MIRSANU.RO

publicat la: 06.11.2023  14:25

George Badescu, Director Executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR): In zona ESG, in retail putem vorbi de un pionierat. Aparitia pandemiei si a razboaielor acestora a pus pe ganduri si s-ar putea sa avem o reevaluare poate a limitei pana unde se poate merge cu aceasta miscare green

Credit foto: MIRSANU.RO.
 

„In zona aceasta de retail, putem vorbi de un pionierat in zona, mai ales ca se discuta despre alimentatie sanatoasa sau de bio, ecologica. Dupa mine, aparitia pandemiei si a razboaielor acestora ulterioare a pus pe ganduri si s-ar putea sa avem o reevaluare, o reapreciere poate a limitei pana unde se poate merge cu aceasta miscare green.”, a declarat George Badescu, Director Executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), in cadrul THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2023, eveniment organizat pe 26 octombrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

„Incercam sa privim in mod constructiv problema (…) dar eu cred totusi ca in acest context politic mai nou pentru ca sa nu uitam toate aceste discutii cu ESG-ul au fost dinainte de pandemie. Cumva in pandemie si post-pandemie sau actual conflict, poate discutiile sunt putin altfel.”, a spus George Badescu.

„Vedeti, foarte mult timp, s-a discutat despre situatia care cumva avea ca efect in zona aceasta climatica, despre paduri, despre folosirea lemnului (…), mai nou am vazut de cand a aparut aceasta directiva Single-use plastics (masura prin care UE vrea sa reduca impactul anumitor produse din plastic asupra mediului si asupra sanatatii oamenilor – n.r) ca, practic, s-a mers catre plastic si s-a reevaluat situatia cu lemnul pentru ca am vazut ca, in unele cazuri, plasticul a fost inlocuit cu lemnul, cu produse din lemn. Cumva, lucrurile evolueaza.”, este de parere reprezentantul AMRCR.

„In zona asta, as vedea un loc si pentru asociatii pentru ca asociatiile reprezinta industrii. Aceste ESG-uri sunt individuale pe companii, nu exista un broker, un stakeholder care sa poata sa aduca in procesul de evaluare inclusiv bancare, a bonitatii, poate o chestiune legata de industrie ca atare. Pentru ca, la un moment dat, vedem in abordarile sa zicem poate electorale ca anumite industrii cumva sunt mai putin frumoase decat altele si atunci este asteptat, ca urmare a acestui discurs, cumva ele sa poata sa fie afectate in final de anumite decizii.  Faptul ca nu este inca un stakeholder care sa vorbeasca si in numele unei industrii intr-un anumit moment, cred ca este un aspect care ar trebui cumva reevaluat si, din acest punct de vedere, ar da si mai multa consistenta si substanta asociatiilor care de multe ori sunt vazute ca fiind limitate la o situatie de criza unde trebuie sa salvam punctual un anumit moment dificil”, sustine directorul executiv al AMRCR, printre membrii careia se regasesc marile retele de comert active pe piata locala.

„Dincolo de o evaluare concreta, concisa, pe care am putea-o face privind impactul acestor norme (ESG – n.r.), as vrea sa aduc in discutie poate cateva elemente, poate din punct de vedere al unei asociatii, care este un alt animal decat membrii acesteia cumva, nu neaparat diferit, dar care chiar si in acest context cu ESG-ul are o alta abordare. Ce rol ar putea juca asociatiile in aceasta legislatie (ESG)? Nu suntem obligati din cate stiu sa depunem un astfel de raport. Pentru membrii nostri exista o obligatie in acest sens, dar nu exista sincer nici obligatia sa ne comunice noua pana la urma. Aici vreau sa reamintesc ca marile retele comerciale sunt toti membrii asociatiei noastre, dar sa nu uitam ca alaturi de faptul ca sunt membri ai asociatiei, ei sunt foarte mari concurenti intre ei. Si acest lucru nu trebuie niciodata nici uitat, nici subestimat pentru ca pana la urma si credibilitatea asociatiei, daca stam sa ne gandim bine, conteaza foarte mult cum gestioneaza acest specific.”, afirma Badescu.

„Cumva, nu stiu daca este doar o impresie acest aspect legat de zona decizionala. Exista o guvernanta a companiilor si o alta nu stiu daca mai mare, sa zicem publica, a autoritatilor publice si am avut cu totii prilejul sa constatam ca, mai ales, in ultima perioada, vedem decizii, hotarari, chiar legi, care cumva par sa nu tina seama de aceste aspecte ESG. Par sa fie cumva paralele”, este de parere reprezentantul AMRCR.

„Apropo de acest ESG, fiecare operator crede ca are ESG-ul cel mai frumos. Cine valideaza astfel de lucruri si cum se valideaza? Avem piata de capital in primul rand.  Dar cred ca alaturi de piata de capital trebuie sa ne adresam aceasta preocupare, ca sa nu ii zic neaparat ingrijorare. S-ar putea ca cei care, asa cum spuneam poate undeva au o alta abordare a acestor aspecte, sa vina cu niste solutii legislative, administrative care sa ne puna in incurcatura. Sa nu trezim pana la urma ca fiecare este cu frumusetea lui, paralela cu celelalte, si practic acestea sunt criteriile in functie de care se iau anumite decizii, chiar si de investitii si sa ne trezim pe undeva la un moment dat ca, printr-o lege oarecare, lucrurile se schimba in mod radical”, a mai declarat George Badescu, Director Executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), la panelul ESG in consumer industries din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii evenimentului THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2023 sunt Alro, Erste Asset Management Romania, Raiffeisen Bank Romania si Dentons, iar Partener de hidratare este La Fantana.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Carmen Sebe, Managing Partner & President Board of Directors at Seedblink, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Carmen Sebe, Managing Partner and President Board of Directors at Seedblink, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Carmen  Sebe has extensive experience in operational leadership, management and international business. Proven experience launching new products and entering new  Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Tranzactia de exit a grupului german Deutsche Telekom din Romania a intrat intr-o noua faza: gigantul britanic Vodafone si Digi au anuntat ca au semnat un acord pentru a-si imparti activele Telekom Romania Mobile. Nr. 4 din piata locala de telecom ar urma astfel sa dispara dupa mai multi ani prin tranzactii succesive incheiate cu primii 3 jucatori

  Grupul elen OTE, controlat in proportie de 53,45% de catre gigantul german Deutsche Telekom, a anuntat pe 31 octombrie 2024 ca a semnat un memorandum de intelegere privind vanzarea Telekom Romania Mobile catre gigantul britanic Vodafone si grupul romanesc Digi, conform informatiilor disponibile pent  Citeşte articolul integral