Grupul austriac Prinzhorn Holding și-a exprimat intenția pentru preluarea afacerii cu carton ondulat deținute de către omul de afaceri Vladimir Cohn, cu care a purtat negocieri intense pentru semnarea unei tranzacții, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.
Contextul este unul favorabil, având în vedere că piața românească înregistrează unul dintre cele mai ridicate ritmuri de creștere din Europa, iar principalii jucători au anunțat proiecte de investiții în extinderea capacităților de producție.
Vladimir Cohn este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de profil prin intermediul grupului său de firme care cuprinde Ecopack Ghimbav și Ecopaper Zărnești, al căror rulaj anual cumulat depășește 65 mil. Euro.
Investitorul austriac este o afacere de familie cu venituri de peste 1,2 mld. Euro și este unul dintre liderii pieței de profil din regiune.
“Prinzhorn Holding ca grup urmărește o strategie de creștere continuă în câteva regiuni. Totuși, este politica strictă a grupului este de a nu comenta asupra planurilor privind o anume țară”, au precizat recent printr-un email pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO reprezentanții firmei Dunapack Mosburger, divizia specializată în producția de carton ondulat a concernului condus de familia Prinzhorn.
De cealaltă parte, contactat telefonic de către jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO, omul de afaceri Vladimir Cohn a negat existența unor negocieri de vânzare a afacerii.
Prinzhorn Holding este activ pe piața producției de carton ondulat prin divizia sa Dunapack Mosburger, cu fabrică la Sfântu Gheorghe, dar au și alte operațiuni.
Surse din piață susțin că omul de afaceri ar fi purtat discuții și cu investitori belgieni.
La nivel local, compania belgiană VPK Packaging a anunțat investiții de 2 mil. Euro în creșterea capacității de producție de la Salonta. Planuri de investiții derulează și Ecopack și Vrancart și alți jucători, printre concurenți numărându-se și Rondocarton, deținută de austriecii de la Rondo Ganahl.
Prinzhorn Holding este o afacere de familie fondată în Austria în 1853.
După o perioadă de dezvoltare organică, grupul austriac a trecut la o strategie de achiziții pentru a se extinde în piețe cu potențial mare de creștere. Astfel în 1990, a cumpărat 40% din Dunapack, iar în 1995 a finalizat achiziția acesteia în cadrul campaniei de expansiune pe piețele din Europa de Est. În 2013, a cumpărat Dentaș Ambalaj din Turcia. În 2014, a cumpărat Papierfabrik Fritz Peters din Germania.
După mutările de extindere a operațiunilor în Turcia și Ucraina, Prinzhorn a anunțat în decembrie 2015 achiziția producătorului grec Viokyt Packaging – o afacere de familie cu producție de 50 milioane de metri pătrați de carton ondulat, Cord Prinzhorn, director general și proprietarul Prinzhorn Holding, afirmând că extinderea în piețele Europei centrale și de est va continua să fie întărită și lăsând astfel să se înțeleagă că va continua cursa de achiziții în regiune.
Dunapack, una din cele trei divizii ale Prinzhorn Holding, are volume de producție de 1,62 milioane de metri pătrați și are 3.218 oameni pe nouă piețe, inclusiv România.
La nivel de grup, Prinzhorn Holding are operațiuni în 13 țări și 5.335 de angajați.
Grupul de firme al lui Vladimir Cohn este format din Ecopack Ghimbav, Ecopaper Zărnești și Repap Otopeni.
Ecopack Ghimbav, firmă specializată în fabricarea hârtiei și cartonului ondulat, respectiv a ambalajelor din hârtie și carton, a raportat pentru 2015 o cifră de afaceri de 115,9 mil. Lei (26,1 mil. Euro) și un profit net de 7,1 mil. Lei la un număr mediu de 201 angajați.
Ecopaper Zărnești a înregistrat anul trecut un profit net de 13,8 mil. Lei la o cifră de afaceri de 167,9 mil. Lei (circa 38 mil. Euro) și 197 de angajați.
Ecopaper are în derulare un proiect de investiție de circa 80 mil. Euro, pentru care a contractat inclusiv credite bancare.
În perioada 22 – 28 iunie, UniCredit a semnat cu Ecopaper contracte de ipotecă mobiliară pentru credite care totalizează 46,7 mil. Euro contractate în perioada 2013 – 2016. Astfel, Ecopaper a luat împrumuturi de 18,5 mil. Euro în 2015, împrumuturi de 12,2 mil. Euro luate în 2014, respectiv credite de 11 mil. Euro contractate în 2013. În aprilie 2016, Ecopaper a semnat un nou contract de credit de la UniCredit în valoare de 5 mil. Euro.
Pe 25 mai, au fost înființate companiile, Ecopaper Investment SRL și Celhart Investment SRL.
Ecopack a cumpărat în urma procesului de privatizare fostul combinat de celuloză și hârtie Celhart Donaris din Brăila, care în 2013 și-a încetat producția.
Vladimir Cohn deține, de asemenea, firma Repap specializată în colectarea deșeurilor nepericuloase.
Vladimir Cohn se numără printre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din România, după ce a fost unul dintre investitorii implicați în clubul de fotbal Dinamo București.