Grupul elen de utilitati PPC ar urma sa plateasca pentru achizitia Enel Romania un pret de 1,3 mld. euro, din care aportul propriu de capital ar urma sa fie de circa 500 mil. euro, iar alte aproximativ 800 mil. euro ar urma sa fie acoperite dintr-un imprumut sindicalizat pe termen lung, sustine portalul elen euro2day,gr.
Potrivit unui articol publicat pe 1 martie 2023 de catre sursa citata, PPC a inceput discutiile cu bancile sistemice grecesti Eurobank, Alpha Bank, Piraues si Ethniki pentru imprumutul de achizitie mentionat. In plus pe langa un pret de circa 1,3 mld. euro, cumparatorul grec ar urma sa preia si datorii cifrate la 550 – 600 mil. euro, sustine sursa citata.
Surse bancare citate de portalul elen sustin ca achizitia Enel Romania ar urma sa se realizeze la un multiplu de 5,42x EBITDA daca va fi confirmat un nivel EBITDA de 350 mil. euro.
Perioada de exclusivitate de negocieri dintre PPC si Enel a fost prelungita la finele lunii ianuarie pana pe 28 februarie pentru a ajunge la un acord de vanzare privind operartiunile din Romania.
„Nu facem niciun comentariu in acest moment, orice update va fi comunicat pietei la timpul potrivit”,, au raspuns reprezentantii grupului Enel pe 28 februarie 2023 solicitarilor de informatii ale jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO privind stadiul negocierilor intre cele doua parti avand in vedere ca si noul termen de negocieri a expirat fara sa fie facut vreun anunt privind incheierea unui acord de vanzare.
Informatiile publicate de presa elena in ultimele luni nu au fost confirmate sau infirmate oficial de catre niciuna dintre partile implicate in tranzactie.
Un rol-cheie in structurarea tranzactiei intre Enel si PPC privind operatiunile grupului italian din Romania il are grecul Georgios Stassis, care a fost CEO al Enel Romania intre februarie 2016 si august 2019, iar acum conduce negocierile de cealalta parte a mesei din postura de CEO al grupului Public Power Corporation (PPC) si de potential cumparator al activelor pe care le-a avut in administrare pentru cativa ani.
Enel este in plina executie a unui proces accelerat de vanzare de operatiuni in intreaga lume, aliniat directiei sale strategice anuntate in noiembrie 2022 de a-si concentra operatiunile pe 6 piete – cheie (Italia, Spania, SUA, Brazilia, Chile si Columbia) si de a vinde active in valoare de circa 21 mld. euro in vederea relaxarii gradului sau net de indatorare, potrivit planului strategic 2023 – 2025.
Setul de active si participatii detinut de catre Enel in Romania era format la 31 decembrie 2021 din companiile CCP.RO Bucuresti (pachet de 9,52% al Enel Romania), Dara Solar Investment SRL (controlat 100% de catre Enel Green Power Romania), De Rock Int’l SRL (controlat 100% de catre Enel Green Power Romania), Elcomex Solar Energy SRL (detinut 100% de catre Enel Green Power), Enel Green Power Romania SRL (detinut 100% de catre Enel Green Power SpA), Enel Romania SA (detinut 100%) de catre Enel SpA, Enel Trade Energy SRL (detinut 100% de catre Enel Romania), Enel X Mobility Romania SRL (detinut 100% de catre grupul Enel), Enel X Romania SRL (detinut 100% de catre grupul italian Enel), Energo Sonne SRL (100% apartinand Enel Green Power), GV Energie Rigenerabili ITAL-RO SRL (100% actiuni ale Enel Green Power), Oravita Power Park SRL (100% Enel Green Power), Potoc Power Park SRL (100% Enel Green Power), Solas Electricity SRL (100% Enel Green Power), South Wind Energy SRL (100% Enel Green Power), Toplet Power Park SRL (100% Enel Green Power), Topwind Energy SRL (100% Enel Green Power), Wind Energy Green Park SRL (100% Enel Green Power), Zephir 3 Constanta SRL (100% Enel Green Power). De asemenea, in acelasi set de active ale Enel in Romania intra si E-Distributie Banat SA (51% din actiuni apartinand grupului Enel), E-Distributie Dobrogea SA (51% din actiuni apartinand grupului Enel), E-Distributie Muntenia SA (78% din actiuni Enel), Enel Energie Muntenia SA (78% Enel), Enel Energie SA (51% Enel) si Enel Servicii Comune SA (51% Enel).
Enel opereaza in Romania in linii de afaceri precum distributie de energie electrica, unde controleaza 3 din cele 8 distributii de electricitate din Romania, este lider in segmentul de furnizare de energie electrica si detine in sectorul de productie un portofoliu de energie regenerabila instalata de 534 MW, avand astfel o pondere de 2% din productia de energie a Romaniei.
Grupul italian a fost primul investitor strain care a intrat pe piata distributiei de electricitate din Romania, semnand in 2004 primele contractele de privatizare pentru distributiile de energie Banat si Dobrogea, iar in 2006 si-a adaugat in portofoliu “perla coroanei“, castigand licitatia de privatizare a pachetului majoritar pentru Electrica Muntenia Sud, care acopera capitala Romaniei si zonele invecinate. In 2007, a infiintat Enel Green Power Romania cu care a intrat ulterior in sectorul de productie de energie configurand astfel un jucator complet integrat pe piata de energie din Romania, cu operatiuni in productie, distributie, furnizare si servicii in domeniul energiei electrice.
Potentialul cumparator al Enel Romania avea la dispozitie la 30 septembrie 2022 lichiditati de peste 3 mld. euro, din care peste 2 mld. euro cash si inca 1,08 mld. euro din linii de credit disponibile.
Pe piata din Romania, Enel avea o cota de piata de 2,47% pe piata productiei de electricitate dupa cantitatile livrate in perioada ianuarie – septembrie 2022, respectiv o cota de piata de 20,82% pe piata furnizorilor de electricitate pentru clientii finali in acelasi interval de referinta fiind cel mai mare furnizor local, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).