Vârsta: 46 de ani
Stare civilă: căsătorită
Funcție: Managing Director la Raiffeisen Investment România
Studii:
1987 – 1992 Universitatea Politehnica Iași, Sectia Tehnologie Textilă
1994 – 1997 Master în Administrarea Afacerilor în cadrul Conservatorului Național de Arte și Meserii, Paris
1998 – 1999 Master în Administrație Publică, Școala Națională de Administrație – Ecole Nationale d’Administration, Paris, Ciclul internațional, Promotia Concorde
Istoric profesional:
1992-1993 Ministerul Industriei – Consilier al Diviziei Organizatiilor Internaționale
1993-1998 Bancher Asociat la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), fiind responsabilă pentru echipele din România, Ucraina, Croația, Moldova și Bosnia
1999-2000 Consilier al Președintelui, GFG
2000-2004 Director Corporate Finance la KPMG România
2004-prezent Managing Director la Raiffeisen Investment România
Specializări:
1994 – 1998 Euromoney, MaST, LBS – sesiuni scurte de training pe modelare de flux de numerar, Managementul Riscului, Finanțare de Proiecte, Analiza de Credite
1999 Banque de France – Secrétariat Général de la Commission Bancaire – Stagiu în cadrul programului ENA Paris– Estimarea riscului de țară pentru țările din Europa Centrală și de Est
2001 Training de Management, Praga
2001 Corporate Recovery (IBR), Varșovia
2002 Global Corporate Finance – Stokes & Shaw Associates, Brussels;
Evaluare avansată și tehnici de M&A
2003-2004 Fuziuni și achiziții – Stokes & Shaw Associates, Londra;
Negocieri și evaluare în fuziuni și achiziții, Brussels
Asociaţii din care face parte:
Membru în Asociații profesionale /Inițiative private
AFERENA – Asociația absolvenților ENA
ANEVAR – Asociația evaluatorilor profesioniști
A oferit servicii de consultanță:
– la vânzarea băncii RoBank către grupul financiar ungar OTP (2005)
– la vânzarea Labormed Pharma (2008,2013)
– la tranzacția ANZAG – Farmexpert (2006)
– la tranzacția Groupama pentru achiziția Asiban (2008)
– la tranzacția Groupama de achiziție a BT Asigurări (2007)
– la vânzarea Proton Technologies către Vodafone (2008)
– la vânzarea celui de-al doilea pachet de acțiuni Romtelecom de către partea română către compania elenă OTE (2003)
– la vânzarea Deutek de către Advent la Axxess Capital (2013)
– la tranzacția de preluare a Congaz Constanța de către GDF SUEZ Energy România (2014)
– în total, peste 50 de tranzacții
Ioana Filipescu este unul dintre cei mai cunoscuți bancheri de investiții locali, având în spate o carieră de 14 ani în industria de fuziuni și achiziții.
Ea și-a început studiile în 1987 la Universitatea Politehnică din Iași, secția Tehnologie Textilă. După terminarea facultății în 1992, a lucrat aproximativ un an la Ministerul Industriei. Este recrutată apoi pentru a face parte din echipa Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Astfel, din anul 1993 este angajată BERD în București, unde și rămâne până în anul 1998.
După cinci ani în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a decis să urmeze cursurile Școlii Naționale de Administrație (ENA) de la Paris, unde studiază timp de un an. După absolvirea cursului, Ioana Filipescu revine în România. În anul 2000 trece la KPMG România, unde este supervising senior, iar ulterior este avansată pe poziția de director al departamentului de corporate finance. În perioada 2000-2004, în care a lucrat în KPMG România, una din tranzacțiile de referință de care s-a ocupat este vânzarea băncii RoBank către grupul financiar ungar OTP.
În anul 2004, Ioana Filipescu pleacă de la KPMG în fruntea Raiffeisen Investment România, unde preia funcția de Managing Director, poziție din care coordonează activitatea biroului de la București al băncii austriece pe segmentul de activitate de bancă de investiții.
Raiffeisen Investment România se închide începând cu 1 iulie ca parte a strategiei de reorganizare regională a grupului. În acest context, Ioana Filipescu se retrage din rândurile grupului austriac și pune bazele propriului boutique de investment banking Filipescu Vișa Financial Advisors, alături de fostul său adjunct de la Raiffeisen Investment România, Florin Vișa.
În timpul carierei sale a oferit consultanță, în peste 50 de tranzacții, a căror valoare totală estimată depășește 3 miliarde de euro. Printre acestea, se numără vânzarea Labormed Pharma, tranzacțiile prin care Groupama a preluat Asiban şi BT Asigurări sau vânzarea Proton Technologies către Vodafone.