MIRSANU.RO

publicat la: 03.06.2021  13:27

Liderul pietei bancare din Romania a agreat un pret de achizitie de circa 43 mil. Euro intr-o tranzactie prin care cumpara inca 0,5% cota de piata. Magnatul polonez Leszek Czarnecki face un exit din Romania la un multiplu de circa 4 ori mai mare raportat la capitalurile proprii fata de Volksbank

 

Banca Transilvania, liderul pietei bancare locale a anuntat pe 2 iunie 2021 ca a aprobat achizitia grupului de servicii financiare Idea Bank din Romania pentru care va plati un pret de aproximativ 43 mil. Euro.

In cadrul tranzactiei, Banca Transilvania va prelua pachetul de 100% din actiunile Idea Bank SA, precum si firmele de servicii financiare pe care aceasta le controleaza – Idea Leasing IFN SA si Idea Broker de Asigurare SRL. Idea Bank SA avea o cota de piata de 0,52% la 31 decembrie 2019, conform raportului bancii centrale, si va ajuta Banca Transilvania sa isi consolideze prima pozitie in topul bancilor din Romania, unde detinea o cota de 18,4% la 31 martie 2021.

Perimetrul tranzactiei din Romania arata ca Idea Bank SA detinea un pachet de 99,99% din actiunile Idea Leasing IFN SA, respectiv o participatie de 99,99% din Idea Broker de Asigurare SRL, potrivit ultimului raport anual al bancii.

In aceasta tranzactie, banca de investitii britanica Barclays Bank Ireland PLC, Filip & Company, consultantii EY si avocatii firmei londoneze Linklaters au consiliat cumparatorul Banca Transilvania, iar bancherii de investitii de la Rothschild & Co., avocatii firmei ucrainiene Sayenko Kharenko si casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen au oferit servicii de consultanta vanzatorului polonez Getin Holding.

Strategia bancii cu sediul la Cluj-Napoca de a cumpara cota de piata pentru a atinge si a-si intari pozitia de lider local a urcat Banca Transilvania de la o cota de piata de 9,8% in decembrie 2014 pana aproape de o dublare in ultimii 7 ani. O treime din aceasta cota de piata, adica peste 6%, inseamna operatiuni cumparate de la Volksbank Austria (tranzactie finalizata in aprilie 2015), Eurobank Grecia (tranzactie finalizata in aprilie 2018) si acum pe lista se adauga grupul Idea, aflat in portofoliul Getin Holding al magnatului polonez Leszek Czarnecki, conform calculelor jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO.

Tranzactia de exit din Romania a lui Leszek Czarnecki a fost anuntata inca din noiembrie 2020, cand proprietarul polonez a mandatat banca de investitii Rothschild sa se ocupe de vanzarea grupului sau de servicii financiare. Raportat la capitalurile proprii ale grupului Idea Bank din Romania, cu o  valoare de 233 mil. Lei (circa 48,1 mil. Euro) la 31 decembrie 2020, pretul de achizitie anuntat echivaleaza cu un multiplu de aproape 0,9 raportat la capitalurile proprii, in conditiile in care achizitia Volksbank Romania s-a facut in aprilie 2015 la un multiplu de 0,19 raportat la capitalurile proprii. Volksbank Romania a fost obiectul unei tranzactii in care vanzatorii au fost nevoiti sa capitalizeze banca inainte de vanzare cu 1 mld. Euro, apoi au semnat vanzarea pentru un pret total de circa 81 mil. Euro si rambursarea unor linii de credit intragrup  de circa 2,86 mld.lei (circa 647 mil. euro).

Volksbank a fost nevoita sa isi vanda operatiunea din Romania, al carei bilant era puternic expus pe creditarea in franci elvetieni.

In 2014, grupul polonez Getin Holding a anuntat achizitia operatiunilor Volksbank Leasing International din Romania si Polonia pentru 163 mil. zloti (circa 39 mil. euro).

De asemenea, Idea Bank face obiectul unei conjuncturi speciale. Pekao Bank, a doua banca din Polonia si aflata in portofoliul statului polonez, a informat investitorii de pe bursa de la Londra pe 31 decembrie 2020 ca preia o parte din Idea Bank Polonia, cu exceptia anumitor active si a anumitor datorii, respectiv obligatii printre care cele derivate din emisiunea de obligatiuni a firmei de administrare a datoriilor Getback, respectiv a participatiilor detinute in subsidiare sau entitati afiliate. Leszek Czarnecki a acuzat ca tranzactia reprezinta o preluare ostila si o nationalizare a bancii pe care o controla. In paralel, au fost vandute si operatiunile Idea Bank din Ucraina si Belarus.

