Compania de investiții imobiliare Globalworth, listată pe bursa de la Londra, a anunțat achiziția imobilului C din proiectul Green Court din București, dezvoltat de către grupul suedez Skanska.
Valoarea brută a tranzacției este de aproximativ 38 mil. Euro, conform cumpărătorului. Achiziția este așteptată să fie finalizată în trimestrul al treilea al anului.
Compania condusă de către investitorul de origine elenă Ioannis Papalekas a cumpărat astfel în trei tranzacții distincte imobilele de birouri din complexul Green Court, care totalizează o suprafață închiriabilă de 54.300 metri pătrați.
Primul imobil a fost cumpărat în 2014 pentru un preț anunțat de achiziție de 42 mil. Euro, iar în noiembrie 2015 a fost făcută public o valoare brută a tranzacției de 47 mil. Euro aferentă achiziției celui de-al doilea imobil din proiectul Green Court. Globalworth a fost asistat de către avocații NNDKP, în timp ce Skanska a lucrat alături de avocații PeliFilip.
Noul anunț urcă valoarea totală a achiziției Green Court în trei etape la circa 127 mil. Euro.
Printre chiriașii imobilului C, care dispune de o suprafață de 16.300 metri pătrați, se numără General Motors, Orange, Capgemini, ABB, Legand și Merck.
Globalworth a finalizat recent o emisiune de eurobonduri în valoare de 550 mil. Euro, destinată rearanjării structurii datoriilor, precum și finanțării planurilor de creștere, inclusiv în România. Dintre investitori, BERD a plasat 50 mil. Euro în prima tranzacție cu eurobonduri a Globalworth, care urmează să fie listată la bursa de la București până cel mai târziu la jumătatea lunii iulie.
Titlurile au o maturitate de 5 ani până pe 20 iunie 2022 și poartă o dobândă fixă de 2,875% pe an, care va fi plătită investitorilor anual începând cu 20 iunie 2018.
Emisiunea de titluri în euro a Globalworth este notată BB+ cu perspectivă stabilă de către analiștii Standard & Poor’s, reespectiv Ba2 cu perspectivă stabilă de către agenția de evaluare Moody’s.
Banii încasați din vânzarea titlurilor vor fi folosiți pentru a plăti anumite datorii ale companiei, precum și pentru scopuri generale corporative, inclusiv achiziții.
Globalworth, aflată într-un demers investițional de amploare în ultimii ani, a căutat în paralel cu oportunitățile de achiziții și de dezvoltare să își reducă costurile de finanțare și să își întărească propriul capital prin atragerea de fonduri proaspete de la acționari noi.
Astfel, în 2016, Globalworth a vândut obligațiuni de 180 mil. Euro către Canada Pension Plan Investment Board și Cairn Capital, iar într-o tranzacție separată și-a majorat capitalul cu 200 mil. Euro, majorare la care au participat Growthpoint din Africa de Sud, care a devenit principalul acționar al companiei, și Oak Hill Advisors.
Aceste operațiuni la care s-a adăugat contractarea de noi finanțări bancare au permis fondului de investiții să-și înlocuiască datorii pe termen scurt cu credite pe termen lung, iar costul mediu al datoriilor să scadă cu 0,9% până la 5,3%.
Globalworth, fond de investiții listat pe bursa de la Londra, a înregistrat în 2016 venituri de 68,2 mil. euro (față de 44,8 mil. euro în 2015), un cost net de finanțare de circa 32 mil. euro și un profit de 11,3 mil. euro.
Globalworth este unul dintre cei mai importanți investitori în piața imobiliară locală, respectiv cel mai activ cumpărător în serie de pe segmentul de birouri din ultimii ani.