Adrian Mîrșanu

publicat la: 26.06.2014  22:22

Jurnal de fuziuni și achiziții din 26 iunie 2014

 

ROMÂNIA

Francezii de la GDF SUEZ Energy preiau controlul distribuției locale de gaze Congaz

ENERGIE. Consiliul Concurenței analizează preluarea distribuitorului local de gaze Congaz SA de către GDF SUEZ Energy România SA, subsidiara grupului francez de utilități GDF SUEZ Energy, prin achiziția pachetului majoritar de acțiuni de 57,81%. Francezii cumpără astfel participațiile deținute de către OMV Petrom SA, cea mai  mare companie din România parte a grupului petrolier austriac OMV, și concernul german E.ON. Anterior tranzacției, cei trei acționari ai Congaz implicați acum în tranzacție dețineau părți egale în companie, fiecare cu un pachet de 28,59% din companie, se arată în anunțul autorității concurențiale.

Mediafax Group și BAC Investment iau 35% din afacerea FlorideLux

COMERȚ ELECTRONIC. Compania de media Mediafax Group, fondată de omul de afaceri Adrian Sârbu, și casa de investiții BAC Investment Banking au preluat împreună un pachet de 35% din afacerea FlorideLux începând cu 20 iunie 2014. FlorideLux, una dintre cele mai cunoscute afaceri de vânzare a florilor pe internet, își dorește consolidarea poziției și dezvoltarea sistemului de francize offline, potrivit unui comunicat Mediafax. Ultimele informații de pe piață indică faptul că BAC Investment Banking preia 25% din afacere, în timp ce Mediafax Group va avea 10% din FlorideLux.

Tranzacție în media & marketing: 2Parale cumpără agenția Insight 360

MARKETING. Compania de performance marketing, 2Parale, care cuprinde cea mai mare rețea de afiliere din România, a anunțat preluarea agenției de marketing și comunicare Insight360. Preluarea se va face exclusiv prin transfer de acțiuni, iar în urma acesteia se dorește dezvoltarea portofoliului de tehnologii și servicii de performance marketing, dar și atragerea de noi investiții, se arată într-un comunicat 2Parale.

EUROPA DE EST

Proprietarul Romtelecom discută achiziția unui post TV cu plată, în care Vodafone este acționar minoritar

TELEVIZIUNE. Compania grecească de telecomunicații OTE, proprietarul Romtelecom și al operatorului de telefonie mobilă Cosmote, se află în discuții preliminare pentru preluarea operatorului de televiziune cu plată Forthnet. Mișcarea vine în urma achiziției unui pachet de acțiuni de către principalul competitor pe piață, Vodafone, care a ajuns la o participație de 19,75% în Forthnet. Principalul acționar și conducător al OTE este Deutsche Telekom, care are 40% din compania elenă de telecomunicații, scrie cotidianul elen Kathimerini.

EUROPA

Statul francez vinde acțiuni GDFSUEZ Energy ca să facă rost de bani pentru Alstom

ENERGIE.  Statul francez vinde acțiuni în valoare de 1,5 miliarde euro, reprezentând 3,1% din pachetul de titluri deținut de stat la compania GDF Suez SA, pentru a cumpăra aproximativ 20% din Alstom SA în urma tranzacției de 17 miliarde dolari făcută de General Electric Co. pentru unitatea de turbine pe gaz. Vânzarea face parte din politica guvernului de a-și păstra participațiile la companiile profitabile din țară, relatează Bloomberg.

Fondul de investiții KKR face o achiziție de 417 mil. euro în sectorul spaniol de energie regenerabilă

SERVICII. Compania globală de investiții Kohlberg Kravis Roberts & Co. a intrat recent într-un parteneriat cu Acciona Energia Internacional, una dintre cele mai importante corporații din Spania, dezvoltator de infrastructură cu operațiuni în segmentul de energie regenerabilă. KKR va achiziționa o treime din acțiunile Acciona pentru 417 milioane euro, conform informațiilor furnizate de Bloomberg.

Americanii de la HanesBrands pun piciorul în Europa după o tranzacție de 400 mil. euro

INDUSTRIA TEXTILĂ.  Compania americană HanesBrands anunță că va achiziționa DBApparel din Franța de la Sun Capital Partners pentru aproximativ 400 milioane euro. Pe lângă intrarea pe piața europeană conferită de această achiziție, HanesBrands va dobândi drepturile globale pentru mărcile Playtex, Wonderbra și DIM, potrivit Deal Book New York Times.

Danone ar putea fi ținta unei preluări

INDUSTRIE ALIMENTARĂ. Producătorul francez de lactate Danone ar putea deveni ținta unei achiziții, arată analiștii Natixis, potrivit Reuters. Printre potențialii cumpărători s-ar putea afla Nestle sau Pepsico, mai arată sursa citată.

AMERICA DE NORD

Bursa din Londra face o achiziție de 2,7 miliarde de dolari peste ocean

SERVICII FINANCIARE. Bursa de Valori din Londra anunță achiziția Russel Investments, companie americană cu sediul în Seattle ce operează afaceri cu administrarea activelor și indexare a pieței bursiere, cel mai cunoscut indice fiind Russel 2000, care urmărește evoluția acțiunilor companiilor mici. Afacerea s-a încheiat pentru 2,7 miliarde dolari și conferă Bursei de Valori Londra oportunitatea de a se diversifica prin intrarea pe piața de capital americană, cea mai importantă din lume în domeniul serviciilor financiare, conform Deal Book New York Times.

Autoritățile americane investighează vânzarea serverelor IBM către chinezii de la Lenovo

IT. Mult așteptata tranzacție în valoare de 2,3 miliarde dolari în care IBM ( International Business Machines Corp) vinde divizia de servere către compania chineză Lenovo a intrat în impas din cauza investigației care vizează probleme de siguranță națională a guvernului american, spun surse familiarei situației. Atât IBM cât și Lenovo au reaplicat pentru aprobarea tranzacției, anunță Economic Times.


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Romgaz are in planul pe 2024 o emisiune de obligatiuni de 500 mil. Euro si credite de 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit

  Producatorul de gaze Romgaz Media, companie listata aflata sub controlul statului, va cere pe 1 iulie aprobarea actionarilor companiei pentru o emisiune de obligatiuni corporative de pana la 500 mil. Euro si credite de circa 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit, conform informatiilor   Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achizitia First Bank si isi anunta intrarea in top 10 banci din Romania dupa dublarea cotei sale de piata. Fondul american de investitii JC Flowers a rezistat doar 6 ani concurentei locale – a cumparat in 2018 o banca cu o cota de piata de 1,5% si dupa ce a adaugat achizitia Leumi si-a facut exitul prin vanzarea unei banci cu o cota de piata de 1,1%

  Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana, a anuntat pe 31 mai 2024 finalizarea achizitiei First Bank, tranzactie care ii permite cumparatorului sa isi dubleze cota de piata si sa intre in top 10 banci dupa active din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSAN  Citeşte articolul integral