„Anii 2020 si 2021 au fost ani buni in M&A in virtutea lichiditatilor care au inundat pietele, am avut evaluari foarte mari, au catalizat activitatea. 2022 a marcat scaderi si un impact negativ fara precedent (…) niciodata nu am avut o scadere mai abrupta decat cea din 2022. 2023 vine cu acelasi trend, deci este al doilea an la rand in care piata scade. Scaderile sunt dramatice si la nivel global, si in Europa de Vest si in SUA, Germania, UK”, a declarat Iulia Bratu, Partner & Head of Lead Advisory in cadrul departamentului de Strategie si tranzactii al EY Romania, la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023, eveniment organizat pe 7 decembrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO alaturi de jucatori activi in tranzactiile de M&A, finantare, piete de capital si real estate din Romania si din spatiul Europei Centrale si de Est.
„Piata de M&A din Romania, desi a scazut activitatea din punct de vedere volum, cat si valoare, beneficiaza de o scadere mai mica. Are o scadere pana acum de circa 9,3% pe volum si asta mi se pare mie cel mai relevant, rspectiv aproximaitiv 6,8% in valoare, dar aici trebuie sa facem din nou apel la disclaimerul ca valoarea este ceva ce estimam noi estimam pentru cele 70% din tranzactii care nu au valoarea comunicata, noi facem o estimare, deci atasam estimari”, estimeaza consultantul EY.
Potrivit datelor EY, piata de M&A din Romania a ajuns dupa primele 11 luni in 2023 la 5,7 mld. Euro, in scadere cu 6,8% fata de perioada similara din 2022, in timp ce volumul tranzactiilor s-a contractat cu aproximativ 9,3% de la 237 tranzactii in perioada ianuarie – noiembrie 2022 pana la 215 astfel de acorduri de fuziuni si achizitii in perioada similara a acestui an.
„In fiecare an avem megatranzactii in Romania, iar anul 2023 nu face exceptie. Din contra ponderea lor in total piata este mai mare decat in mod obisnuit (…) Ponderea megatranzactiilor (tranzactii peste 500 mil. Euro) in total piata este mai mare decat in mod obisnuit.”, explica Iulia Bratu.
Potrivit acesteia, principiul de corelare cu activitatea economica ramane si cu toate ca exista disruption semnificativ in lume, Romania a beneficiat inca de dupa pandemie de cea mai buna si cea mai stabila crestere economica din Europa Centrala si de Est (CEE).
„Cand vorbim de Romania, trebuie sa nu uitam in ce etapa de dezvoltare a pietei de M&A se afla, respectiv de maturitate. Se afla, din punctul meu de vedere, intr-o etapa de adolescenta in care lucrurile incep sa se contureze, activitatea se stabilizeaza, exista un bazin foarte generos de business-uri antreprenoriale fondate post-revolutie care au ajuns la maturitate si care incep sa fie pregatite pentru M&A”, sustine consultantul EY.
„Ca si top sectoare, sunt aceleasi ca in 2022. Ce s-a mai schimbat putin intre ele este ranking-ul. Noi tinem pe raboj si real estate-ul, care are o prezenta constanta de vreo 30% in piata si fireste ca este nr. 1 la volum. Retailul si consumer product, tehnologia, maufacturing si energia care este loc 5 dupa volum, dar dupa valoare este nr. 1 in top. Average deal size (valoarea medie a unei tranzactii M&A in Romania – n.r.) este un indicator pe care il calculam, facand carve-out de megatranzactii, adica a tranzactiilor cu o valoare medie de peste 500 mil. Euro, ca sa nu viciem cifrele. Pe termen lung, ele sunt undeva stabile, intre 30 dsi 40 mil. Euro este valoarea medie a unei tranzactii in Romania.”, a punctat Iulia Bratu.
„Din punct de vedere al investitorilor si splitul lor, strategici si financiari, el ramane acelasi, va ramane acelasi, este la fel in toata lumea. Strategicii domina cand vorbim de M&A pentru asta este si ratiunea M&A-ului sa faca afacerile sa creasca, e singurul mod in care poti sa cresti.”, este de parere consultantul EY.
„Disruption-ul din ultima perioada a facut ca participantii la tranzactii sa fie mai creativi si ea se manifesta daca ar fi sa o comparam cu ce e standard in elementele astea de structurare a pretului sau a evaluarii sa fie mult mai creative decat erau inainte de pandemie. Din experienta mea, cam de 5 ani, noi ne ocupam cu procese structurate si vedem o piata care s-a asezat, in care ecosistemul a capatat mai multa experienta, foarte multa sofisticare. M&A-ul se face mult mai structurat decat inainte, desi sunt structurate procesele si asta este un lucru benefic pentru toate partile implicate, tranzactiile tind sa se lungeasca. Chiar in pandemie, cea mai scurta tranzactie pe care eu personal am derulat-o cu echipa mea a fost de 6 luni de cand am semnat mandatul si pana cand s-a facut signing-ul, a mai durat inca 3 luni pana la closing, dar asta este ceva extrem de ambitios. In cartile de M&A si pre-pandemie, durata unui proces era undeva in medie la 12 luni, poate 18 luni, acum derulam procese structurate insa care dureaza si 3 ani. De ce? Avem un asortiment de elemente disruptive.”, sustine Iulia Bratu.
„Traim o perioada in care piata de M&A este piata cumparatorilor si atunci cand ei domina procesele, lucrurile tind sa se lungeasca.”, adauga ea.
In 2023, pe palierul tranzactiilor M&A de peste 1 mld. Euro a fost finalizata achizitia operatiunilor locale ale Enel de catre grupul elen PPC, iar un alt investitor strategic, Ahold Delhaize, a anuntat pe 30 octombrie achizitia pachetului integral de la Profi la o valoare de intreprindere de 1,3 mld. Euro.
Din mandatele care sunt acum in curs, vom vedea in 2024 o noua tranzactie de peste 1 mld. Euro?
„Cu siguranta o sa vedem astfel de tranzactii. Este in lucru. In fiecare an am avut megatranzactii si vom vedea megatranzactii pentru ca lucrurile au inceput sa prinda contur. Target-urile, afacerile au ajuns sa prinda contur, chiar nu am avut niciun an fara macar o megatranzactie de cand tinem noi analiza asta. In 2024 o sa vedem cel putin o tranzactie de peste 1 mld. Euro.”, a mai spus Iulia Bratu, Partner & Head of Lead Advisory in cadrul departamentului de Strategie si tranzactii al EY Romania, la panelul de M&A din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023 sunt Mazars, Agista, Value4Capital si Fondul Roman de Contragarantare.
CITESTE AICI TOATE ARTICOLELE evenimentului MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023