Adrian Mîrșanu

publicat la: 06.06.2016  23:59

Kruk negociază achiziția unui portofoliu de credite neperformante de circa 50 mil. euro de la CEC Bank. Investitorul polonez are achiziții în derulare ce totalizează portofolii de peste 800 mil. euro

 

Compania poloneză de administrare a creanțelor Kruk negociază achiziția unui portofoliu de credite neperformante cu o valoare nominală de aproximativ 50 mil. euro de la banca de stat CEC Bank, potrivit informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Surse din piață afirmă că portofoliul CEC Bank este unul mixt, format din credite corporate garantate, respectiv din credite retail parțial garantate.

Prețul de achiziție al portofoliului este estimat în jurul a 10 eurocenți la fiecare 1 euro valoare nominală, adică o plată de un ordin de mărime de circa 5 mil. euro conform unor estimări din piață neconfirmate de părțile implicate în tranzacție.

Reprezentanții CEC Bank și ai Kruk nu au fost disponibili pentru comentarii pe acest subiect până la momentul publicării acestui articol.

Potrivit surselor citate, în cursa pentru achiziția portofoliului neperformant al CEC Bank au fost și alți investitori interesați.

Kruk se pregătește să semneze pe lângă tranzacția de la CEC Bank și tranzacția Elisabeth, prin care urmează să preia un portofoliu neperformant de la Piraeus Bank cu o valoare nominală de 164,2 mil. euro, potrivit informațiilor publicate în exclusivitate de către jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO. Prețul de achiziție pentru portofoliul Elisabeth, format din credite retail și corporate, este așteptat să fie unul comparabil cu cel plătit de Kruk în urmă cu un an pentru portofoliul Henri al Piraeus Bank, când polonezii au dat 12 mil. euro obținând un  discount de 93,5% din valoarea nominală a portofoliului.

În mai, Kruk a semnat achiziția portofoliului neperformant Ursa aparținând Bancpost și altor entități Eurobank, cu o valoare nominală de 597 mil. euro. Acest portofoliu este achiziționat împreună cu IFC, Kruk anunțând o investiție de 46 mil. euro, iar instituția financiară internațională a alocat un împrumut de circa 20 mil. euro. Per ansamblu, prețul de achiziție al Ursa se ridică la aproape 66 mil. euro, ceea ce corespunde unui discount de 89% din valoarea nominală a portofoliului.

Tranzacțiile în derulare ale Kruk cu Eurobank, Piraeus Bank România și CEC Bank indică un val de achiziții în curs al firmei poloneze de portofolii neperformante cu o valoare nominală agregată de peste 800 mil. euro.

În 2015, investițiile Kruk în achiziția de portofolii pe piața românească au fost de aproximativ 163 mil.lei (majoritatea pentru achiziția de portofolii retail), comparativ cu circa 98 mil. lei în 2014. Investițiile din 2015 i-au asigurat Kruk o cotă de piață de 37% pe piața segmentului de creanțe cesionate, raportat la tranzacțiile finalizate în 2015. În următorii ani, grupul polonez intenționează să fie mai activ pe segmentul creanțelor ipotecare și a celor corporate.

Valoarea nominală totală a portofoliilor achiziționate de Kruk în 2015 a fost de 5,04 mld. lei (1,1 mld. euro).

Valoarea nominală a creanțelor vândute (tranzacții finalizate până în decembrie 2015) sau externalizate spre colectare de bănci sau alte entități pe piața din România, a fost de aproximativ 8,96 mld. lei , comparativ cu valoarea de aproximativ 14 mld. lei în 2014, din care valoarea nominală a portofoliilor de creanțe vândute (tranzacții finalizate până în decembrie 2015) a fost 4,5 mld. lei, față de 9,3 mld. lei în 2014, susțin datele prezentate de Kruk. De asemenea valoarea nominală a portofoliilor externalizate spre colectare a fost de 4,3 mld. lei, comparativ cu 4,7 mld. lei în 2014.

În 2015, au continuat să existe tranzacții de mare valoare de creanțe corporate și ipotecare (în 2014, valoarea nominală a acestor tranzacții a fost de circa 5,3 mld. lei și respectiv 1,9 mld. lei), însă două tranzacții majore cu o valoare nominală totală de peste 1,5 miliarde Euro au fost semnate în decembrie 2015, cu finalizare așteptată în acest an.

Piața creanțelor ipotecare se poate dezvolta semnificativ în următorii ani, similar cu tendința de creștere observată în Polonia, conform oficialilor Kruk.

Pe piața locală de profil, competitorii Kruk sunt firma cehă APS, firma poloneză Kredyt Inkaso și compania germană EOS.

APS și-a construit o poziție puternică pe segmentul creditelor neperformante corporate pe fondul în special al achizițiilor de portofolii de la BCR. Kredyt Inkaso a reușit să ajungă în schimb în circa trei ani la un portofoliu local sub administrare de circa 1 mld. euro.


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Romgaz are in planul pe 2024 o emisiune de obligatiuni de 500 mil. Euro si credite de 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit

  Producatorul de gaze Romgaz Media, companie listata aflata sub controlul statului, va cere pe 1 iulie aprobarea actionarilor companiei pentru o emisiune de obligatiuni corporative de pana la 500 mil. Euro si credite de circa 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit, conform informatiilor   Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achizitia First Bank si isi anunta intrarea in top 10 banci din Romania dupa dublarea cotei sale de piata. Fondul american de investitii JC Flowers a rezistat doar 6 ani concurentei locale – a cumparat in 2018 o banca cu o cota de piata de 1,5% si dupa ce a adaugat achizitia Leumi si-a facut exitul prin vanzarea unei banci cu o cota de piata de 1,1%

  Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana, a anuntat pe 31 mai 2024 finalizarea achizitiei First Bank, tranzactie care ii permite cumparatorului sa isi dubleze cota de piata si sa intre in top 10 banci dupa active din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSAN  Citeşte articolul integral