Idea Bank din Polonia a inregistrat pierderi masive anterior tot de pe urma problemelor cauzate de portofoliul de credite in franci elvetieni. De asemenea, scandalul care a facut ca multi investitori sa isi piarda banii investiti in firma de management a datoriilor GetBack, listata pe bursa de la Varsovia, firma care anterior a facut parte din holdingul Getin, a avut efecte asupra afacerilor grupului polonez.

Holdingul polonez Getin a cumparat in 2013 Romanian International Bank, o banca cu o cota de piata la acea vreme de 0,2% si active de circa 100 mil. euro, pe care apoi a redenumit-o Idea Bank SA.

Pentru cumparator, strategia de M&A (fuziuni si achizitii) a dat roade in sensul ca din trei achizitii cantarite in perioada 2014 – 2021 a obtinut peste 6% cota de piata care alaturi de cresterea organica a facut ca Banca Transilvania sa creasca de la 9,8% pana in jurul a 19%, ceea ce inseamna o dublare a cotei de piata. Cele 3 achizitii ale BT marcheaza un tipar similar, cu vanzatori presati sa vanda, avand in vedere ca si banca elena Eurobank a fost intr-o pozitie similara de a face exit din mai multe piete din regiune, sub efectul angajamentului luat de bancile elene in fata Comisiei Europene in dosarul mai larg al administrarii datoriei externe a Greciei.

Banca Transilvania si-a asumat pentru cele trei achizitii de pana acum plata unui pret cumulat in jurul a circa 350 mil. Euro pentru pachetele de actiuni aferente, daca luam in calcul si ultima achizitie anuntata, cea a grupului Idea Bank din Romania. Insa efectul net al acestor preturi de achizitie este ajustat de castigurile semnificative inregistrate de catre Banca Transilvania din tranzactii, cumparatorul inregistrand astfel de castiguri anterioare atat de pe urma tranzactiei cu Volksbank, cat si cu Eurobank.

In paralel, pe piata bancara au intrat alti doi cumparatori de serviciu – pe de o parte fondul american JC FLowers, care in acelasi interval a cumparat fosta Piraeus Bank Romania si Leumi Bank Romania, iar pe de alta parte familia magnatului grec Vardis Vardinoyannis, care a preluat activele fostei banci Marfin din Romania, iar in 2021 a anuntat achizitia sub umbrela Vista Bank si a Credit Agricole Bank Romania, pe fondul exitului gigantului bancar francez din piata locala.

Consolidarea peisajului bancar din Romania a marcat astfel exitul din Romania pe rand in intervalul 2014 – 2021 a Volksbank (Austria), Bank of Cyprus, Marfin (ambele din Cipru), Royal Bank of Scotland (Marea Britanie), Millennium (Portugalia), National Bank of Greece, Piraeus, Eurobank (toate trei din Grecia), Leumi Bank (Israel), de la inceputul acestui an fiind anuntate Credit Agricole Bank (Franta) si Idea Bank (Polonia).

Banca Transilvania, controlata in proportie de 70% de catre actionari romani, are o capitalizare de piata de circa 15,9 mld. Lei (peste 3,2 mld. Euro). Banca Transilvania a inregistrat la nivel de banca un profit net de circa 1,2 mld. Lei, respectiv de 1,4 mld. Lei la nivelul intregului grup financiar. Printre cei mai importanti actionari ai BT se numara grupul de fonduri de pensii si alte entitati de investitii din jurul NN, care detineau peste 10% din actiunile bancii, respectiv BERD cu circa 6,9% la 31 decembrie 2020.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Tranzacții

Early Game Ventures face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond EGV II intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi

  Managerul de capital de risc Early Game Ventures a anuntat pe 11 iulie 2024 ca face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Banii din fondul EG  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Robert Miklo, Colliers: Ne asteptam ca 2024 sa fie la un nivel similar cu 2023 in ceea ce priveste volumele de tranzactii din pietele CEE. In Romania, motorul pietei a fost sectorul industrial in primul semestru, iar in semestrul al doilea ma astept sa devina sectorul de birouri

  „Ce a avut impact si a condus nivelul investitiilor, in general, in Europa,  si in mod particular in regiunea CEE? Desigur, mereu oferta si cererea, dar asta a fost impactata de cresterea globala, care anunta a fi mai muta, de inflatie si ratele dobanzilor care au impact urias asupra randamentelo  Citeşte articolul integral