MIRSANU.RO

publicat la: 10.04.2024  14:00

KRUK: In 2023 s-au vandut in Romania portofolii de datorii negarantate de retail si corporate de 1,6 mld. Euro, din care trei sferturi inseamna portofolii de datorii vandute pe piata secundara. Pretul mediu de achizitie al portofoliilor de datorii negarantate din retail a coborat anul trecut la 8% din valoarea nominala, de trei ori mai mic fata de 2020

 

Vanzarile de portofolii de datorii negarantate de retail si corporate au totalizat in 2023 pe piata din Romania 1,6 mld. Euro, din care aproape trei sferturi au reprezentat portofolii de datorii vandute pe piata secundara, potrivit datelor companiei poloneze de management a datoriilor KRUK, disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

De asemenea, pretul mediu de achizitie al portofoliilor negarantate de retail a coborat in 2023 la 8% din valoarea nominala a portofoliilor, fata de 18% in anii anteriori, 2021 si 2022, si de trei ori sub media de 24%, estimata pentru 2020, potrivit estimarilor KRUK. Asta inseamna ca pe acest segment de piata al vanzarilor de portofolii de datorii, un cumparator a platit in medie circa 8 centi la fiecare euro valoare nominala, obtinand astfel un discount mediu de 92% fata de valoarea nominala a portofoliului.

Datele KRUK arata ca portofoliile de credite neperformante (NPL) din bilanturile bancilor din Romania reprezinta circa 3,3 mld Euro, pastrand tendinta de scadere din ultimii sase ani.

Investitiile totale in portofolii de datorii de retail si corporate de pe piata locala s-au ridicat in 2023 la 619 mil. zloti (circa 145 mil. Euro), sustin reprezentantii KRUK. Compania poloneza estimeaza ca detine o cota de piata de 54% pe acest segment, iar pe segmentul investitiilor in portofolii de datorii negarantate de retail sustine ca are o cota de piata care se ridica a 63%.

Valoarea nominala a portofoliilor intrate in administrarea KRUK Romania pe parcursul anului 2023 s-a ridicat la aproape 78 mil. Euro, ceea ce reprezinta 11% din totalul investitiilor grupului polonez, in timp ce datoriile platite de clientii KRUK din Romania  au o pondere de 21% in suma totala la nivel de grup.

„Performanta companiei a fost sustinuta in mod semnificativ de transformarea digitala. Preocuparea noastra principala a fost mutarea clientului in online, ca sa aiba libertatea gestionarii propriilor datorii si control asupra platilor efectuate. In paralel, am automatizat procese de business, pentru cresterea eficientei operationale, ceea ce ne-a asigurat un avantaj competitiv important. Pentru cei peste doua milioane de clienți, KRUK este astazi un instrument digital de management al datoriei. In total, am investit aproximativ 400.000 euro in digitalizare anul trecut si ne propunem sa crestem valoarea cu peste 40% în 2024”, a declarat Cosmina Marinescu, CEO KRUK Romania.

In 2023, clientii KRUK au efectuat cu 66% mai multe plati online fata de anul precedent, iar valoarea acestora a crescut cu aproximativ 70%. Numarul conturilor eKRUK noi inregistrate in 2023 a urcat cu aproape 60% fata de 2022 si s-au semnat cu 75% mai multe angajamente de plata in platforma companiei. In următorii doi ani, investitiile companiei urmaresc cresterea incluziunii digitale si financiare cu ajutorul programelor de training si a proiectelor de responsabilitate sociala, sustin reprezentantii companiei poloneze.

Pe piata investitiilor si administrarii portofoliilor de datorii, KRUK concureaza cu alte companii internationale de profil precum APS (Cehia), EOS (Germania), B2Holding din Norvegia sau DDM care a cumparat in 2023 operatiunile din Romania ale grupului suedez Intrum.

KRUK este o companie listata pe bursa de la Varsovia, unde capitalizarea sa bursiera se apropie de circa 2 mld. Euro.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Romgaz are in planul pe 2024 o emisiune de obligatiuni de 500 mil. Euro si credite de 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit

  Producatorul de gaze Romgaz Media, companie listata aflata sub controlul statului, va cere pe 1 iulie aprobarea actionarilor companiei pentru o emisiune de obligatiuni corporative de pana la 500 mil. Euro si credite de circa 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit, conform informatiilor   Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achizitia First Bank si isi anunta intrarea in top 10 banci din Romania dupa dublarea cotei sale de piata. Fondul american de investitii JC Flowers a rezistat doar 6 ani concurentei locale – a cumparat in 2018 o banca cu o cota de piata de 1,5% si dupa ce a adaugat achizitia Leumi si-a facut exitul prin vanzarea unei banci cu o cota de piata de 1,1%

  Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana, a anuntat pe 31 mai 2024 finalizarea achizitiei First Bank, tranzactie care ii permite cumparatorului sa isi dubleze cota de piata si sa intre in top 10 banci dupa active din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSAN  Citeşte articolul integral