platformei, se pune problema unei viteze foarte mari pentru ca tehnologiile apar cu o viteza formidabila. Deci marea arta este sa te adaptezi si imediat sa o preiei in platforma si ca atare este un ritm absolut deosebit.”, adauga acesta.
„Ce vad in 2024? Eu am o minte destul de conservatoare, ma gandesc doar sa imi ating cifrele pe care le promit. Asta e principalul lucru. Paliere de unicorni samd, cu toata apetenta mea pentru imaginar si pentru vis, am un bun simt care ma determina sa nu-l spun decat atunci cand voi ajunge la o platforma care sa imi permita sa vad mai clar partea asta. Pe mine ma framanta, si asa am fost intotdeauna, sa imi ating promisiunile, bugetele s.a.m.d. In 2024, noi avem o puternica prezenta in Europa, avem si in diferite tari din Asia, chiar si Middle East, si avem clienti mari in SUA.”, este de parere Liviu Dragan.
„Targetul meu este sa merg si in zona de small si medium pentru ca in baza referintelor puternice ca Bank of America, US Air Force, este nevoie sa beneficiezi de referintele astea mari ca sa poti sa mergi si asta e un challenge special din punctul meu de vedere pentru ca e un alt motor. Eu in general am fost cu enterprise tot timpul sa am referinte mari si dupa aia sa merg mai departe. Acum acest dupa aia trebuie sa il fac pe o piata care nu imi este foarte comuna, si anume foarte prietenoasa. Si de asta ma si mut acolo si mut o mare parte din competenta de la Bucuresti”, afirma fondatorul start-up-ului de inteligenta artificiala DRUID.
DRUID AI a anuntat pe 12 septembrie 2023 ca a atras o runda de investitii de 30 mil. USD de la mai multi investitori cu capital de risc in frunte cu fondul american de venture capital TQ Ventures, pe lista noilor investitori in companie intrand si Smedvig Capital, Endeavor si Verve Ventures, care se alatura astfel unor investitori existenti precum GapMinder, Hoxton Ventures si Karma Ventures. Runda de finantare de serie B a ridicat evaluarea DRUID la circa 100 mil. USD, dupa ce in 2022 compania a avut o alta runda de finantare de 15 mil. USD, ceea ce indica un ritm exponential de dezvoltare pe pietele externe al start-up-ului condus de catre antreprenorul Liviu Dragan.
Intrebat cum a fost runda de finantare din 2023, fondatorul DRUID a detaliat: „A fost o golgota (…) Am avut peste 80 VC-uri cu care am vorbit in cateva sute de intalniri. Eu nu am avut ca alte companii din pacate oameni specializati. Am fost doar eu. Orice VC vrea sa vorbeasca cu antreprenorul, cu fondatorul. Deci, eu nu puteam sa spun vorbeste tu”.
„Problema este ca cel mai mult ma bucurau cei ce renuntau din prima. Cei care m-au chinuit au fost cei cu care am vorbit de vreo 10 ori, ii convingeam, erau foarte fericiti si dupa aceea spuneau: Domle, ne-am dus la investment committee (care aproba investitiile unui VC in companii – n.r.) si au zis sa mai asteptam. In fine, iti dadeau un raspuns elegant. Deci, nu a fost simplu timp de 3 – 4 luni. Intalnirile nu puteai sa le amani, chiar si cu un client, mai poti sa amani o jumatate de ora, insa acele intalniri nu puteai sa le amani. Si dupa ce vorbeam, fiecare mai voia ceva, fie un raport, mai voia o situatie. A fost o perioada complicata. Si mai ales nu esti sigur de nimic. Cu exceptia ultimei luni cand primisem vreo 3 term sheet-uri care m-au relaxat. Pana atunci nu stii cum se inchide”, a adaugat fondatorul DRUID.
„Din fericire insa, partenerii actuali, toti au investit in runda asta, care pentru mine a fost cel mai important lucru. Nu noul investitor, ci faptul ca cei existenti care stiu foarte bine DRUID-ul, toti au investit maxim fata de cat li se permite ca pro rata. Mai mult decat atat, mare parte din ei fiind un oversubscription au facut si secondary, ceea ce inseamna ca business angels au putut sa iasa si sa vanda. La un valuation de 100 mil. USD, ei (business angels – n.r.) au vandut de 6 mil. USD, dar ei mai vandusera de-a lungul timpului. Acum au cam iesit toti.”, a povestit Liviu Dragan.
