MIRSANU.RO

publicat la: 31.12.2023  19:58

Investitorul financiar global Macquarie a semnat primul exit din Romania la 2 ani de la intrarea pe piata. Investitorul ceh Jiří Šmejc isi consolideaza pozitia pe piata de energie din Romania odata cu achizitia furnizorului de energie CEZ Vanzare

 

Macquarie Asset Management (MAM), investitor financiar global cu active sub administrare de peste 892 mld. AUD (peste 550 mld. Euro), a semnat in decembrie 2023 vanzarea furnizorului de energie CEZ Vanzare catre Premier Energy, companie aflata in portofoliul Emma Capital, compania de investitii controlata de catre investitorul ceh Jiří Šmejc, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Valoarea tranzactiei nu a fost dezvaluita de catre partile implicate.

CEZ Vanzare este principalul furnizor de electricitate din sud-vestul Romaniei, cu un portofoliu de 1,4 milioane de clienti casnici si non-casnici. Tranzactia este supusa aprobarilor autoritatilor competente si este asteptata sa fie finalizata in 2024.

Compania face parte din setul de active cumparat de catre Macquarie in 2021 de la compania ceha de utilitati CEZ, iar acum va trece din nou sub controlul capitalului ceh.

Investitorii privati cehi de talie mare precum PPF Group, Penta Investments (proprietarul retelei farma Dr. Max si a casei de pariuri Fortuna Entertainment Group), Radovan Vitek (care este un actionar – cheie in platformele imobiliare regionale Globalworth, Immofinanz si S IMMO) si Jiří Šmejc (prin Emma Capital) au expuneri directe din ce in ce mai mari pe piata din Romania, care inca ofera randamente mai bune comparativ cu alte piete din regiune.

Casa de avocatura RTPR a asistat Macquarie Asset Management (MAM) in legatura cu vanzarea CEZ Vanzare catre Premier Energy PLC.

Un activ – cheie pe care Macquarie il are in portofoliul sau local este distribuitorul regional de electricitate Distributie Energie Oltenia, care a raportat pentru 2022 un profit net de 161 mil. RON la o cifra de afaceri de 1,17 mld. RON (circa 235 mil. Euro).

Piata de distributie de energie din Romania este de cativa ani domeniul care produce constant tranzactii M&A de peste 1 mld. Euro, avand in vedere exitul CEZ din 2021, exitul Enel din 2023 in urma caruia in acest an a intrat pe piata locala grupul elen PPC, iar exitul semnat acum de Macquarie pe piata de furnizare (trading) de energie ar putea prefigura un nou exit major din sectorul de distributie de energie.

Emma Capital este activ in piata din Romania de circa un deceniu, fiind investitorul din spatele dezvoltarii afacerii cu gaze si energie Premier Energy, inclusiv a intrarii acestei companii pe piata de energie regenerabila. In 2022, Emma Capital si-a extins portofoliul din Romania prin intrarea in august 2022 pe piata pariurilor sportive prin achizitia operatorilor Get’s Bet and Club King.

Emma Capital este un grup privat de investitii fondat in 20212 de catre cehul Jiří Šmejc, care la acel moment detinea un pachet de 5% din conglomeratul ceh de investitii PPF Group controlat de miliardarul Petr Kellner, decedat in martie 2021.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Romgaz are in planul pe 2024 o emisiune de obligatiuni de 500 mil. Euro si credite de 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit

  Producatorul de gaze Romgaz Media, companie listata aflata sub controlul statului, va cere pe 1 iulie aprobarea actionarilor companiei pentru o emisiune de obligatiuni corporative de pana la 500 mil. Euro si credite de circa 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit, conform informatiilor   Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achizitia First Bank si isi anunta intrarea in top 10 banci din Romania dupa dublarea cotei sale de piata. Fondul american de investitii JC Flowers a rezistat doar 6 ani concurentei locale – a cumparat in 2018 o banca cu o cota de piata de 1,5% si dupa ce a adaugat achizitia Leumi si-a facut exitul prin vanzarea unei banci cu o cota de piata de 1,1%

  Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana, a anuntat pe 31 mai 2024 finalizarea achizitiei First Bank, tranzactie care ii permite cumparatorului sa isi dubleze cota de piata si sa intre in top 10 banci dupa active din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSAN  Citeşte articolul integral