MIRSANU.RO

publicat la: 09.04.2024  15:53

IFC a anuntat doua acorduri majore cu BRD si dezvoltatorul imobiliar WDP pentru extinderea finantarii cu obiective de sustenabilitate in Romania

 

International Finance Corporation (IFC), institutie financiara internationala cu un rol – cheie in dezvoltarea economiei locale, a anuntat pe 5 aprilie 2024 doua acorduri majore cu BRD Groupe Societe Generale, respectiv cu dezvoltatorul imobiliar WDP pentru extinderea finantarii sustenabile in Romania, potrivit informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Cele doua proiecte – cheie au in vedere sa catalizeze tranzitia catre o economie verde, sa stimuleze incluziunea financiara si cresterea economica sustenabila in Romania si au fost ajuntate in cadrul primei vizite in Romana a lui Makhtar Diop, director general al IFC.

Astfel, IFC se asociaza cu BRD Groupe Societe Generale, una dintre cele mai importante banci din Romania, intr-o tranzactie de transfer sintetic al riscurilor semnificative (SRT), in cadrul careia institutia financiara internationala va furniza o garantie de risc pentru un portofoliu de pana la 700 mil. Euro care cuprinde credite pentru IMM-uri si pentru companii mari. Capitalul eliberat prin SRT, o premiera atat pentru IFC, cat si pentru BRD pe piata din Romania, ii va permite bancii sa acorde credite de pana la 315 mil. Euro pentru finantarea initiativelor legate de clima si a intreprinderilor mici detinute de catre femei.

Tranzactiile de tip SRT sunt instrumente de gestionare a capitalului utilizate pe scara larga de catre bancile europene si, in prezent, de catre bancile nord-americane. IFC a jucat un rol-cheie in introducerea acestora pe pietele emergente, inclusiv in Europa Centrala si de Est (CEE). Resursele de capital eliberate prin astfel de tranzactii pot fi realocate pentru finantarea proiectelor cu efecte puternice de dezvoltare.

De asemenea, IFC a acordat catre Warehouses De Pauw NV (WDP), un fond de investitii imobiliare belgian, un imprumut „verde” de aproximativ 300 mil. Euro pentru a-si extinde portofoliul de active semi-industriale si logistice ecologice si eficiente energetic in Romania. Finantarea include componente legate de sustenabilitate, care stimuleaza WDP sa continue sa isi imbunatateasca agenda schimbarilor climatice, prin cresterea ponderii proprietatilor certificate EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) si prin extinderea capacitatii de generare de energie electrica prin instalarea de panouri solare pe acoperisurile cladirilor din Romania.

Imprumutul este finantat cu 150 mil. Euro din fondurile IFC, restul fiind mobilizat de la investitori, inclusiv de la Sumitomo Mitsui Banking Corporation. Totodata, IFC a sprijinit WDP in proiectarea primului sau imprumut legat de sustenabilitate in contextul unui nou cadru de economisire a energiei si de reducere a emisiilor.

„Proiectele anuntate astazi (5 aprilie – n.r.) subliniaza angajamentul IFC de a sprijini Romania sa deblocheze potentialul sectorului sau privat, pentru a promova o dezvoltare sustenabila si incluziva”, a declarat Makhtar Diop, directorul general al IFC. „Prin valorificarea instrumentelor de finantare inovatoare si prin parteneriate cu guvernul si sectorul privat, ne propunem să imbunatatim infrastructura de afaceri a tarii, sa stimulam initiativele privind schimbarile climatice si sa oferim noi oportunitati intreprinderilor mici detinute de femei.”

Pentru tranzitia catre o economie verde a Romaniei sunt necesare investitii de doua ori mai mari decat in alte tari europene (7% din PIB pe an, fata de o medie de 4%), doar 1,6% din creditele acordate de catre banci fiind alocate in prezent proiectelor ecologice.

IFC are in România cea mai mare expunere din Europa, cu un portofoliu de 2,1 mld. USD, si a zecea cea mai mare expunere la nivel global, cu peste 7 mld. USD investiti in diverse sectoare din 1991 pana acum. Sumele angajate de IFC in acest an fiscal se ridica la un nivel record de 1,5 mld. USD, din care 1,1 mld. USD mobilizate de la investitori, completate de consiliere pentru a accelera tranzitia ecologica.

IFC a sprijinit un prim val de privatizari si noi concesiuni in telecomunicatii, sectorul bancar si industria prelucratoare, cand accesul la pietele financiare internationale era limitat. De asemenea, a structurat primul proiect de parteneriat public-privat in domeniul apei din tara, care a imbunatatit semnificativ accesul la apa in Bucuresti. 


Categorii: 


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Romgaz are in planul pe 2024 o emisiune de obligatiuni de 500 mil. Euro si credite de 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit

  Producatorul de gaze Romgaz Media, companie listata aflata sub controlul statului, va cere pe 1 iulie aprobarea actionarilor companiei pentru o emisiune de obligatiuni corporative de pana la 500 mil. Euro si credite de circa 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit, conform informatiilor   Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achizitia First Bank si isi anunta intrarea in top 10 banci din Romania dupa dublarea cotei sale de piata. Fondul american de investitii JC Flowers a rezistat doar 6 ani concurentei locale – a cumparat in 2018 o banca cu o cota de piata de 1,5% si dupa ce a adaugat achizitia Leumi si-a facut exitul prin vanzarea unei banci cu o cota de piata de 1,1%

  Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana, a anuntat pe 31 mai 2024 finalizarea achizitiei First Bank, tranzactie care ii permite cumparatorului sa isi dubleze cota de piata si sa intre in top 10 banci dupa active din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSAN  Citeşte articolul integral