MIRSANU.RO

publicat la: 30.06.2017  13:19

NBG a vândut afacerea Garanta din România pentru circa 16,8 mil. Euro către Exin Financial Services Holding din Olanda. Valoarea totală a tranzacției pentru vânzarea a 75% din afacerea de asigurări Ethniki este de 718,3 mil. Euro. Băncile de investiții Goldman Sachs și Morgan Stanley, respectiv firmele de avocatură Freshfields Bruckhaus Derringer și Bernitsas Law au asistat vânzătorul în tranzacție

 

Grupul financiar elen National Bank of Greece (NBG), proprietarul Banca Românească, a ajuns la un acord de vânzare a unui pachet de 75% din acțiunile afacerii sale de asigurări Ethniki pentru un preț total de 718,3 mil. Euro.

Cumpărătorul este Exin Financial Services Holding din Olanda. De asemenea, cele două părți au stabilit un acord exclusiv pentru distribuția produselor Ethniki prin rețeaua NBG încheiat pe 10 ani și care ar putea fi extinsă pentru alți cinci ani.

În cadrul tranzacției, grecii vor transfera în mâinile cumpărătorului și afacerea Garanta din România, al cărei preț de achiziție este estimat la circa 16,8 mil. Euro, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Ethniki deține un pachet de peste 94% din acțiunile Garanta Asigurări, conform datelor făcute publice de către NBG.

Adunarea Generală a acționarilor NBG a fost convocată pentru astăzi de către banca din Atena începând cu ora 10 pentru a aproba, printre altele, termenii tranzacției de vânzare a afacerii de asigurări.

Astfel, NBG a decis să rămână după tranzacție în postura de acționar minoritar, cu 25% din acțiunile Ethniki Hellenic General Insurance SA, mișcare ce se conformează însă angajamentelor luate față de Comisia Europeană și creditorii internaționali de a-și reduce, la fel ca și celelalte grupuri financiare elene, operațiunile din afara Greciei.

NBG, bancă fondată în 1824, va renunța astfel la controlul ramurii sale de asigurări, care face parte din istoria NBG de 125 de ani.

Băncile de investiții americane Goldman Sachs și Morgan Stanley au asistat NBG, iar asistența juridică a vânzătorului a fost asigurată de către firma londoneză de avocatură Freshfields Bruckhaus Derringer, respectiv casa de avocatură Bernitsas Law din Grecia.

De cealaltă parte, Exin a lucrat cu banca de investiții elvețiană UBS, cu firma de consultanță și audit PwC, respectiv cu firma londoneză de avocatură Norton Rose. La nivel local, cumpărătorul a mizat pe serviciile LXM Group și SAP Legal.

Tranzacția are nevoie de avizul autorităților din domeniul concurenței și a Băncii Greciei.

Vânzarea afacerii cu asigurări Ethniki de către NBG a atras și interesul a trei firme chineze de asigurări Fosun, Gongbao și Wintime, notează Reuters.

Cumpărătorul este considerat un cunoscător al pieței elene, în contextul în care Exin a preluat în decembrie 2016 afacerea de asigurări AIG Grecia.

În spatele Exin, se află investitori precum Matt Fairfield, John Calamos și John Koudounis.

Matt Fairfield a lucrat la AIG și cariera sa este legată de industria asigurărilor.

Miliardarul greco – american John Calamos este fondatorul managerului de fonduri Calamos Asset Management, care are sub administrare peste 20 mld. Dolari. Averea lui John Calamos a fost estimată de către revista americană Forbes la circa 2,7 mld. Dolari.

John Koudounis a condus subdiara americană a grupului financiar japonez Mizuho și este CEO al Calamos Asset Management din SUA.

Tranzacția dintre NBG și Exin urmează astfel tiparul tranzacției din decembrie 2015, când un alt grup elen Eurobank a vândut 80% din afacerea sa de asigurări – Eurolife ERB Insurance Group (cu operațiuni în Grecia și România) către grupul canadian Fairfax pentru 316 mil. Euro, tranzacție susținută de miliardarul american Wilbur Ross, acționar al Eurobank și actualul secretar american al comerțului.

Eurobank, proprietarul Bancpost, și-a redus astfel expunerea în România, dar a rămas în poziția de acționar minoritar al afacerii de asigurări. Reprezentanții Eurobank declarau în martie pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO că intenționează ca și în tranzacția Florence aflată acum în derulare să caute un investitor strategic căruia să îi vândă un pachet majoritar de acțiuni din Bancpost, ERS și afacerea de leasing, pentru a putea rămâne mai departe acționar minoritar în operațiunile din România, adică la fel ca și în sectorul de asigurări.

Tranzacția NBG de vânzare a afacerii cu asigurări face parte din planul de restructurare convenit cu creditorii europeni, plan din care fac parte și vânzarea Banca Românească și alte tranzacții din regiune, potrivit lui Leonidas Fragkiadakis, CEO al NBG.

Tranzacția de vânzare a Banca Românească de către NBG a fost anunțată în premieră pe 3 noiembrie 2016 de către jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO. De vânzare se ocupă banca de investiții elvețiană Credit Suisse.

Grupul ungar OTP și Banca Transilvania, cea mai mare bancă cu capital privat românesc, au depus oferte finale îmbunătățite și așteaptă decizia centralei din Atena a NBG privind selectarea cumpărătorului de la Banca Românească, iar în paralel cei doi candidați luptă alături de alți investitori și în cursa pentru achiziția Bancpost.

Anunțul privind cumpărătorul Banca Românească este așteptat să apară în perioada imediat următoare, dacă avem în vedere că acționarii NBG se reunesc astăzi la adunarea anuală a băncii, iar Laszlo Wolf, cel care coordonează activitățile de fuziuni și achiziții ale OTP, declara pentru Reuters că se așteaptă la un răspuns din partea NBG pentru tranzacția de vânzare de la Banca Românească la finele lunii iunie – începutul lunii iulie.

National Bank of Greece deține 99,279% din acțiunile Banca Românească, care operează o rețea formată din aproximativ 109 unități și 5 centre de afaceri, conform datelor prezentate pe site-ul băncii.

Pe lângă Banca Românească, NBG mai deține în România un pachet de 99,33% din acțiunile NBG Leasing, respectiv 94,26% din Garanta Asigurări, după ce în ianuarie 2016 a închis operațiunile casei de brokeraj NBG Securities România.

Garanta Asigurări, înființată în 1997, a raportat pentru anul 2016 venituri totale de 62,8 mil. Lei (circa 14 mil. Euro) și o pierdere de 0,05 mil. Lei (peste 0,01 mil. Euro) la un număr mediu de 118 angajați.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral