MIRSANU.RO

publicat la: 05.03.2025  20:04

Grupul italian UniCredit a preluat cu un pret total de achizitie de 434 mil. Euro pachetul de 90% din Alpha Bank Romania in cadrul proiectului Unicorn si are doua achizitii in top 3 tranzactii M&A al pietei bancare locale. Banca Transilvania este in top 3 cumparatori de active bancare din Romania, dupa pretul total platit pentru achizitia a 4 banci locale care i-au adus o cota de piata cumulata de aproximativ 10% in portofoliu

 

Grupul italian UniCredit a preluat cu un pret total de achizitie de aproximativ 434 mil. Euro pachetul de 90,1% din actiunile Alpha Bank Romania de la grupul elen Alpha Holdings, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

UniCredit a finalizat pe 4 noiembrie 2024 tranzactia de preluare a Alpha Bank Romania in cadrul careia care a platit 254 mil. Euro in cash si a transferat un pachet de 9,9% din actiunile UniCredit Bank Romania, a carui valoare justa a fost calculata la 180 mil. Euro, pe baza determinarii unei valori juste a 100% din actiunile bancii folosind multiplii de tranzactionare pentru banci similare, tranzactii similare care au avut loc pe piata, respectiv modele de evaluare interna.

Daca avem in vedere pretul total de achizitie de 434 mil. Euro la care grupul italian UniCredit a preluat Alpha Bank Romania, rezulta ca subsidiara locala a grupului elen Alpha este a treia cea mai valoroasa banca de pe piata din Romania cumparata pana acum, dupa BCR pentru care grupul austriac Erste Bank a platit in octombrie 2006 un pret de 3,75 mld. Euro pentru preluarea pachetului de 61,88% din liderul pietei locale de la acea vreme, respectiv dupa subsidiara bancara locala a UniCredit dupa achizitia pachetului de 45,06% din actiunile fostei UniCredit Tiriac Bank (actuala UniCredit Bank Romania) de la Tiriac Holdings Limited – vehicul de investitii controlat de catre omul de afaceri Ion Tiriac, tranzactie finalizata in iunie 2015 tot de catre grupul italian in postura de cumparator, conform datelor centralizate de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

De asemenea, liderul pietei bancare din Romania, Banca Transilvania si-a accelerat cresterea si este in topul celor mai mari 3 cumparatori de active bancare din Romania, dupa ce a raportat 4 achizitii strategice de banci pentru ale caror participatii a platit in total circa 645 mil. Euro, daca luam in calcul exclusiv preturile de achizitie aferente participatiilor din bancile preluate, fara rambursarea unor linii de credit catre banci – mama sau alte obligatii preluate in cadrul tranzactiilor, conform calculelor jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO pe baza informatiilor facute publice de catre cumparator.

Valoarea tranzactiei prin care UniCredit si-a majorat detinerea in banca sa locala pana la 95% in schimbul exitului lui Ion Tiriac nu a fost facuta publica. Tranzactia din 2015 a fost realizata in urma exercitarii unei clauze de tip put option de catre actionarul minoritar in cadrul unui contract de vanzare – cumparare incheiat mai inainte cu 10 ani, cand Ion Tiriac a cedat controlul bancii. Valoarea tranzactiei incheiate in 2015 a fost estimata de diferite surse din piata in jurul valorii de 700 mil. Euro, insa nu a fost confirmata de catre partile implicate in tranzactie.

Achizitia strategica a Alpha Bank Romania ii ofera ocazia grupului italian UniCredit sa urce in top 3 jucatori pe piata bancara din Romania cu o cota de piata estimata la circa 12% din sistemul bancar, calculata dupa activele totale.

Alpha Bank Romania era situata pe locul 9 in topul bancilor locale dupa activul net bilantier cu o cota de 2,93% in sistemul bancar romanesc la 31 decembrie 2023, conform datelor bancii centrale.

Vanzarea Alpha Bank Romania catre UniCredit face parte din proiectul Unicorn derulat de catre grupul elen, care cauta sa isi optimizeze operatiunile din mai multe linii de business prin tranzactii strategice.

