MIRSANU.RO

publicat la: 07.05.2021  18:50

Grupul brazilian BRF si-a facut exitul din Romania dupa vanzarea afacerii sale locale catre grupul Aaylex pentru un pret de 20 mil. euro

 

Grupul brazilian BRF, una dintre cele mai mari companii globale din industria alimentara, a anuntat pe 4 mai 2021 finalizarea exitului sau de pe piata din Romania prin vanzarea pachetului sau de 100% din actiunile Banvit Foods SRL catre grupul Aaylex, jucator de top pe piata locala a carnii de pui.

Pretul de vanzare a celor doua facilitati detinute de brazilienii de la BRF in Romania a fost de 20,3 mil. Euro, tranzactia fiind semnata in decembrie 2020.

O echipa de avocati Tuca Zbarcea & Asociatii coordonata de catre Silvana Ivan, Partener al firmei, a asistat vanzatorul in tranzactie.

Banvit Foods SRL, cu sediul in sat Ion Roata din jud. Ialomita, a raportat pentru 2019 un profit net de 2,4 mil. euro la o cifra de afaceri de 33,3 mil. euro si un personal mediu format din 153 de angajati.

Brazilienii de la BRF au controlat afacerea din Romania prin subsidiara lor din Turcia, Banvit. Banvit Foods dispunea de ferme de crestere a pasarilor in judetul Ialomita si de o fabrica de nutreturi combinate in jud. Buzau, potrivit unor informatii facute publice anterior.

Cei mai mari actionari ai BRF sunt fondurile de pensii ale Fundação Petrobrás de Seguridade Social – Petros cu 9,9% si Caixa de Previd. dos Func. Do Banco do Brasil cu 9,2%.

BRF a raportat pentru 2020 venituri nete ajustate de 39,47 mld. reali brazilieni (6,3 mld. Euro, calculat la cursul mediu Real brazilian – Euro din decembrie 2020), EBITDA ajustat de 5,2 mld. reali brazilieni (circa 0,8 mld. euro) si un profit net de 1,39 mld. reali brazilieni (peste 0,2 mld. euro). Pe bursa de la New York, BRF are o capitalizare bursiera de circa 3,2 mld.USD.

Cumparatorul afacerii BRF din Romania este grupul Aaylex, al carui proprietar si CEO este omul de afaceri Bogdan Stanca. Grupul Aaylex a investit peste 50 mil. Euro in ultimii 4 ani pentru integrarea si consolidarea intregului lant de activitati pe verticala in industria carnii de pui, sustin reprezentantii Aaylex, in portofoliul caruia se afla produsele sub marca Cocorico.

Produsele Cocorico sunt destinate 70% consumului intern și 30% exportului în țari din Europa si Orientul Mijlociu. Grupul are peste 2.000 de angajati si o cifra de afaceri consolidata in 2020 de peste 651 mil. Lei (peste 134 mil. Euro, calculat la cursul mediu de schimb RON – Euro), conform propriilor date facute publice. Grupul dispune de o capacitate anuala de productie de peste 100.000 tone de carne, fabrica de cârnați, unitati de ambalare, distributie si logistica proprie, respectiv laboratoare proprii pentru fiecare ciclu de productie in parte.

Pe piata de carne de pui, activeaza si alti jucatori majori precum Transavia sau Agricola Bacau.

Un raport publicat in decembrie 2020 de catre Departamentul american pentru agricultura (USDA) arata ca Romania a fost in 2019 al optulea producator de carne de pasare din Uniunea Europeana. De asemenea, sursa citata indica faptul ca 45% din productia de proteine animale inseamna carne de pasare, urmata de porc (35%), urmata de carnea de vita (12%), respectiv de cea de oaie (8%), ceea ce inseamna o schimbare fata de situatia inregistrata in urma cu un deceniu cand productia era dominata de sectorul carnii de porc (41% din productia de proteina animala), urmata atunci de carnea de pasare (35%), noteaza raportul USDA. Majoritatea producatorilor de carne de pui sunt jucatori cu o structura integrata a operatiunilor.

Datele din 2019 indica faptul ca aproape 56% din productia de carne de pasare este concentrata in sudul Romaniei, unde se afla si cea mai mare parte a productiei de cereale, in timp ce nord-estul Romaniei avea o pondere de 18% in productia de carne de pasare.

Ca si tendinta, importurile de carne de pui au scazut in 2018 si 2019 fata de un varf atins in 2017, insa din 2020 tendinta s-a inversat in contextul in care Romania inregistreaza un deficit in comertul cu carne de pui, mai noteaza raportul Departamentului american de agricultura. 


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Horia Braun – Erdei, CEO Erste Asset Management Romania, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Horia Braun-Erdei, General Manager and President of the Board of Directors of Erste Asset Management Romania, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. Erste Asset Management Romania is part of Erste Group and is the largest asset management company in Romania, having over 5.5   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Cristian Nacu, Senior Country Officer at International Finance Corporation, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Cristian Nacu,  Senior Country Officer of International Finance Corporation, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. Romanian born and educated, with more than 25 years of experience in private equity, investment banking and privatization, Cristian Nacu is one of the most ex  Citeşte articolul integral