„Suntem pozitivi privind Romania pentru ca vedem o piata care are un potential mare de crestere. Suntem norocosi ca suntem intr-un sector care intr-adevar performeaza mai degraba bine. Bineinteles ca mereu sunt schimbari. Vreau sa spun ca a fost o era a retailului, a fost o era a cladirilor de birouri si acum este o era a logisticii si spatiilor industriale.”, a spus Gijs Klomp, Business Development Manager al WDP Romania, la MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023, eveniment organizat pe 7 decembrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO alaturi de jucatori activi in tranzactiile de M&A, finantare, piete de capital si real estate din Romania si din spatiul Europei Centrale si de Est.
„Cred ca vom mai vedea asta inca vreo 2 ani pentru ca vedem macrotrendurile potrivit carora sunt o multime de bunuri care intotdeauna trebuie depozitate si mutate datorita faptului ca criza Covid a demonstrat clar pentru companii ca au nevoie sa isi retina mai multe stocuri. Ceea ce probabil in mod automat ca vor avea nevoie de mai multe depozite. Desigur ca este un avans al retailului online chiar daca acum se misca ceva mai greu inainte, insa mai departe asta inseamna ca au nevoie de mai multe depozite pentru ca puterea stocurilor care era in magazine este acum tinuta in depozite. Deci, sectorul de logistica este intr-o perioada de boom si simultan vedem ca productia se muta inapoi in Europa datorita evenimentelor de friendshoring si nearshoring din Ucraina.”, a adaugat reprezentantul unuia dintre cei mai mari investitori straini pe piata de logistica si spatii industriale din Romania.
„In esenta, companiile ar vrea sa produca mai aproape de pietele in care vand”, explica Gijs Klomp.
„Cred, de asemenea, ca vom vedea in urmatorul an sau doi ani ca firme din Europa de Vest se vor muta din nou catre Europa Centrala si de Est datorita costurilor mai mari din Europa Occidentala. Vedem acum companii germane care se uita activ la alternative mai ieftine pentru a produce datorita costului mai mare cu energia, cu taxele, cu salariile din vestul Europei ceea ce face interesanta o mutare catre Romania. Faptul ca infrastructura din Romania obtine in sfarsit un impuls pozitiv ne ajuta de asemenea. Am pierdut multi producatori in trecut din aceasta cauza. Ganditi-va la Mercedes care se uita la Romania, ganditi-va la BMW care s-a dus la Debrecen (Ungaria) dupa ce initial s-a uitat la Romania. Toti acesti producatori s-au mutat in alte tari din cauza infrastructurii slabe si a costului mai mare pe care aceasta il atragea.”, sustine Gijs Klomp.
Potrivit acestuia, WDP, o companie listata pe piata bursiera Euronext de la Amsterdam si Bruxelles, are singura prezenta in Europa Centrala in Romania datorita unui joint venture care a inceput in 2007 intre omul de afaceri belgian Jeroen Biermans si WDP, joint venture care exista si astazi.
„Asa a aparut Romania pe harta noastra. Am avut afaceri in Cehia, dar au fost vandute la inceputul anilor 2010.”, explica Gijs Klomp. WDP are o capitalizare bursiera de 6,2 mld. Euro pe piata bursiera Euronext.
WDP este unul dintre cei mai mari investitori in piata de logistica si spatii industriale din Romania, unde are un portofoliu de active de peste 1 mld. Euro.
„Noi ne finantam tipic pe bilantul propriu. Saptamana trecuta (la finele lunii noiembrie 2023 – n.r.) am facut o majorare de capital de 300 mil. Euro pentru a avea mai multa putere de foc pentru un numar de tranzactii angajate, din care una in Romania. Circa o treime din acest capital va fi desfasurat in Romania.”, a punctat reprezentantul WDP.
„In paralel, suntem finantati de catre IFC (International Finance Corporation), EIB (European Investment Bank), EBRD (European Bank for Reconstruction and Development) printre altii pe partea de imprumuturi. Este o combinatie pe care o facem, Noi nu luam finantari bancare pentru achizitii, dar ne finantam prin propriul bilant. Este un mare avantaj in mediul de astazi pentru ca te poti misca mai repede, iar ofertele tale nu sunt conditionate de finantare ceea ce ajuta sa convingi prospectivii vanzatori sa faca afaceri cu tine”, detaliaza strategia de finantare a dezvoltatorului si investitorului imobiliar.
„Suntem parte dintr-un grup international si intotdeauna este vorba despre risc si randament. Daca randamentul este mai bun in Romania va fi Romania,iar daca avem oportunitati mai atractive in alte tari ne uitam si acolo.”, subliniaza Gijs Klomp.
„Acum, Romania concureaza cu alte piete din Europa de Vest. Acum in Olanda, una dintre cele mai mari piete ale noastre, este foarte dificil sa te extinzi pentru ca este aproape imposibil sa obtii autorizatie de constructie. Una dintre cele mai mari bottleneck-uri acolo este ca nu este capacitate in reteaua electrica si deci nu poti sa ii promiti chiriasului ca vei avea un racord la reteaua electrica cand va fi finalizata fabrica sau depozitul ceea ce devine o poveste dificila pentru chirias. In Belgia, din nou este foarte dificil sa obtii o autorizatie de constructie, deci aceste tari din diferite motive si-au atins plafonul de dezvoltare pentru stocurile deja existente si este aproape imposibil pentru dezvoltari noi”, a continuat acesta.
„Ne uitam la Franta sa ne extindem, suntem deja prezenti acolo, in Germania suntem prezenti si am vrea sa ne extindem, dar toate aceste tari au propriile probleme si atunci logic ca Romania are un momentum pozitiv cand este vorba de a fi atractiv pentru ca este cerere”, afirma Gijs Klomp.
In Romania, piata de logistica si spatii industriale inregistreaza la nivelul trimestrului 3 din 2023 un randament (yield) intre 7,2% si 7,7%, potrivit datelor publicate de firma de consultanta imobiliara Colliers.
„Totusi, problema in Romania este in termeni de randament, care a devenit mai provocator comparativ cu acum 2 ani datorita costului mai mare de capital, a costului mai mare de constructie si a faptului ca pe partea de cerere, chiriasii nu au factorizat complet inca acest cost mai mare ceea ce inseamna ca, in esenta, chiriile trebuie sa creasca asa cum au facut-o in aproape fiecare piata pentru a justifica investitii ale companiilor asa cum suntem noi”, a mai spus Gijs Klomp, Business Development Manager al WDP Romania, la panelul Real Estate din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
Partenerii MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023 sunt Mazars, Agista, Value4Capital si Fondul Roman de Contragarantare.
CITESTE AICI TOATE ARTICOLELE evenimentului MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023