Pe scurt, grupul italian ajunge in pozitie de top 3 banci din Romania dupa aproape 24 ani de la intrarea pe piata. UniCredit a intrat in Romania in 2001 prin achizitia bancii turcesti Demirbank.  In 2005, UniCredit a semnat contractul de achizitie a bancii germane HVB Bank, iar in 2006 HVB Bank fuziona cu Banca Tiriac, fondata de catre omul de afaceri Ion Tiriac. Dupa ce UniCredit a preluat HVB Bank in cadrul unei tranzactii internationale mai largi, numele bancii a devenit UniCredit Tiriac Bank, iar in 2015 italienii au preluat si pachetul de 45% din banca locala detinut de catre Ion Tiriac, fondatorul Bancii Tiriac.

De asemenea, in 2013, UniCredit a semnat achizitia portofoliului de clienti – persoane fizice (retail) si cel de private banking ak RBS Bank Romania, operatiune a bancii britanice Royal Bank of Scotland care cuprindea fosta banca olandeza ABN Amro Romania. In 2014, UniCredit a semnat tranzactia prin care RBS isi finaliza exitul de pe piata bancara din Romania, prin preluarea portofoliului corporate, după transferul unui portofoliu de active de aproximativ 260 mil. euro și depozite de circa 315 mil. euro aferente clientilor – companii.

Cresterea cotei de piata prin achizitii M&A de banci locale a fost dealtfel cartea castigatoare pentru a obtine si a-si consolida pozitia de lider al pietei bancare din Romania de catre Banca Transilvania.

Cel mai mare pret platit de catre Banca Transilvania pentru achizitia unei banci de pe piata locala a fost cel pentru preluarea OTP Bank Romania.

Banca Transilvania a finalizat pe 30 iulie 2024 achizitia pachetului de 100% din actiunile OTP Bank Romania, tranzactie prin care grupul bancar ungar de talie regionala OTP si-a facut exitul dupa 20 de ani de activitate pe piata locala.

Pretul final platit de catre Banca Transilvania catre vanzatorul din Ungaria a fost de 340,2 mil. Euro, iar liderul pietei bancare locale si-a trecut astfel in portofoliu inca o banca de top 10.

Exitul OTP din Romania a avut loc in contextul in care grupul ungar a intrat in Romania prin achizitia RoBank in 2004, apoi in 2014 a cumparat subsidiara locala a grupului portughez Millennium si a cautat ulterior si alte tinte de achizitie pentru a-si face loc cat mai sus in top 10 al bancilor la nivel local.

Insa in 2018, dupa semnarea contractului de achizitie a Banca Romaneasca de la grupul elen National Bank of Greece, grupul ungar nu a putut finaliza tranzactia si a fost blocat de catre banca centrala, care a respins intelegerea semnata de catre cumparatorul ungar impreuna cu vanzatorul elen. Ulterior, banca de stat EximBank a fost cea care a cumparat Banca Romaneasca de la greci, ceea ce a dus la formarea Exim Banca Romaneasca.

Banca Transilvania si-a continuat insa fara obstacole planurile de achizitii M&A, care i-au adus o cota de piata combinata de pana la 10% in portofoliu si cu care acum a ajuns un lider de piata detasat cu circa 23% din totalul activelor bancare din Romania.

Prima tranzactie strategica a BT a fost achizitia pachetului de 100% din actiunile Volksbank Romania, care a fost finalizata pe 7 aprilie 2015. Cumparatorul a platit un pret de 358 mil. RON (circa 81 mil. Euro) pentru pachetul de actiuni, din care 58 mil. Euro au fost virati intr-un cont escrow pentru a acoperi anumite riscuri ce se pot materializa intr-un orizont de timp de aproximativ un an de la data achizitiei.

Achizitia Volksbank Romania, cu care Banca Transilvania a urcat pe locul 3 pe piata bancara locala dupa valoarea activelor totale, a fost anuntata in premiera pe 3 decembrie 2014 de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO, informatie confirmata ulterior pe 10 decembrie la momentul semnarii tranzactiei.

In cadrul tranzactiei cu Volksbank, Banca Transilvania a rambursat in conturile vanzatorilor si finantari de 451 mil. Euro si 206 mil. CHF contractate anterior de catre Volksbank Romania.

