International Finance Corporation, divizia de investiții a grupului Băncii Mondiale, a făcut consorțiu cu Kruk România, filiala locală a administratorului polonez de creanțe, pentru a cumpăra portofoliul de credite neperformante scos la vânzare de grecii de la EFG Eurobank, proprietarul Bancpost.
Tranzacția EFG Eurobank poartă numele de cod Ursa, iar IFC se așteaptă ca prețul de cumpărare al portofoliului după procedurile de evaluare să fie sub 65 mil. euro, potrivit unui sumar al proiectului de investiții propus spre aprobare board-ului instituției financiare internaționale și consultat de jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.
Pentru portofoliul Ursa, IFC intenționează să aloce un credit sub 35 mil. euro destinat unuia sau mai multor vehicule de proiect create pentru achiziția portofoliului de credite neperformante acordate de ”subsidiara din România a unei bănci regionale mari”, se arată în documentul instituției.
EFG Eurobank este banca regională indicată în document, iar Bancpost este subsidiara din România implicată în tranzacție, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.
Valoarea nominală a portofoliului de credite neperformante se situează în jurul a 600 mil. euro, fiind una dintre cele mai mari tranzacții din piața de profil.
Numele companiei de proiect a celor de la IFC și Kruk este DARP Ursa SPV. DARP este acronimul programului IFC dedicat portofoliilor de credite neperformante (Debt and Asset Recovery Program), cu fonduri alocate de 1,55 mld. dolari pentru trei ani, iar SPV indică faptul că firma de proiect este un vehicul de investiții creat cu un scop special (Special Purpose Vehicle), în acest caz scopul fiind achiziția portofoliului deținut de proprietarul Bancpost.
Portofoliul de credite neperformante este constituit din împrumuturi de retail (aproximativ 80% din total) și credite colaterizate acordate IMM-urilor din sectoare precum agricultură, construcții, comerț și transporturi.
Pe baza portofoliului indicativ, cele mai multe credite neperformante acordate IMM-urilor sunt de așteptat să fie în proceduri judiciare, iar asta înseamnă riscuri în obținerea și vânzarea garanțiilor aduse colateral la creditele respective, potrivit documentului IFC.
Proiectul IFC are ca dată estimată 1 septembrie pentru a fi supus aprobării board-ului instituției financiare internaționale.
”Nu putem face niciun comentariu în această fază a procesului”, a răspuns Marta Mueller Guicciardini, Principal Finance Officer în cadrul IFC, la întrebările jurnalului de tranzacții MIRSANU.RO legate de faza în care se află propunerea de finanțare a unei achiziții a portofoliului Ursa.
Tranzacția Ursa este coordonată de la Atena de către EFG Eurobank, proprietarul Bancpost și a patra bancă din Grecia, și o execută pe cont propriu (in house), fără să-și fi angajat un consultant specializat.
Surse din piață susțin că tranzacția a ajuns în atenția investitorilor în luna iulie, iar acum a ajuns în faza pregătirii ofertelor angajante, o semnare a contractului de vânzare a portofoliului Ursa fiind așteptată până la finele acestui an.
Reprezentanții Bancpost și ai EFG Eurobank nu au făcut niciun comentariu pe acest subiect până la momentul publicării articolului.
Pe piața de profil din România, tranzacția Ursa a proprietarului Bancpost este cotată ca fiind cea mai mare după eșecul vânzării portofoliului Neptun de la BCR, care grupa vânzarea unor credite neperformante de 2,7 mld. euro. Până acum, cumpărătorii au plătit, în medie, între 5 și 15 eurocenți pentru 1 euro valoare nominală din portofoliile neperformante, în funcție de calitatea portofoliului, conform informațiilor obținute din piață, însă neconfirmate la nivel oficial de către părțile implicate în astfel de tranzacții.
Bancpost este pilonul local al operațiunilor EFG Eurobank. Bancpost a fost înființată la 1 iulie 1991, iar în 2002 devine prima bancă din sistemul românesc privatizată integral. În noiembrie 2003, Eurobank (Eurobank Ergasias SA) devine acționarul majoritar al Bancpost.
Acțiunile Bancpost sunt acum împărțite de Eurobank Ergasias SA cu 93,78141% și alți acționari cu 6,21859%, din care ERB New Europe Holding BV are 5,36534%.
La finele primului trimestru, Bancpost avea un profit net de 2,3 mil. euro la active de 3,3 mld. euro, portofoliu de credite nete de 2 mld. euro, depozite în valoare de 1,8 mld. euro, o rețea de 158 de locații și 9 centre de afaceri, respectiv 2.373 de angajați.
La nivel de piață, Bancpost la finele anului trecut intra în top 10 bănci locale cu o cotă de piață de 3,1% după active.
Necazurile cu care se confruntă cele patru mari bănci grecești au început să producă valuri și pe piața românească, deși aici au operațiuni stabile și, unele dintre ele, profitabile.
Astfel, Piraeus a angajat banca elvețiană de investiții UBS pentru a-i găsi un cumpărător pentru Piraeus Bank România, iar pe lista investitorilor interesați au fost OTP, fondurile americane de investiții JC Flowers, Warburg Pincus, investitorul american Wilbur Ross. Banca Transilvania s-a uitat la tranzacție, dar nu a depus nicio ofertă. Ultimul cuvânt în tranzacție îl are Atena, unde Alexis Tsipras își instalează un nou guvern.
Principalul acționar în cele patru mari bănci – Piraeus, Alpha Bank, National Bank of Greece și EFG Eurobank – este statul grec prin intermediul Hellenic Financial Stability Fund.