Grupul austriac Hirsch își finanțează achizițiile de fabrici de materiale de construcții din România în cea mai mare parte din propriul cashflow, iar restul banilor vin din împrumuturi bancare, a declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Michaela Andritsch, director pentru comunicare corporativă și relația cu investitorii în cadrul Hirsch Servo Group.
Compania austriacă a anunțat pe 17 august preluarea a două fabrici de polistiren de la compania românească Arcon. Tranzacția trebuie avizată de către Consiliul Concurenței.
Pe 12 iulie, Hirsch Porozell SRL – subsidiara locală a grupului austriac – a anunțat achiziția unei fabrici de la Timișoara aparținând Energoterom. Valoriile tranzacțiilor încheiate de către Hirsch Porozell nu au fost făcute publice.
Astfel, grupul Hirsch care până acum era activă cu o fabrică la Cluj – Napoca își trece încă trei fabrici în portofoliu – Timișoara, București și Sfântu Gheorghe.
Întrebat dacă Hirsch are în vizor o nouă achiziție pe piața românească, reprezentantul grupului austriac a răspuns: „Nimic în plan încă”.
“Nu am făcut due – dilligence în aceste cazuri (tranzacții – n.r.), dar consultantul nostru este BDO. Ne-au ajutat în aceste cazuri”, precizează Michaela Andritsch.
Potrivit acesteia, în cazul tranzacției încheiate la Timișoara, cumpărătorul a lucrat cu avocatul Răzvan Neamțu. La tranzacția cu Arcon, grupul Hirsch a fost asistat de către Zizi Popa, partener al firmei de avocatură CHSH Gilescu Văleanu Nathanzon & Partenerii.
„Pentru orice companie care dorește să fie performantă pe piața românească de polistiren, în contextul actual al pieței, o acoperire teritorială cât mai bună este vitală. A fost dificil pentru noi să avem o strategie națională de vânzări, cu prețuri competitive, indiferent de distanța față de clienții noștri, cu doar două fabrici. Sunt convins că, prin această achiziție, Hirsch Porozell, care deține facilități de producție în Cluj și de curând în Timișoara, va avea o acoperire națională și va putea să-și consolideze poziția pe piață”, spunea directorul general al grupului Arcon, Ioan Țițeiu la momentul anunțării tranzacției cu Hirsch Porozell.
Piața românească de polistiren are o evoluție bună, apreciază Harald Kogler, Director General Executiv al Hirsch Servo.
Arcon a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 28 de milioane de euro, înregistrând un profit brut de circa 2 milioane de euro. Arcon a fost înființată în 1994 la Sfântu Gheorghe și este unul dintre principalii furnizori din România de membrane bituminoase cu elastoplastomeri pentru hidroizolații, având în portofoliu și o unitate de producție de tencuieli decorative și vopsele.
De cealaltă parte, grupul Hirsch a raportat pentru primele nouă luni din anul său fiscal (1 iulie 2015 – 31 martie 2016) venituri de 64 mil. Euro, EBITDA (câștiguri înaintea plății dobânzilor, taxelor, deprecierii și amortizării) de 5,2 mil. Euro la un număr de 607 angajați. Compania a înregistrat în perioada raportată un cash flow (fluxuri de numerar) din activități operaționale de 5,2 mil. Euro și investiții de 2,7 mil. Euro. Datoria netă a grupului austriac se ridica la 31 martie la 16,9 mil. Euro, potrivit datelor făcute publice.
Hirsch Porozell SRL, subsidiara locală a grupului austriac, a raportat o cifră de afaceri de 47,3 mil. Lei (10,6 mil. euro) și un profit net de 2,97 mil. Lei (0,67 mil. Euro) la un număr de 59 de angajați.