Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) intenționează să-și vândă pachetul de 25% din acțiunile companiei ECOGEN ENERGY, care operează centrala termică din municipiul Buzău, către omul de afaceri de origine israeliană Fonea Jacob.
Tranzacția va fi pe agenda discuțiilor acționarilor ISPE în cadrul Adunării Generale Extraordinare din 1 august, potrivit convocatorului publicat în Monitorul Oficial.
ISPE a intrat în afacerea ECOGEN ENERGY încă de la înființarea societății în 2008, alături de alte companii private Romelectro SA care au tot 25% din acțiuni, Eximprod Grup cu 23,48%, în timp ce Regia Autonomă Municipală Buzău are 21,42% din acțiuni, conform unei decizii a Consiliului Concurenței. Romelectro este acționarul majoritar al ISPE.
ECOGEN ENERGY SA Buzău a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 41,8 milioane de lei (9,5 milioane de euro) și o pierdere netă de 2,37 milioane de lei (circa jumătate de milion de euro) la un personal format din 11 angajați, conform ultimului bilanț publicat.
Fonea Jacob este un om de afaceri israelian, născut la Iași, în vârstă de 57 de ani. Numele său a apărut în Topul celor mai bogați 300 de români, publicat de revista Capital, unde averea sa era estimată între 12 și 14 milioane de dolari.
El a fondat grupul AIE, constituit din firme precum Alpha Metal, casa de brokeraj Delta Valori Mobiliare, producătorul de textile Dorobanțul Ploiești, Meropa Hunedoara, Lubrifin Brașov și Staffordshire Tableware (Romania) SA.
De asemenea, Alpha Metal, al cărei proprietar și președinte este Jacob Fonea, a înființat Electro Energy Sud, compania de proiect pentru termoficarea orașului Giurgiu. Atât la Buzău, cât și la Giurgiu, sunt operate centrale de cogenerare de ultimă generație, care produc simultan energie electrică și termică.
Centrala de la Giurgiu a fost inaugurată la începutul lunii noiembrie a anului trecut, în urma unei investiții de peste 15 milioane de euro. Ultimele informații publice indică faptul că planurile investitorului de origine israeliană se concentrează pe dezvoltarea unor proiecte similare și în alte localități din țară.
Vânzătorul participației de la ECOGEN ENERGY Buzău, ISPE, este o companie înființată în anul 1949, ce are ca obiect de activitate furnizarea de servicii de proiectare, inginerie și consultanță în domeniul energetic. ISPE este parte a grupului Romelectro și a raportat o cifră de afaceri la 31 decembrie 2013 de 41,3 milioane lei (circa 9,5 milioane euro) și un profit net de 60.140 lei (13.609 euro), de aproape trei ori mai mic față de anul precedent. Compania avea la finele anului trecut 522 de angajați.