MIRSANU.RO

publicat la: 29.11.2023  22:54

Grupul EMI a finalizat achizitia pachetului de 100% din actiunile furnizorului de solutii de management acces KADRA. Jérôme France, CEO EMI Group: Structura tranzactiei a inclus plata unui pret pentru 60% din actiuni, iar pentru restul de 40% din KADRA am oferit la schimb actiuni EMI astfel ca actionarii KADRA sunt acum actionari EMI. Achizitia a fost finantata integral din cash flow-ul nostru

Actionarii KADRA alaturi de cumparatorul EMI Group, reprezentat de catre Jerome France (centru).
 

Grupul EMI, furnizor european de top in domeniul solutiilor industriale de acces, a anuntat pe 29 noiembrie 2023 ca a finalizat achizitia pachetului de 100% din actiunile KADRA, unul dintre cei mai importanti furnizori locali de solutii automate de management al accesului, potrivit informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica de catre partile implicate.

„Structura tranzactiei include plata pretului (de catre cumparator – n.r.) pentru 60% din actiuni, iar pentru celelalte 40% din actiunile KADRA am oferit in schimb actiuni EMI astfel incat cei patru actionari ai KADRA au devenit actionari EMI. Aceasta este structura de tranzactie pe care o promovam – plata pentru preluarea unui pachet de actiuni combinata cu schimbul de actiuni EMI cu actiuni in compania achizitionata. Achizitia se inscrie in obiectivul grupului EMI de a ajunge la o cifra de afaceri de 100 mil. Euro”, a declarat pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO Jérôme France, CEO al EMI Group.

Intrebat cum a fost finantata achizitia KADRA, Jérôme France a raspuns: „Am finantat achizitia din propriul cash, pe de o parte, pentru ca acum conditiile de leverage (indatorare – n.r.) nu sunt eficiente, dar si pentru ca suntem «cash rich».”

Potrivit cumparatorului, dupa achizitie, operatiunile financiare, cele ESG si anumite functii – suport vor fi centralizate la nivelul grupului EMI, dar vor ramane descentralizate la nivel de CEO al companiei multe alte functii, printre care managementul companiei sau gestiunea contului de profit si pierdere (P&L). Acesta este modelul de integrare pe care merge grupul EMI in ceea ce priveste companiile cumparate, adica preluarea la nivel central de grup numai a anumitor functii concomitent cu pastrarea managementului, dar si a altor atribute ale  companiei.

Ambele companii vor continua sa functioneze din punct de vedere operational in mod independent, ca entitati juridice separate, mentinandu-si identitatea si cultura. In acelasi timp, parteneriatul va permite optimizarea resurselor, a prezentei tehnice din teren si imbunatatirea calitatii solutiilor si serviciilor livrate catre clientii lor.

„Eu voi ramane CEO la nivel de grup. Adrian Moisa va prelua din ianuarie 2024 pozitia de CEO EMI Romania.”, a precizat pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO Jérôme France, CEO al EMI Group.

Cu o cifra de afaceri estimata combinata de 38 mil. euro si EBITDA de peste 8 mil. Euro pentru 2023, in urma incheierii parteneriatului cu KADRA, Grupul EMI devine lider regional in sistemele industriale de acces, cu un avantaj competitiv pe zona de servicii de montaj si mentenanta, dar si cu un portofoliu solid de proiecte noi pe segmentele industrial-logistic si retail.

Astfel, incepand cu 1 decembrie 2023, KADRA se va alatura grupului EMI, care include in prezent EMI Romania, Decran Belgia si Slovacia si Access Systems Belgia.

Kadra Tech SRL a raportat pentru 2022 o cifra de afaceri de 51,29 mil. RON si un profit de peste 3 mil. RON la un numar mediu de 83 de angajati. Anterior tranzactiei cu grupul EMI, Kadra Tech a fost controlata de actionarii Radu Bogdan Opris cu un pachet de 55% din actiuni, in timp ce Andreea Cristina Strugaru si Monica Adriana Sagmar detineau fiecare cate 20% din companie, iar Octavian Mircea Fanea o participatie de 5%.

Achizitia KADRA completeaza portofoliul grupului EMI, care este in plina campanie de achizitii de tip bolt-on.

De aceasta data, tranzactia ofera oportunitatea pentru cumparator de a-si intari pozitia pe piata constructiilor si a serviciilor. In timp ce Grupul EMI exceleaza in sectorul industrial, KADRA completeaza cu expertiza sa in domeniul medical, in special în zona de spitale si clinici, la care se adauga si experienta relevanta in solutii integrate de management automat al parcarilor, precizeaza cumparatorul.