O noua oportunitate a aparut pe piata ca urmare a crizei datoriilor cu care s-a confruntat Grecia in urma cu un deceniu. Bancile elene au fost fortate sa accepte o reducere a expunerilor pe pietele externe, iar asta a dus in anii urmatori la exitul a 3 din cele 4 mari banci grecesti din Romania.

Tranzactia Florence de vanzare a platformei financiare a Eurobank din Romania a fost finalizata pe 3 aprilie 2018 de catre Banca Transilvania in calitate de cumparator.

Pretul final platit de catre cumparator catre grupul elen Eurobank a fost de 980,28 mil. RON (circa 210 mil. Euro, calculat la cursul de schimb din aprilie 2018 – n.r.), conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Pentru preluarea pachetului de 99,15% din Bancpost, Banca Transilvania a platit un pret de circa 178,67 mil. Euro.

Pentru pachetul de 100% din ERB Retail IFN, cumparatorul a platit 40,42 mil. Euro, in timp ce pentru 100% din actiunile ERB Leasing pretul platit de catre Banca Transilvania a fost de 6,79 mil. Euro.

Cumparatorul a mai preluat atunci si un imprumut subordonat de 80 mil. Euro pentru Bancpost.

De cealalta parte, grupul Eurobank si-a putut completa exitul de pe piata bancara din Romania cu alte 50 mil. Euro retrase din capitalul social al Bancpost inainte de vanzare si cu un dividend special de 25 mil. Euro.

La momentul achizitiei Bancpost, Banca Transilvania era pe pozitia a doua la nivelul pietei bancare, dupa BCR.

Banca Transilvania a devenit ulterior lider, iar acum s-a detasat dupa achizitia OTP Bank Romania pe prima pozitie, care ii ofera acces la aproape un sfert din activele bancare totale locale.

O alta oportunitate bifata de catre banca cu sediul la Cluj a aparut in 2021, cand Banca Transilvania a decis sa cumpere platforma de servicii financiare a grupului polonez Getin.

Principalul activ din acest portofoliu era Idea Bank SA astfel ca tranzactia s-a conturat in jurul pachetului de 100% al bancii care avea o cota de piata de circa 0,5% si alaturi de care din perimetrul tranzactiei mai faceau parte si firmele de servicii financiare pe care aceasta le controleaza – Idea Investment SA, Idea Leasing IFN SA si Idea Broker de Asigurare SRL. Tranzactia a fost finalizata in octombrie 2021, iar grupul polonez Getin isi facea exitul din Romania dupa ce a incasat un pret de 222,66 mil. RON (circa 45 mil. Euro, calculat la cursul de schimb de atunci, n.r.), conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Intr-o privire mai larga, procesul de consolidare al pietei bancare din Romania a marcat exitul unor jucatori internationali de talia Credit Agricole, Royal Bank of Scotland (RBS), a unor investitori financiari precum fondul american de investitii JC Flowers, dar si exitul unor jucatori de talie regionala precum Volksbank, OTP, respectiv al bancilor grecesti NBG, Eurobank si Piraeus Bank.

Piata bancara este acum dominata pe de o parte de catre Banca Transilvania si bancile aflate in portofoliul statului roman – CEC Bank si Exim Banca Romaneasca, in timp ce un alt pol de putere este reprezentat de catre grupurile bancare internationale precum UniCredit, Societe Generale, ING Bank, Intesa si bancile austriece de talie regionala Erste si Raiffeisen.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fuziuni Şi Achiziții

Investitorul Emma Capital care a facut IPO-ul Premier Energy pe bursa de la Bucuresti isi extinde portofoliul din Romania si din regiune cu o achizitie pe piata serviciilor medicale private prin preluarea afacerii de peste 53 mil. Euro a Diamedix Impex. Activele din Romania continua sa fie atractive pentru portofoliile marilor investitori cehi

  EMMA Capital, grup de investitii controlat de catre investitorul ceh Jiří Šmejc, cumpara prin intermediul unui vehicul de investitii pachetul integral de actiuni al companiei Diamedix Impex, care activeaza pe piata serviciilor medicale private, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de  Citeşte articolul integral