MIRSANU.RO

publicat la: 05.01.2015  15:46

Lista de exclusivități MIRSANU.RO de la lansarea pe 16 octombrie 2014. Aici ați aflat prima oară despre tranzacții majore și mutările făcute la vârful băncilor, în lumea Big Four, a bancherilor de investiții, a avocaților și a fondurilor de investiții – de la vânzarea Volksbank România către Banca Transilvania, vânzarea fabricii P&G de la Timișoara către Dalli, mandatul Deloitte de vânzare a magazinelor Billa din România și Bulgaria, plecarea lui Marinel Burduja de la șefia BRCI până la intrarea Deutsche Bank în cursa pentru achiziția pachetului de credite neperformante de peste 400 mil. euro de la BCR

 

Jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a contabilizat lista de exclusivități pentru anul 2014, în cele aproximativ două luni de activitate de la lansarea sa pe 16 octombrie. MIRSANU.RO a scris în premieră despre cea mai importantă tranzacție semnată anul trecut, vânzarea Volksbank România către Banca Transilvania, precum și despre vânzarea fabricii de detergenți a gigantului american Procter & Gamble către grupul german Dalli.

tabel lista exclusivitati MIRSANU.RO 2014

Astfel, pe 16 octombrie, jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a intrat pe piață cu știrea potrivit căreia francezii de la GDF Suez plătesc circa 35 mil. euro austriecilor de la OMV Petrom și germanilor de la E.ON pentru achiziția a 57% din afacerea Congaz de distribuție a gazelor.

Pe 20 octombrie, am scris despre culisele vânzării activelor Enel din România, una dintre cele mai mari tranzacții aflate acum în curs pe piața de fuziuni și achiziții, și anume că grupul german E.ON pregătește o ofertă pentru achiziția distribuțiilor Enel din Banat și Muntenia.

Pe 21 octombrie, tot în dosarul vânzării activelor Enel, am anunțat că francezii de la GDF Suez sunt interesați de achiziția a două – trei companii din pachetul de participații scos la vânzare de către italieni.

Pe 24 octombrie, jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO scria că avocații de la Schoenherr asistă BCR la vânzarea unui pachet de credite neperformante de 433 mil. euro, iar pe 27 octombrie, am anunțat în premieră că Deutsche Bank a intrat în cursa pentru achiziția acestui pachet, al doilea ca mărime în 2014 după cel în valoare de 498 mil. euro vândut de către Volksbank România. Tranzacția a fost confirmată în a doua jumătate a lunii decembrie prin anunțul BCR că un pachet de 400 mil. euro de credite neperformante a fost vândut.

Pe 29 octombrie, Horia Ciorcilă, președintele Băncii Transilvania, declara în exclusivitate pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO că face oferte pentru cumpărarea de bănci locale și că interesul instituției financiare cu sediul la Cluj – Napoca este predilect pentru majorarea cotei de piață pe segmentul de retail, declarații confirmate ulterior de achiziția Volksbank România.

Pe 31 octombrie, am anunțat în premieră că fondul de investiții Oresa Ventures intră pe piața IT cu o achiziție de circa 10 mil. euro, prin preluarea unui pachet de aproximativ 49% din acțiunile Romanian Business Consult (RBC), liderul pieței de soluții de profil pentru retail și industria alimentară. Tranzacția a fost oficial confirmată pe 5 noiembrie printr-un comunicat comun al celor două părți.

Pe 3 noiembrie, am scris din nou din culisele vânzării de active Enel despre echipa de consultanți a Nuclearelectrica în această tranzacție, adică un consorțiu condus de către Raiffeisen Bank România, din care fac parte avocații de la Popovici, Nițu & Asociații pe partea de consultanță juridică, BDO Business Advisory, respectiv asocierea dintre Roener EnergyPro și ICPE.

Pe 4 noiembrie, cehii de la APS, aflați în consorțiul cu Deutsche Bank, fondul de investiții AnaCap și HIG Capital care a bifat cu Volksbank România cea mai mare achiziție pe piața creditelor neperformante, declarau în exclusivitate pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO că au în derulare câteva tranzacții majore pe segmentul acestui tip de active scoase la vânzare de către bănci.

Pe 11 noiembrie, am anunțat plecarea lui Marinel Burduja, unul dintre cei mai cunoscuți bancheri locali, de la șefia băncii lui Dorinel Umbrărescu, Banca Română de Credite și Investiții.

Pe 12 noiembrie, am scris în premieră despre vânzarea fabricii de detergenți de la Timișoara a gigantului american P&G din sectorul de bunuri de larg consum către germanii de la Dalli.

Pe 18 noiembrie, jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a anunțat în premieră despre discuțiile pe care Banca Transilvania le poartă pentru achiziția Volksbank România. Pe 26 noiembrie, Banca Transilvania confirmă demersurile printr-un comunicat adresat Bursei de Valori București în care își informa investitorii că există negocieri și că nu este nimic semnat, dar că acest lucru va fi anunțat în situația unei tranzacții.

Pe 1 decembrie, am anunțat că Deloitte, firmă din celebrul careu de consultanță și audit Big Four, are mandatul pentru vânzarea rețelei din România și Bulgaria a lanțului austriac de comerț Billa, patronat de germanii de la Rewe, în cadrul unei tranzacții care ar putea totaliza până la 500 mil. euro.

Pe 3 decembrie, jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO anunța tot în premieră că Banca Transilvania a ajuns la un acord pentru preluarea Volksbank România și că urmează să fie semnat în perioada imediat următoare contractul de achiziție. Pe 10 decembrie, reprezentanții Băncii Transilvania și ai Volksbank România confirmă informațiile MIRSANU.RO și anunță semnarea contractului.

Pe 7 decembrie, polonezul Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori București, povestea în exclusivitate cum au fost demarate la Londra negocierile pentru vânzarea de acțiuni ale Bursei de la București către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Pe 10 decembrie, am scris în premieră că banca de investiții Rothschild a fost angajată de către fondul de investiții Advent International pentru vânzarea rețelei de servicii medicale private Regina Maria.

Pe 11 decembrie, am anunțat că Ioana Mihai, Director Debt Capital Markets în cadrul BCR, cea mai mare bancă locală, vine pe poziția de șef în cadrul departamentului de corporate finance al EY România, subsidiara locală a grupului membru al Big Four.

Tot pe 11 decembrie, am scris că grupul Rompetrol a ajuns la un acord pentru contractarea unui pachet de finanțări de la cele mai mari bănci locale de pe segmentul de corporate (finanțare corporativă), din care face parte o refinanțare de 150 mil. dolari și un credit nou de 250 mil. dolari.

Pe 18 decembrie, am anunțat că fondul de investiții american Marlin Equity Partners, cu active de circa 3 mld. dolari sub administrare, intră pe piața românească prin achiziția unei afaceri IT.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties CBRE Romania, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties at CBRE Romania, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. With a strong financial background, Mihai Patrulescu brings a different approach, having experience in complex projects, financial analysis, and project management for large   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Mihai Purcarea, CEO of BRD Asset Management, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

    Mihai Purcarea, CEO of BRD Asset Management, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Mihai Purcarea is an experienced investment professional who was involved in managing some of the largest investment funds in Romania for the past 20 years. Since 2016 he is CEO at B  Citeşte articolul integral