„Acum TQ din SUA a fost lead investor si care a investit 16 mil. USD, toti ceilalti parteneri care au investit maximum din cat aveau voie 8 mil. USD si a mai fost Smedvig din Londra care au dat un term sheet. Si apoi a mai fost un secondary, unde a mai investit si Endeavor, o companie care sunt foarte mandru ca a investit. Per total au fost 30 mil. USD plus inca 5 mil. USD pe secondary ca suma totala”, a mai precizat antreprenorul din sectorul de tehnologie.
„TQ este un VC cunoscut in SUA, cu o mentalitate mai eficienta, cu care partea de audit a durat 2 – 3 saptamani la o suma destul de importanta. Eu detin acum cam 25%, ceilalti mai detin circa 5%. Eu sunt cel mai mare investitor in continuare. Noi, fondatorii, avem vreo 30%, iar restul de 70% sunt investitorii. TQ care a investit 15 – 16 mil. USD la o evaluare de 100 mil. USD are vreo 12% – 13% din DRUID”, a explicat Liviu Dragan impactul ultimei runde de finantare atrase asupra actionariatului DRUID.
Antreprenorul Liviu Dragan a demarat afacerea DRUID in 2018, la putina vreme dupa exitul sau din 2016 din afacerea IT pe care a fondat-o TotalSoft, vanduta pentru 30 mil. Euro catre compania turceasca Logo.
Intrebat cand isi va face exitul din DRUID, Liviu Dragan a raspuns ca va ramane legat mereu de zona de software.
„Eu nu mi-am dorit nici din TotalSoft sa ies si nu am crezut ca o sa ies. Eu am crezut ca o sa raman in TotalSoft toata existenta mea. Dar asa s-a intamplat pentru ca eu eram obisnuit cu fonduri de investitii (equity funds) care aveau o cu totul alta atitudine, iar apoi a fost un investitor strategic care avea o atitudine de proprietar (owner), care era putin diferita si cu care eu nu eram obisnuit ca sa fiu sincer”, a punctat Liviu Dragan.
„Vizavi de DRUID, intrebarea legata de exitul meu mi-au pus-o toti investitorii intr-un fel si marturisesc ca eu nu ma vad iesind din DRUID pentru ca imi place foarte mult ce fac. Sigur, ca la un moment dat, sa fac un pas lateral in zona operationala, dar fata de produs voi ramane apropiat tot timpul. Nu vad de ce nu as face. Asta mi-a placut intotdeauna sa fac produse software sa vad cum pot sa evolueze alaturi de colegii mei si lucrul asta este fascinant, adica nu am o ratiune pentru care as vrea sa ma retrag (…) Asta este cred drumul meu si nu am sa il parasesc.”, a precizat antreprenorul din sectorul de software.
Intrebat unde vede viitorul DRUID, intr-un IPO pe bursa sau intr-o vanzare catre un investitor strategic, acesta a raspuns: „Eu vreau ca DRUID sa fie cea mai populara, cea mai puternica platforma de conversational AI pentru internal users (angajati). Aici batalia o simt putin diferita fata de cea pe external users unde este mult mai aglomerata pentru ca pentru internal users (angajati) necesita foarte mult business competence si foarte multe platforme ca ale noastre se formeaza cu tineri, cu talent tehnologic deosebit, dar incorporeaza prea tarziu si business knowledge. Eu am avut sansa, fara sa spun ca asa am gandit-o, pentru ca o parte din aceasta a venit din TotalSoft, cu foarte multa competenta si razboaie purtate in business”.
„Bill Gates spunea acum vreo 2 saptamani ca in 3 – 4 sau 5 ani toti angajatii vor avea un asistent virtual. Acum nu inseamna ca tot ce a spus Bill Gates s-a adeverit, dar este un inteligentium real. Nu ma gandesc la un IPO (al DRUID – n.r.), ca sa fiu sincer, nici nu am competente, nici nu inteleg prea bine. Stiu ca pot sa inteleg sa creez DRUID-ul si sa devina un jucator formidabil pe internal users din punct de vedere strategic, sigur si pe external users din punct de vedere oportunist. Dar pe partea de internal users (angajati) este o piata orizontala, ma simt mai bine”, a mai spus Liviu Dragan, fondator si CEO al DRUID la panelul Vanzator vs Cumparator din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023 sunt Mazars, Agista, Value4Capital si Fondul Roman de Contragarantare.
CITESTE AICI TOATE ARTICOLELE evenimentului MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023