„Prin primirea KADRA si a fondatorilor sai in familia Grupului EMI, continuam sa punem in practica strategia noastra de consolidare a prezentei in sectorul sistemelor de acces. Aceasta colaborare isi propune sa puna in valoare expertiza specifica pe care fiecare companie o are in domeniul sau predilect, KADRA avand o contributie importanta cu cei 30 de ani de experienta in furnizarea de solutii de acces pentru sectoare diverse. Vom cauta in continuare noi parteneriate in zonele noastre geografice de tradiție, parteneriate in cadrul carora le propunem antreprenorilor autonomie operationala, alaturi de toate beneficiile de a fi parte a unei platforme mari de solutii si servicii pentru automatizarea accesului, alimentata de resurse importante si sprijin financiar din partea partenerilor nostri de la Innova Capital si Morphosis Capital”, a spus Jérôme France.

„Vedem aceasta colaborare ca pe un mare avantaj atat pentru KADRA, cat si pentru Grupul EMI”, a declarat Octavian Fanea, CEO KADRA. „Este o oportunitate pentru companiile noastre sa-si puna laolalta expertiza din domeniile in care fiecare exceleaza. Suntem onorati sa fim parteneri in Grupul EMI, care devine din ce în ce mai puternic, care a depasit deja granitele Romaniei si intentioneaz sa continue sa creasca prin noi achizitii valoroase in Europa Centrală si de Est”, a adaugat CEO-ul KADRA.

Aceasta tranzactie marcheaza al treilea parteneriat concretizat de grupul EMI in mai putin de doi ani, in linie cu obiectivul de a realiza cel putin doua tranzacții anual. 

Casa de avocatura RTPR a asistat grupul EMI la achizitia KADRA cu o echipa de avocati coordonata de Alina Stavaru (Partner), din care a mai facut parte Cristina Enaga (Counsel), Cezara Urzica (Managing Associate) pentru due diligence. De asemenea, in dosarul tranzactiei au mai fost implicati si alti avocati RTPR precum Marina Fecheta – Giurgica, Andrei Tosa (Managing Associates), Flavia Mincu, Mihai Mutulescu, George Capota, Maria Luca si Irina Marinescu (Junior Associates) in timp ce Roxana Ionescu (Partner) si Șerban Halmagean (Associate) au acordat asistenta cu privire la aspectele de concurenta ale tranzactiei, precum si cele privind investitiile straine directe.

In 2021 RTPR a asistat fondul de private equity Morphosis Capital si un consortiu de investitori din Belgia la achizitia unui pachet majoritar de actiuni in compania EMI Equipement Maintenance Industrie. In 2023, avocatii RTPR au lucrat in echipa fondului regional de private equity Innova Capital la achizitia unui pachet majoritar in EMI.

Managerul regional de private equity Innova Capital a cumparat pe 30 iunie 2023 un pachet de 51% din actiunile afacerii EMI Group, printr-o tranzactie mixta care combina o achizitie partiala de actiuni cu o majorare de capital in valoare de 15 mil. Euro.

Partile nu au facut publica valoarea tranzactiei. Estimari facute de surse din piata plaseaza valoarea totala a tranzactiei prin care 51% din EMI Group au trecut in mainile Innova Capital la 25 – 30 mil. Euro, ceea ce ar plasa valoarea intregii companii intre 50 mil. Euro si 60 mil. Euro, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO, insa neconfirmate de catre partile implicate.

Acordul de vanzare a 51% din actiunile afacerii antreprenoriale catre fondul polonez Innova Capital a redus proportional pachetele actionarilor minoritari Morphosis Capital la aproximativ 20%, un pachet de aproximativ 20% pastrand la randul sau antreprenorul si fondatorul companiei Jérôme France, in timp ce investitorul belgian Belemi va ramane cu o participatie de circa 7%, conform datelor din piata publicate anterior de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

ING Bank Romania a sustinut in 2023 finantari sustenabile de peste 1 mld. Euro

  Subsidiara locala a grupului bancar olandez ING Bank a sustinut cu peste 1 mld. Euro in 2023 tranzactii sustenabile, ce includ emisiuni de obligatiuni, precum si credite bilaterale sau sindicalizate, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Comparativ in 2022, a  Citeşte articolul integral

Fonduri de investiții

GapMinder a lansat al doilea sau fond de venture capital, prin care va investi in companii din regiune. GapMinder Fund II dispune de un capital de 80 mil. Euro, din care circa jumatate vin de la EIF si EBRD

  Managerul de capital de risc GapMinder Ventures a anuntat pe 22 februarie 2024 lansarea celui de-al doilea sau fond de venture capital, care vizeaza investitii in companii de tehnologie din Romania si din alte piete ale Europei Centrale si de Est (CEE), conform informatiilor disponibile pentru jurna  Citeşte articolul integral