Bursa de Valori Bucuresti

publicat la: 11.06.2020  13:46

Bursa de Valori Bucuresti: „Inghetarea” listarilor de pachete minoritare pe piata de capital contravine intereselor Romaniei. Piata de capital este un mediu eficient si transparent de dezvoltare a economiei romanesti

 

• Initiativa legislativa care interzice timp de 2 ani listarea companiilor de stat restrictioneaza capacitatea statului de a utiliza pietele de capital pentru finantarea cheltuielilor si a investitiilor.
• Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este un pilon esential pentru accesarea capitalului pentru dezvoltarea companiilor romanesti si, implicit, a economiei locale.
• BVB considera ca statul trebuie sa fie un partener care sa incurajeze prezenta companiilor romanesti pe bursa locala si sa stimuleze accesul populatiei la piata de capital prin masuri fiscale, ceea ce va contribui pe termen lung la cresterea bunastarii romanilor.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) constata cu regret aprobarea de catre Parlament a propunerii legislative privind unele masuri pentru protejarea intereselor nationale in activitatea economica. BVB considera ca o astfel de initiativa legislativa nu aduce beneficii statului roman ci, dimpotriva, restrictioneaza capacitatea acestuia de a utiliza optim pietele de capital pentru finantarea cheltuielilor si investitiilor si, de asemenea, intarzie procesul de modernizare si eficientizare a portofoliului de detineri al statului.

Inca de la adoptarea de catre Senat a initiativei legislative mentionate, BVB a transmis punctele sale de vedere asupra acesteia catre partidele politice, catre membrii comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor, catre Guvern si Presedintie, opinii argumentate, printre altele, cu exemple ale companiilor de stat care sunt listate pe bursa locala.

Reamintim ca vanzarile de actiuni efectuate de statul roman prin Bursa de Valori Bucuresti in ultimii 15 ani au avut un impact pozitiv evident asupra companiilor in cauza. Aplicarea regulamentelor de guvernanta corporativa si transparentizarea activitatii acestor companii au adus rezultate foarte bune, dovada fiind calitatea ridicata a echipelor de management, rezultatele financiare solide si dividende importante platite an de an. Fara indoiala ca statul roman este, in final, principalul beneficiar al acestor listari.

De asemenea, in multe dintre aceste companii statul detine in continuare peste 50% din actiuni, ceea ce dovedeste ca vanzarea pe bursa a unor pachete minoritare astfel incat statul sa nu coboare sub acest prag nu diminueaza cu nimic nivelul de control si influenta strategica a statului in aceste companii. In acest sens, este important de precizat ca listarea nu inseamna privatizare, iar statul poate detine in continuare controlul asupra acestor operatori economici.

Evolutia crizei actuale generata de pandemia de COVID-19 a pus in evidenta importanta companiilor romanesti, problemele cu care acestea se confrunta, dar a adus, totodata, si oportunitati de dezvoltare. Acestea pot fi fructificate daca aceste companii au acces la finantarea necesara, iar Bursa de Valori Bucuresti este un pilon esential pentru accesarea capitalului pentru dezvoltarea acestora si, implicit, a economiei locale.

Este foarte important de tinut cont ca, in acest moment, fondurile private de pensii sunt cel mai mare actionar pe Bursa de la Bucuresti, cu un procent estimat intre 25% si 30% din totalul actiunilor aflate la tranzactionare. Aceste fonduri de pensii detin activele populatiei. Astfel, putem afirma ca prin listarile se realizeaza in buna masura un transfer de active de la stat catre cetateni. Consideram ca acest trend trebuie sa continue si chiar sa se dezvolte, mai ales in privinta incurajarii detinerilor directe de active financiare de catre populatie.

Listarea companiilor de stat la bursa si cresterea procentelor listate ale companiilor de stat, in tandem cu incurajarea si stimularea accesului populatiei prin masuri fiscale va contribui pe termen lung la cresterea bunastarii romanilor, imbunatatirea gradului de economisire si dezvoltarea unei clase medii reprezentative, educate si cu o situatie financiara solida.

Consideram ca decidentii politici trebuie sa aiba in vedere toate aspectele (sociale, economice, financiare etc) atunci cand sunt initiate proiecte legislative al caror impact poate afecta activitatea economica si proiectele de dezvoltare ale tuturor agentilor economici.

Bursa de Valori Bucuresti administreaza piete de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative de tranzactionare si furnizeaza o gama variata de servicii participantilor la pietele financiare. Bursa de Valori Bucuresti este o companie listata pe propria piata din 2010. Pentru mai multe informatii vizitati www.bvb.ro

Pentru mai multe informatii:

Stefan Musgociu, Specialist Business Development si Marketing
+40.730.255.030
stefan.musgociu@bvb.ro


Categorii: 


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

post_image
EXCLUSIV

Jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO organizeaza pe 10 decembrie evenimentul online MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021 pentru jucatorii din tranzactii – fuziuni si achizitii, finantari corporative, piete de capital si imobiliare

    MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021 Dealmakers. Model shapers. Growth challengers.   Jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO organizeaza pe 10 decembrie 2021 MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2021, eveniment dedicat comunitatii formate in jurul tranzactiilor corporative – fuziuni si ac  Citeşte articolul integral

Comunicate

Analiza BREC: Cum arata harta marilor investitii imobiliare din tara. Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Iasi si Constanta atrag peste 2 mld. EUR in noi proiecte imobiliare

  Bucuresti, 17.11.2021 – Investitii totale de peste 2 miliarde de EURO sunt in derulare in acest moment sau vor fi demarate in perioada imediat urmatoare, la nivelul celor mai mari 5 orase din tara (Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Iasi si Constanta). Astfel, intre finalul anului 2021 si 2024, in ce  Citeşte articolul integral