MIRSANU.RO

publicat la: 11.07.2017  16:31

Grupul ceh ALEF intră în România prin achiziția Likeit Solution, stimulat de rata de creștere a sectorului local de IT

Milan Zinek, CEO ALEF Group (stânga) și Mircea Ciucur, Managing Director ALEF Distribution RO (dreapta). Sursă foto: ALEF.
 

ALEF Group din Cehia, unul dintre cei mai importanți distribuitori de sisteme IT din Europa Centrală și de Sud-Est, a anunțat astăzi intrarea pe piața din România prin achiziția companiei Likeit Solution.

Tranzacția a fost perfectată la 30 iunie 2017, a precizat cumpărătorul. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică de către părțile implicate.

 “Această fuziune reprezintă un pas important în strategia grupului ALEF de dezvoltare pe piața europeană de distribuție cu valoare adăugată de sisteme și echipamente IT. România este una dintre țările cu cea mai mare creștere a sectorului IT din ultima perioadă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care am considerat oportună intrarea pe această piață”, a spus Milan Zinek, CEO al Grupului ALEF.

Acesta susține că evoluția companiei Likeit Solution, împreună cu modelul de business implementat de aceasta, au fost factori decisivi în alegerea partenerului pentru România.

ALEF Group a derulat afaceri de peste 160 mil. Euro în 2016, în timp ce ținta sa de achiziție din România – Likeit Solution a raportat pentrul anul trecut pierderi de 9,1 mil. Lei (2 mil. Euro) la o cifră de afaceri de 129,4 mil. Lei (28,7 mil. Euro).

Likeit Solution, companie înființată în 2014, avea la 31 decembrie 2016 capitaluri totale de 7,3 mil. Lei (1,6 mil. Euro), creanțe de 28,3 mil. Lei (6,3 mil. Euro) și datorii totale de 56,5 mil. Lei (12,5 mil. Euro) la un număr mediu de 64 de angajați.

Compania a fost înființată de către Dragoș Popescu, care figura în urmă cu doi ani încă în calitate de acționar unic al Likeit Solution, potrivit unui document al Consiliului Concurenței.

Dragoș Popescu a fost proprietarul companiei R.H.S. Company, intrate în faliment.

Likeit Solution, unul dintre jucătorii importanți de pe piața distribuției de produse IT, a preluat ulterior din obligațiile de plată neachitate către creditorii R.H.S Company.

În cadrul planului de reorganizare judiciară, Dragoș Popescu și Likeit Solution au înlocuit creditori ai R.H.S. Company, conform raportului administratorului judiciar Euro Insol.

De asemenea, în anul 2014 erau în curs de transfer creanțe totale de 49,5 mil. Lei către Likeit Solution și o societate imobiliară. Astfel, dintr-o sumă de plată datorată de R.H.S. Company în valoare de 36,7 mil. Lei către BRD și o creanță achitată de 0,77 mil. Lei în mai 2014, diferența de plată a fost direcționată cu titlu de pasiv către Likeit Solution, mai precizează raportul Euro Insol aferent perioadei mai – noiembrie 2014.

În urmă cu un an, Euro Insol convoca comitetul creditorilor R.H.S. Company pentru a aproba preluarea unui contract de leasing încheiat cu BRD Sogelease de către Likeit Solution, în care mai rămăsese de plată 1,89 mil. Euro către firma de leasing.

Printre finanțatorii Likeit Solution din ultimii ani se află BRD și Banca Transilvania, conform ultimelor informații disponibile.

Likeit Solution a trecut printr-o schimbare a acționariatului înainte de vânzarea afacerii către grupul ceh ALEF. Mihai Popescu figurează în poziția de acționar minoritar al companiei, cu un pachet de 30%, conform ultimelor date disponibile din piață.

Sub bagheta noului proprietar ceh, compania se așteaptă la o rată de creștere a afacerilor de 18% pentru acest an.

