International Finance Corporation (IFC) va discuta pe 30 aprilie 2023 o investitie de capital de pana la 15 mil. euro in noul fond de capital de risc ridicat de catre polonezii de la Inovo, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Banii ce vor fi alocati de catre institutia financiara internationala vor merge catre Inovo Fund III SCSp, fond de venture capital cu o capitalizare – tinta de 105 mil. euro.
Noul fond de capital de risc Inovo III va investi banii astfel stransi de la investitori in start-up-uri si companii de tehnologie din Polonia si pietele Europei Centrale si de Est, inclusiv Romania.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD a aprobat deja pe 14 decembrie 2022 o investitie de pana la 10 mil. euro in fondul Inovo III. De asemenea, Fondul European de Investitii (EIF), parte a grupului Bancii Europene de Investitii, se numara printre investitorii – ancora in Inovo III, ca si in multe alte fonduri de capital de risc sau de private equity care investesc pe pietele din Europa.
Ca si strategie de investitii, Inovo investeste in primul sau tichet, de regula, intre 0,5 si 4 mill. euro intr-o companie. Investitiile intr-o companie de portofoliu pot ajunge pana la 10 mil. euro. Inovo prefera investitiile in faza Seed a companiilor, insa abordeaza si tichete de tipul Pre-Seed sau Serie A.
Piata geografica la care se uita Inovo pentru investitii in regiune cuprinde Ucraina, Polonia, Romania, Cehia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Croatia, Bosnia si Herzegovina, Albania, Lituania, Macedonia de Nord, Slovenia, Letonia, Kosovo, Estonia si Muntenegru.
Din portofoliul de companii Inovo pana acum 6 companii au depasit pragul de evaluare de 100 mil. euro, sustin reprezentantii Inovo. Pana acum, Inovo a investit in mai multe companii de tehnologie, retail, industria cosmetica, servicii medicale, energie, logistica sau alte sectoare, printre investitiile sale de portofoliu numarandu-se nume precum Archbee, Booksy, Packhelp sau Preply.