“Mizăm pe o creștere semnificativă a business-ului noii companii în perioada următoare, bazându-ne pe sinergiile create prin alăturarea experienței și capabilităților financiare ale grupului ALEF, cu expertiza pe piața locală a echipei Likeit. De asemenea, completarea portfoliului cu noi brand-uri și know-how-ul tehnic pe care grupul ALEF l-a acumulat în timp, ne dau speranța că evoluția noii companii va fi una pozitivă”, a declarat, la rândul său, Mircea Ciucur, Managing Director al ALEF Distribution RO.

Raportat la evoluția companiei în primul semestru din acest an, firma românească a atins 10 mil. euro în vânzări, precizează cumpărătorul.

Afacerea a fost susținută în principal de proiectele axate pe vânzarea de soluții Microsoft și CISCO, dar și de echipamente și de componente, brandul ASUS reprezentând o pondere importantă.

Un segment semnificativ în afacerile companiei îl reprezintă și comercializarea de produse de rețelistică și networking. Dintre cei care au achiziționat sisteme și echipamente IT, cei mai mulți sunt reselleri (peste 60%), urmați de integratori de sisteme (în jur de 20%), și companii din industria de retail (în jur de 18%).

Principalul obiectiv al noii companii este dezvoltarea în direcția distribuției cu valoare adaugată. Crearea unui departament tehnic puternic, care să poată oferi partenerilor consultanță în proiectele dezvoltate, reprezintă un element important în strategia organizației

Pentru a putea satisface cerințele partenerilor din canalele de distribuție și de retail, ALEF Distribution RO se va concentra și pe zona de echipamente destinate pieței de consumer.

De asemenea, adăugarea în portfoliul propus partenerilor de noi branduri atent selectate, astfel încât să raspundă nevoilor pieței și al direcțiior de dezvoltare, este un obiectiv permanent.

Odată cu intrarea pe piața locală, prin achiziția firmei Likeit Solution, ALEF Distribution RO se poziționează drept unul dintre cei mai mari jucători din segmentul de securitate, infrastructură IT și comunicații de voce. Compania numără 45 angajați în București și peste 1.500 reselleri activi.

Cumpărătorul, grupul ceh ALEF, a fost fondat în 1994 și numără peste 220 de oameni prezenți în regiune, prin rețeaua de birouri din Cehia, Ungaria, Slovacia, Serbia, Slovenia și Croația.

Pe piața distribuției de sisteme IT, activează companii precum Network One Distribution, controlată de către Iulian Stanciu – șeful Emag, ABC Data, Gersim sau Likeit Solution.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fonduri de investiții

„Declaratie de dragoste” a managerului regional de private equity Resource Partners pentru Romania dupa achizitia platformei Vola.ro: Mizam pe minim inca o achizitie in viitorul apropiat. „Investitiile pe care le facem in companiile romanesti au o o componenta de equity intre 7 si 20 mil. Euro, la care pot fi adaugate finantari bancare sau alte co-investitii”

  Managerul regional de private equity Resource Partners a anuntat ca mizeaza pe o noua achizitie in viitorul apropiat pe piata din Romania, dupa recenta achizitie a grupului care include Vola.ro, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. „Suntem bucurosi sa marc  Citeşte articolul integral

Consultanți & Auditori

Laurentiu Stan, fondatorul companiei de consultanta antreprenoriala Kapital Minds: Majoritatea antreprenorilor din Romania cred ca cifra de afaceri si profitul sunt cei mai importanti factori pentru cresterea valorii unei afaceri, insa relatiile cu clientii, capitalul uman, brandul si alte active intangibile genereaza uneori peste 80% din valoarea afacerii

  Majoritatea antreprenorilor din Romania considera ca cifra de afaceri si profitul companiei sunt cei mai importanti factori ai cresterii valorii, lasand la urma factorii care genereaza acesti indicatori precum stabilitatea relatiilor cu clientii, capitalul uman, brandul si alte active intangibile ce  Citeşte articolul integral